Tokió 2020 - Mi lesz most azokkal a magyar sportolókkal, akiknek már volt, vagy még nem volt tokiói repülőjegyük?
Mi lesz most azokkal a magyar sportolókkal, akiknek már volt, vagy még nem volt tokiói repülőjegyük?
Fotó: Europress/AFP

Mi lesz most azokkal a magyar sportolókkal, akiknek már volt, vagy még nem volt tokiói repülőjegyük?

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/29 12:03
Talán még fel sem fogtuk az elmúlt napok eseményeinek történelmi jelentőségét, mert annyi minden történik óráról-órára. Utoljára a II. világháború borzalmai miatt halasztottak el olimpiát, most pedig egy világméretű pandémia húzta keresztül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, Tokió és több tízezer sportoló számítását. 

Márpedig egy élsportoló életében egyetlen dolog igazán mérvadó és állandó: a szisztematikusan felépített felkészülés. Olyan kaptafa ez, amire több évet lehet tervezni, elgondolni, hogy mikor, hol, mit és miért. Egy sportolónak az ad biztonságot, ha tudja, mire kell készülnie, és mikor. Erre lehet építeni. Ez ment most a levesbe egyik napról a másikra, még akkor is, ha lehetett rá számítani.

Thomas Bach NOB-elnök hivatalos bejelentése után sokan fellélegeztek, mert végre tiszta víz került a pohárba, és az elmúlt hetek bizonytalansága után kiderült, hogy nem lesz olimpia az eredeti időpontban. A gazdasági, pénzügyi következmények súlyos hatásaira most nem térünk ki, próbáljunk inkább betekinteni az olimpikonok, sportolók lelkébe.

Újratervezés! Mindannyian hallottuk már ezt a félig-meddig kétségbeejtő szólamot az autóban ülve, mikor a GPS egy zsákutca vagy elrontott kanyar után újrakalibrálta a célhoz vezető útvonalunkat. Most ugyanez történik a sport világában. Csak éppen az úticél változott, egyelőre meg nem nevezett érkezési időpontra, ami tovább bonyolítja a kalibrációt. Mert ugyan pillanatnyi megkönnyebbülést hozott a "lesz-e olimpia idén?" kérdésére kapott válasz, talán mindenki fellélegzett kicsit, de az egy korty levegő után ismét mély habok között találta magát sportoló, sportvezető egyaránt.

1.jpg Fotó: Europress/AFP

Mikor és mire készüljünk tehát? Több nagy sporteseményt már eltoltak 2021-re – gondoljunk csak a labdarúgó Európa-bajnokságra -, de az előre eltervezett versenynaptár így egyre zsúfoltabbá válik. Jövőre atlétika vb, vizes világbajnokság is lesz, lenne. Egy ilyen telített eseménynaptár kellős közepébe csöppenne bele - nem kis felfordulást okozva - az elhalasztott tokiói olimpia.

A nem elhanyagolható logisztikai, szervezési problémákon túl tekintsünk egy kicsit a sportolók problémáira: most akkor mire készüljenek? Az olimpiákat természetesen mindig kvalifikációs versenyek előzik meg, ahol megrostálják a legjobbakat, akik hazájuk színeit képviselhetik a sport ünnepén. Ezen kvalifikációs sorozat is dugába dőlt most. Az olimpiai kvóták 60%-a talált eddig csak gazdára, és a legnagyobb kérdés, hogy 2021-ben érvényesek lesznek-e a 2018–2019–ben kiosztott olimpiai helyek vagy sem?

Az idei bizonytalan helyzet, ha lehet, még jobban eszkalálódott, a zavarosban pedig sok sportoló sorsa gyökeresen megváltozott. Voltak olyanok, akik utolsó nagy dobásukra készültek: az olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó, Ungvári Miklós, a világbajnok és olimpiai bronzérmes öttusázó, Marosi Ádám, vagy a szintén világbajnok, olimpiai ezüstérmes úszó, Cseh László. Ők, bár már birtokosai egy-egy szépen csillogó ötkarikás éremnek, a hőn áhított arannyal még nem rendelkeznek. Kérdés, hogy egy újabb megfeszített felkészülési időszakra fel tudják-e szívni magukat testileg és lelkileg. 

000_EM83L.jpg Fotó: Europress/AFP

A halasztásnak persze nem csak vesztesei, de nyertesei is lehetnek. Azon fiataloknak, akik idén még nem voltak olyan felkészültségi állapotban, hogy az olimpiai álommal számoljanak, plusz egy év bizony sokat hozhat a konyhára. Legsikeresebb csapatsportágunkban, a vízilabdában - Nagy Viktor szavaival élve - csak nyerhetünk, mert a fiatal csapat csak jobb lehet. Sikersportágunkban, a kajak-kenuban mindig is erős volt az utánpótlás, most pedig olyan tehetséges fiatalok állnak a nagyok árnyékában, mint Gazsó Dorka, Rendessy Eszter, Adolf Balázs, de joggal említhetjük más éremesélyes sportágunkban a cselgáncsozó Sipőcz Richárdot vagy az úszó Hatházi Dórát.  

Na és persze ott vannak azok a klasszis versenyzők, akik betegség vagy sérülés miatt az idei olimpián nem, vagy csak nagyon minimális eséllyel tudtak volna csak részt venni: világbajnoki bronzérmes gátfutónk, Baji Balázs hosszú rehabilitáció után csak álmodni mert az idei olimpiai részvételről, de a kialakult helyzet neki mindenképpen kedvez, hiszen kapott egy újabb évet a visszatérésre és a csúcsformába lendülésre.

000_RD5I1.jpg Fotó: Europress/AFP

London olimpiai bajnoka, a kalapácsvető Pars Krisztián is műtét után kezdett el újra munkába állni, így számára is bónusz lehetőség az eltolt olimpia. Az atlétikánál maradva Kozák Luca is kapott most egy nagy lehetőséget, hiszen tavalyi sérüléséből felépülve kellő idő állhat rendelkezésére, ha a 2021-es olimpián maradandót szeretne alkotni. Ne felejtsük el Földházi Zsófiát sem, akitől a sors és egy lovas baleset hazai rendezésű öttusa világbajnokságot vett el, most egy olimpiával vigasztalódhatna.

Az biztos, hogy kavarognak a gondolatok és az érzelmek a versenyzőkben nap mint nap, mert az új helyzet mindenkit próba elé állít. Az egészségügyi vészhelyzet után az a legfőbb kérdés, ki képes a megváltozott körülményekhez a legjobban alkalmazkodni és magából a legjobbat kihozni.

Végső soron úgyis erről szól a sport.


Szöveg: Pauman Dániel
olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kajakozó


Gazso_Dorka.jpg Fotó: MTI/SZPress

 

Hozzászólások