Tokió 2020 - Megint gond van az olimpiai maratonnal...
Megint gond van az olimpiai maratonnal...
Fotó: Europress/AFP

Megint gond van az olimpiai maratonnal...

Rév DánielRév Dániel
2019/11/08 19:13
Azok után, hogy a múlt héten Tokióból Szapporóba helyezte át a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a jövő nyári olimpia gyalogló- és maratoni futóversenyeit, újabb problémák merültek fel az eseményekkel kapcsolatban. Várhatóan nem lesz elég a helyszínen módosítani, a változtatás miatt a menetrendhez is hozzá kell nyúlnia a szervezőknek.

Az elmúlt egy-két hónapban rengeteg friss hír érkezett a jövő nyári tokiói olimpia szervezőbizottságától azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi néhány nyár elképesztően szélsőséges időjárása miatt módosítanának az atlétikai versenyek egy részének helyszínén. Az érintett számok azok, amelyeket nem az olimpiai stadionban rendeznének, tehát a gyalogló versenyek és a két maratoni futóverseny.

Végül egy hete hozta meg a NOB a véglegesnek szánt döntést, miszerint Tokióból Szapporóba, az 1972-es téli olimpia helyszínére helyezi át az érintett versenyeket. Tokió és Szapporó nagyjából 800 kilométerre fekszik egymástól, így a döntés számos logisztikai kérdést felvet. Ráadásul az eseményekkel közelebbről foglalkozó újságírók szerint a NOB lényegében semmilyen szinten nem egyeztetett sem a sportági szövetséggel (IAAF), sem a sportolók képviselőivel, de még Tokió város vezetésével sem. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint igazából annyi történt, hogy az elmúlt években tapasztalt párás meleg miatti médiafelhajtásra adott reakció volt a helyszínmódosítás.

Eldőlt, melyik városban rendezik a maratont a tokiói olimpián | Hosszabbítás

Formálisan eldőlt, hogy Szapporóban rendezik meg a maratoni futást és a gyaloglószámokat a 2020-as tokiói olimpián, miután a japán főváros kormányzója vonakodva ugyan, de pénteken belenyugodott a módosításba. "Nem hagytam jóvá, de elkerülhetetlen a döntés, amely nélkülözi a teljes egyetértést" - fogalmazott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a szervezőbizottság, a főváros és a japán kormány képviselőit felvonultató négyoldalú tárgyalást követően Koike Juriko városvezető, aki hozzátette, a NOB indoklása számára továbbra sem elégséges.

Viszont ha már északra vitték a versenyeket, akkor valószínűleg módosítani kéne a menetrenden is. A férfi maratoni futás ugyanis hagyományosan az olimpia utolsó versenyszáma, a győzteseket általában a záróünnepség keretein belül szokták díjazni. Az azonban nem fog beleférni a programba, hogy a futás után időben átreptessék a meglehetősen kimerült dobogósokat Szapporóból Tokióba, hogy ott kapják meg érmeiket.

Emiatt többféle megoldás is szóba jöhet. Az egyik, hogy a férfi maratont megtartanák a nőivel egy napon, augusztus 2-án, azaz a játékok középső vasárnapján. Ennek az ötletnek a legnagyobb ellenzői közé tartozik Szeko Tosihiko, a 80-as évek kiváló maratoni futója, aki a tokiói pálya tervének megalkotásában is segédkezett. Szeko egészen a helyszínmódosításig azért lobbizott, hogy ne vigyék el Tokióból a versenyeket, mivel többször is előfordult már, hogy hasonló körülmények között rendeztek olimpiai maratonokat, és idén a dohai világbajnokságon sem volt jelentős különbség a Tokióba várt időjáráshoz képest.

Szeko szerint ha már módosítottak a helyszínen, a programon nem szabadna, és ismét a férfi maratonnak kéne zárnia az olimpiai programot, csak épp egy külön éremátadó ceremóniával Szapporóban, még mielőtt a záróünnepség elkezdődne 800 kilométerrel arrébb.

Elképzelhető, hogy Szapporó központi parkjában alakítanak ki körpályátElképzelhető, hogy Szapporó központi parkjában alakítanak ki körpályát Fotó: Europress/AFP

Szapporóban mindenesetre nagyon várják, hogy mind a futó- és gyaloglópályák kijelölése, mind pedig a végleges menetrend a lehető leghamarabb elkészüljön. Muto Tosiro, a szervezőbizottság elnöke azt már megígérte, hogy nem Hokkaido tartománynak kell majd állnia a költségeket, bár olyan véleményt is lehetett olvasni, hogy ha Szapporó mégis bevállalná a versenyek költségeit, az elég nagy piros pontként szerepelne egy esetleges 2030-as téli olimpiai pályázat mellett.

Ami pedig a pályát illeti, a helyiek az évente megrendezett Hokkaido Maraton pályáját ajánlották, ám a Japán Atlétikai Szövetség vezetése szerint az IAAF inkább szeretné körpályán megrendezni a versenyt.

Az mindenesetre látszik, hogy a NOB a helyszín módosításával magára haragította az atlétákat, az IAAF vezetését, Tokió politikai vezetését, és Szapporó városának jelentős részét is, miközben a döntés következményei legalább annyi problémát vetnek fel, mint amennyit a döntés maga megoldott.

via insidethegames

Hozzászólások