Tokió 2020 - Nehéz helyzetben lévő országban olthatják be elsőként az olimpiára készülőket
Nehéz helyzetben lévő országban olthatják be elsőként az olimpiára készülőket
Fotó: Europress/AFP

Nehéz helyzetben lévő országban olthatják be elsőként az olimpiára készülőket

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/12/31 16:12
A NOB javaslatára komoly programot dolgoztak ki, felgyorsítják a koronavírussal szembeni védekezési folyamatot és megkönnyítik a Tokióra való készülést, így könnyen lehet, hogy az egész világ számára példát teremtenek. 

A járvány elleni harc sportéletre vonatkozó egyik fontos állomása és kérdése, hogy a vakcinák elterjedése milyen hatással lesz a 2021-es versenyekre, középpontként a nyári olimpiára. A korábban rebesgetett hírekkel ellentétben várható protokollként előfordulhat, hogy valamilyen szinten kötelező feltételt és megoldást jelent majd az oltás a Tokióba utazók számára, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach legalábbis úgy nyilatkozott nemrég, hogy minden tagszervezetnek pénzügyi segítséget fognak nyújtani a teljes egészségügyi védelem elérése érdekében. 

Elsőként, az oltóanyag országba való kerülésére reagálva az Izraeli Olimpiai Bizottság (OCI) azonnali közleményt adott ki, miszerint heteken belül megtörténhet a vakcinák beadása a sportolóknál, az edzőknél, a stábtagoknál és a csapatorvosoknál. A NOB ötletével párhuzamosan egyelőre ajánlott javaslattal élnek az érintett személyek felé, hogy mindenki minél hamarabb végezzen az eljárással, ezáltal zavartalanul folytathassák a felkészülést a késő téli, a tavaszi és a nyári időszakban.

A tokiói olimpia szervezői szerint nincs szükség vakcinára a játékok biztonságos megrendezéséhez | Eurosport

Hidemasa Nakamura, a 2021 nyarára halasztott tokiói olimpia szervezőbizottságának tagja jelezte, hogy természetesen ők is megkönnyebbültek a hírre, hogy valószínűleg belátható időn belül elérhető lesz az új típusú koronavírus elleni vakcina. Ugyanakkor hozzátette, az oltóanyag nem feltétele a játékok megrendezésének. A német Biontech és az amerikai Pfizer gyógyszercégek hétfőn jelentették be, hogy reményeik szerint hatékony vakcinát fejlesztettek a COVID-19 ellen.

A közlemény kiemeli, hogy a döntést az OCI orvosi bizottságának vezetői csoportja terjesztette elő Gal Dubnov-Raz és Danny Nemet professzorok vezetésével, az ötletet pedig a legnagyobb kórházak és egészségügyi központok vezetői, továbbá a felsőbb kormányzati szervek is támogatták. A lebonyolításban számítanak az egyes sportági szövetségekre és klubokra, és annak érdekében, hogy mindenkihez eljusson az információ, ezáltal elkezdődjön az oltási folyamat, a következő két hétben előadásokat és különféle tájékoztatásokat fognak tartani. 

"A koronavírus hosszú távú légzési és koncentrációs nehézségeket, fáradtságot, izomfájdalmat és alvászavart eredményezhet, sőt, egyes esetekben a sportolók karrierjét is veszélyeztetheti. Az Izraelben jelenleg használt oltóanyag rendkívül hatékonynak bizonyul, a betegségek és mellékhatások elkerülhetőek, így egyértelműen azt ajánljuk az olimpiára készülőknek, minél hamarabb használják és alkalmazzák a biztonság ezen fajtáját" - nyilatkozta Dubnov-Raz és Nemet. 

A tömeges teszteléseket elkezdő országban a napokban az elmúlt negyedévet vizsgálva rekordszámú fertőzöttet azonosítottak, az újbóli karantén pedig a sportolók edzéseit is megnehezíti. 

via insidethegames

Hozzászólások