Tokió 2020 - Kézmosó kurzusra kötelezi olimpikonjait a Brit Olimpiai Bizottság a tokiói játékok előtt
Kézmosó kurzusra kötelezi olimpikonjait a Brit Olimpiai Bizottság a tokiói játékok előtt
Fotó: Europress/AFP

Kézmosó kurzusra kötelezi olimpikonjait a Brit Olimpiai Bizottság a tokiói játékok előtt

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/20 18:43
Meglepően egyszerű, ám annál inkább aktuális vállalást tett közzé a minap a Brit Olimpiai Bizottság és az English Institute of Sport (EIS): a két szervezet közös munkával kötelezi kézmosó kurzusra a tokiói olimpiára kvalifikáló szigetországi sportolókat. A döntés hátterében a sporttudományi kutatóközpont legújabb eredményei állnak, melyek arra világítanak rá, hogy a megfelelő higiénia lehet az az út, amely hosszú távon, jónéhány betegség távoltartásával, és így a folyamatos edzés biztosításával, egyenletesen jó teljesítményre ösztönözheti a sportolókat.

A Loughborough University bázisán 2002-ben létrehozott, az ország valamennyi felsőoktatási intézményével kapcsolatban álló EIS fő tevékenységi köre az olimpiai- és paralimpiai játékokra kvalifikált brit versenyzők sporttudományi támogatása, azaz az egyes sportágak eszköz- és edzéslehetőségeinek folytonos kutatása, végső soron a teljesítmény és az eredmények fokozása. A szervezet egy nemrég publikált kutatási beszámolójában arra jutott, hogy a 2017. július 20-át megelőző kétéves periódusban az olimpiai sportágakban versenyző brit sportolók összesen 5800 napot töltöttek betegállományban légzőszervi megbetegedések miatt. Mivel ez az érték, összevetve a többi kihagyást okozó sérüléssel/betegséggel kiugróan magas, az intézet úgy kezdte el vizsgálni a légzőszervi megbetegedések megelőzhetőségét, hogy a többi potenciális sérülési forrást kizárta.

Dr. James Hull, aki maga is légzőszervi megbetegedésekkel foglalkozik a londoni Royal Brampton kórházban, a kezdeményezésről eképpen nyilatkozott: „Ha tüzetesen megvizsgáljuk a játékokra utazó sportolókra leselkedő veszélyeket, akkor első körben azonnal gondolnunk kell a fertőzésekre. Különösen növeli a fertőzések veszélyét az a tény, hogy vannak olyan helyzetek, amelyeket az ember egyszerűen nem tud elkerülni: a repülőn például korlátozott helyen mozoghatunk, és a másik által nyújtott kézfogást is illik viszonozni. A fertőzések elkerüléséhez pedig a legjobb út, ha fokozottan figyelünk a higiéniára.”

„Kézmosás, kézmosás, minden nap vár Rád.”

A probléma tehát ismertté vált, akárcsak a problémát kiváltó ok, az EIS-en volt tehát a sor, hogy a megoldással is előálljon. A szervezet válasza pedig nem késlekedett: a sportolók számára az Országos Egészségügyi Szervezet (National Health Service) által is ajánlott SureWash mobilalkalmazás használata javasolt. Az alkalmazás, mely maga mögött tudhatja a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) támogatását is, videók segítségével, szintekre tagolt alapossággal tanítja meg a felhasználót a helyes kézmosásra. 

A fent említett kutatási eredmények hatására megfogalmazott ajánlás kapcsán Craig Ranson, az EIS sportolók egészségéért felelős igazgatója elmondta: „Kiemelten fontos ez a lépés, hiszen a légzőszervi, valamint a gyomor problémák okozzák a legtöbb gondot sportolóinknak.”

„Tekintettel arra, hogy a legtöbb légzőszervi megbetegedést okozó vírus érintéssel terjed, különösen fontos, hogy a sportolóink ügyeljenek a higiéniára. Alapvetően talán megmosolyogtató a kezdeményezésünk, de az a helyzet, hogy a legtöbb ember nem tudja pontosan, hogyan kell megfelelően kezet mosni. Ez az alkalmazás segít abban, hogy a megszerzett tudás ne vesszen a feledés homályába, hanem szilárdan rögzüljön és váljon a nap során többször elvégzett gyakorlattá.” – nyilatkozta Dr. Hull október 15-én, stílszerűen a Kézmosás világnapján.

Az EIS munkatársai, összhangban a Brit Olimpiai Bizottsággal, fokozatosan ismertetik meg az alkalmazást a már kvótát szerzett, valamint a később kvalifikáló sportolókkal, az elsajátított ismeretek rögzülését pedig ellenőrizni szándékoznak a kiutazás előtt. Hogy a lépés mennyire tudja számszerűleg növelni a brit érmek és jó helyezések számát, azt természetesen nem lehet megbecsülni, az azonban mindenképpen üdvözlendő, hogy egy ilyen nagy múltú olimpiai bizottság, mint a brit, ilyen magas szinten foglalkozik egy higiéniai kérdéssel. Ha pedig jövőre Tokióban egy-egy futamot/versenyt a tervezettnél később tudnak majd elkezdeni, biztosak lehetünk benne, hogy a ludas egy éppen kezeit mosó brit olimpikon.

via Guardian

Szerző: Nánási Antal

Hozzászólások