Tokió 2020 - Kanada bojkottálja az idei rendezésű olimpiát
Kanada bojkottálja az idei rendezésű olimpiát
Fotó: Europress/AFP

Kanada bojkottálja az idei rendezésű olimpiát

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/23 09:58
Kanada az első ország, amely bejelentette, hogy sportolói távolmaradnak a tokiói olimpiától, amennyiben a koronavírus-járvány terjedése ellenére az eredetileg kiírt időpontban, július 24. és augusztus 9. között tartanák meg a játékokat.

A Kanadai Olimpiai és Paralimpiai Bizottság volt az első a világon, amely egyértelműen kijelentette, hogy nem küld sportolókat a japán fővárosba, amennyiben július 24-én elkezdődne az olimpia. A szervezet azt javasolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy egy évvel halassza el a játékokat nemcsak a sportolók, hanem mindenki egészsége érdekében.


A kanadai bejelentést követően egy órával az Ausztrál Olimpiai Bizottság is közölte, hogy a 2021-es olimpiarendezést támogatja, a versenyzői inkább erre készüljenek, a saját és a körülöttük lévők egészsége elsőbbséget élvez, és mindenki térjen vissza a családjához. Ráadásul az utazási és egyéb korlátozások miatt eleve tarthatatlan a helyzet, nem lehet felkészülni az idei olimpiára - foglalt állást a szervezet.

Matt Carroll, az Ausztrál Olimpiai Bizottság ügyvezető elnöke a hétfői elnökségi ülés után közölte, hogy nem tudnak csapatot összeállítani Tokióra, amennyiben a játékokat az eredeti időpontban tartják.

Ian Chesterman, az ausztrálok tokiói csapatvezetője szintén hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a játékokat nem lehet júliusban megtartani a koronavírus-járvány miatt.

"A sportolóink hozzáállása nagyon pozitív, de a stressz és a bizonytalanság még mindig rendkívül nagy kihívást jelent számukra" - tette hozzá.

A NOB egészen vasárnapig azon az állásponton volt, hogy nem kíván foglalkozni a tokiói olimpia esetleges elhalasztásával, noha világszerte egyre többen - szervezetek, szövetségek, sportolók - kérték erre. Thomas Bach, a NOB elnöke vasárnap este viszont már azt jelentette be, hogy négy héten belül döntenek a játékok sorsáról, ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszik az esetleges halasztást is, de az olimpia törlése nincs napirenden.

Abe Sindzó japán miniszterelnök a parlamentben hétfőn először beszélt a tokiói olimpia esetleges elhalasztásáról.

MTI

Hozzászólások