Tokió 2020 - Kalinka vagy Katyusha - ismert népdal szólhat himnusz helyett az orosz sportolók tiszteletére a tokiói olimpián
Kalinka vagy Katyusha - ismert népdal szólhat himnusz helyett az orosz sportolók tiszteletére a tokiói olimpián
Fotó: Europress/AFP

Kalinka vagy Katyusha - ismert népdal szólhat himnusz helyett az orosz sportolók tiszteletére a tokiói olimpián

Kálmán LaciKálmán Laci
2021/01/16 17:50
Az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) sportolói tanácsa azt javasolja, hogy a Katyusha című népszerű orosz népdal szóljon a himnusz helyett a sportolóik tiszteletére a soron következő két olimpián. Mint ismeretes, a doppingminták manipulálása miatt Tokióban és Pekingben is tilos lesz majd eljátszani az orosz himnuszt. 

Az orosz sportolóknak semleges zászló alatt kell versenyezniük az idei tokiói nyári, valamint a jövőre esedékes pekingi téli olimpián is. Ezenkívül a versenyzők a paralimpián és az erre az időszakra eső világbajnokságokon sem versenyezhetnek Oroszország színeiben. 2022. december 16-ig az ország nem adhat otthont semmilyen nemzetközi versenynek, sőt még rendezésre sem pályázhat.

Sophia Velikaya, olimpiai bajnok kardvívó, az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói tanácsának vezetője azt mondta, javaslatot tettek arra, hogy a Katyusha című orosz népdal helyettesítse a himnuszt a soron következő két olimpián.

"Sok dalt meghallgattunk, régebbieket és újakat is" - mondta Velikaya. "Végül azonban a Katyushára esett a választásunk. Ez egy hazafias nóta, amelyet a széles közvélemény is ismer, nemcsak az oroszok. A gyerekek is nagyon szeretik."

A dal a második világháború alatt vált igazán népszerűvé. Arra ösztönözte az ország lakosságát, hogy szolgálják és védjék meg a hazájukat.

A javaslat elnyerte az Orosz Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökének, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi tagjának, Alexander Zhukovnak a támogatását.

"Kitűnő ötletnek tartom ezt a javaslatot" - mondta Zhukov. "Úgy gondolom, senki nem fogja összekeverni a sportolóinkat, amikor meghallják a Katyushát. Véleményem szerint ez egy könnyen felismerhető, csodálatos dal. Ott van egyébként még a Kalinka is. Van tehát jó néhány olyan nóta, amely összetéveszthetetlenül az orosz emberekhez kötődik."

Korábban az orosz szövetség elnöke, Stanislav Pozdnyakov javasolta, hogy egy népdalt válasszanak a himnusz helyett. A döntés azonban nem az oroszoké, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottságé lesz.

Érdekesség, hogy három éve, amikor az orosz jégkorong válogatott megnyerte a 2018-as pjongcsangi téli olimpiát, a játékosok elénekelték a tiltott nemzeti himnuszt. Pjongcsangban egyébként hivatalosan az olimpiai himnusz szólalt meg az orosz sportolók által szerzett aranyérmek átadásakor. 

InsideTheGames

Hozzászólások