Tokió 2020 - Japán miniszter szerint az olimpiát bármi áron meg kell rendezni 
Japán miniszter szerint az olimpiát bármi áron meg kell rendezni
Fotó: Europress/AFP

Japán miniszter szerint az olimpiát bármi áron meg kell rendezni 

HosszabbitásHosszabbitás
2020/09/08 14:36
Minden áron megrendezik jövőre az elhalasztott tokiói olimpiát az ötkarikás játékokért felelős japán miniszter szerint.

Hasimoto Szejko keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a játékokat meg kell tartani a sportolók érdekében, tekintet nélkül a koronavírus-járvány jelentette kihívásokra.

A pandémia márciusban kényszerítette eddig példa nélkül álló döntésre, az eredetileg idén július 24. és augusztus 9. közé tervezett nyári játékok elhalasztására a házigazdákat és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB). A tokiói olimpia új dátuma 2021. július 23.-augusztus 8., ugyanakkor az elmúlt hónapokban egyre több sportoló, sportvezető és virológus fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy vakcina nélkül még jövőre sem lesz biztonságos az olimpia.

tokiostadion.jpgFotó: Eurosport/Getty

"Minden érintett gőzerővel dolgozik azon, hogy megfelelően előkészüljünk, és a sportolók is hatalmas erőfeszítéseket tesznek. Úgy vélem, bármi áron meg kell tartanunk a játékokat. Minden erőfeszítésünket a járvány elleni küzdelemre akarom fókuszálni" - fogalmazott a miniszter.

Takaja Masza, a tokiói olimpia szervezőbizottságának szóvivője hozzáfűzte: jó irányba haladnak a dolgok.

A japán kormány, a szervezőbizottság és a NOB képviselői, valamint járványügyi szakemberek a múlt héten folytattak megbeszélést arról: miként lehet lebonyolítani a tokiói olimpiát a világjárvány árnyékában. A tervek szerint az esztendő végéig dolgozzák ki a részletes szabályozást, amely majd magában foglalja a sportolók beutazását, a koronavírus-tesztelést, a helyszínek biztosítását egészségügyi szempontból, valamint a nézőkre vonatkozó előírásokat. A szervezőbizottság ügyvezető igazgatója, Muto Tosiro pénteken leszögezte: az ötkarikás játékok megrendezéséhez nem szükséges feltétel, hogy legyen vakcina a koronavírus ellen.

MTI

Hozzászólások