Tokió 2020 - Itt az első klasszis, aki lemondta az olimpiai részvételt!
Itt az első klasszis, aki lemondta az olimpiai részvételt!
Fotó: Europress/AFP

Itt az első klasszis, aki lemondta az olimpiai részvételt!

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/22 12:30

Amennyiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem halasztja el a tokiói olimpiát, úgy a németek világ- és Európa-bajnok kardozója, a kétszeres olimpiai-bajnok Szilágyi Áron egyik legnagyobb ellenfele, Max Hartung nem indul el a játékokon. A 2017-ben és 2018-ban is Eb-aranyat nyerő Hartung a ZDF televízió sportműsorában jelentette be, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel nem indul el a nyári játékokon, amennyiben azt az eredeti időpontban rendezik meg. Hartung döntésével a járvány veszélyére és a sportolók egészségének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, egyúttal a párbeszédet sürget. 

A 2017-ben Európa-bajnokságot nyerő (a döntőben Szilágyi Áront legyőző), majd a címét a következő évben megvédő (ezúttal Szilágyit a negyeddöntőben verő) Max Hartung a ZDF 'Sporstudio' című műsorában beszélt döntéséről. Hartung az első sportoló, aki kerek perec kijelentette, hogy nem indul el Tokióban, ha a NOB nem halasztja el a játékokat. Korábban szövetségek már álltak ki a halasztás mellett, voltak sportági vezetők, akik szintén a halasztás mellett kardoskodtak, ám Thomas Bach NOB-elnök eleddig kitartott a nyári olimpia eredeti időpontjában való megrendezése mellett, mondván a halasztás sportolók ezreinek az álmát törné szét

Arról azonban egyelőre még nem lehetett sehol sem olvasni, hogy a NOB döntéshozói akár csak egy sportolót is megkérdeztek volna, hogy ugyan mi a véleményük a játékok megrendezéséről. Sőt, még arról sem lehetett hallani, hogy azokkal a sportolókkal felvették volna a kapcsolatot, akik a koronavírus-járvány miatt jelenleg karanténban vannak, ne adj' Isten betegek, vagy mondjuk még kvalifikációs verseny vár rájuk, de arra nem tudnak megfelelően készülni. Párbeszéd tehát nincs, ennek hiánya szomorítja el legfőképpen Hartungot. 

Max Hartung éppen Szilágyi Áron ellen indít akciótMax Hartung éppen Szilágyi Áron ellen indít akciótFotó: Europress/AFP

A hat éve csapatban világbajnoki aranyérmet nyerő német kardozó a ZDF műsorában úgy nyilatkozott, hogy a szíve szakad meg és legszívesebben zokogna, ám nem tud más megoldást elképzelni. Minderről a BILD írt, amely honlapján egy videóbeszélgetés keretén belül más sportolókat is megszólaltatott, akik elmesélték, hogy persze próbálnak egyénileg készülni, de ez nyilván nem egyszerű. A kötöttfogású birkózó, a három vb-címe közül a legutolsót éppen Budapesten megnyerő Frank Stäbler például szülei tanyáján egy istállót szuperált ki és alakított át edzőteremmé. Mint mondta a kreativitás most mindennél fontosabb, ám a lehetőségek szintjén igen csak nagy az egyenlőtlenség. 

A megkérdezett sportolók mindegyike egyetért abban, hogy a világ országaiban jelenleg teljesen más szinten van a koronavírus, van ahol már nem regisztrálnak új fertőzöttet, van ahol még a járvány elején járnak, van olyan ország is, ahol pedig egyenesen tombol a járvány. Éppen ezért nem, hogy a felkészülést, de a mindennapi életet is alapjaiban határozza meg a vírus, nem véletlenül gondolják úgy a sportolók, hogy a legkézenfekvőbb döntés a halasztás lenne. 

Hartung éles kritikát fogalmazott meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal szemben is, mondván a "huzavonát" be kéne fejezni, tiszta vizet kéne önteni a pohárba és a NOB-nak nyílt lapokkal kéne játszania, mégpedig úgy, hogy a sportolókat bevonják a döntési mechanizmusba. A kardozó amúgy nincs egyedül a véleményével, a két éve a Girón szakaszt nyerő bringás, Maximilian Schachmann, az ökölvívó Nadine Apetz és a Német Atlétikai Szövetség elnöke, Jürgen Kessing szintén a tokiói olimpia elhalasztását szorgalmazzák. Németországban amúgy az olimpiai bizottság már párbeszédet kezdeményezett és a hírek szerint szavazás formájában próbálja megismerni a sportolók véleményét az eredetileg július 24-én kezdődő olimpiával kapcsolatban. 

A Magyar Olimpiai Bizottság érdemben még nem szólalt meg a halasztással kapcsolatban. A MOB honlapján az orvosi bizottság részéről állásfoglalást lehet találni a koronavírussal kapcsolatban, ezen kívül Dr. Kamuti Jenő a Nemzet Sportolója, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizotság elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja által írt nyílt levél olvasható a honlapon, valamint egy tájékoztató. Sportolóink közül eddig egyedül Cseh László szólalt fel markánsan az olimpia halasztása mellett, ő az Origónak nyilatkozva elmondta, a járvány felülír mindent, nem érezné helyénvalónak a 2020-as tokiói olimpia megtartását. Tiszeker Ágnes szintén aggodalmát fejezte ki a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet jelenleg nem azt mutatja, hogy biztonsággal megrendezhető a tokiói nyári olimpia.


Hozzászólások