Tokió 2020 - Hosszú Katinka: "Rémálom lenne az olimpia törlése!"
Hosszú Katinka: "Rémálom lenne az olimpia törlése!"
Fotó: Europress/AFP

Hosszú Katinka: "Rémálom lenne az olimpia törlése!"

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/27 21:06
Az Iron Lady mellett Sarah Sjöström és Chad le Clos is elmondta őszinte véleményét a koronavírus körül kialakult helyzetről.

Felsorolni is hosszú azt a listát, ami a koronavírus miatt elmaradt, áthelyezett, átcsoportosított vagy épp a jövőben elmaradó versenyeket tartalmazza. A két legnagyobb idei sportesemény, a labdarúgó Európa-bajnokság és a tokiói olimpia is veszélyben van, naponta jelennek meg hírek arról, mi is történhet nyárig, a konzultáció folyamatos a nemzetközi szövetségek között, emellett természetesen magukat a sportolókat is foglalkoztatja a téma.

Már csak azért is, mert adott esetben az ötkarikás játékok törlése egy-egy négyéves ciklust boríthat a feje tetejére. Így van ez az úszóknál, hisz Ázsiában például nem egy kvalifikációs bajnokságot töröltek vagy halasztottak későbbre, ami a felkészülési időszakban komoly edzésprogram-változtatásokat eredményez. A vélemények ott és Európában is megoszlanak, és a tengerentúlon is figyelik a fejleményeket - most napjaink legjobbjai közül az Energy Standard ISL-csapata által szervezett, közös nápolyi edzőtáborban Hosszú Katinka, Sarah Sjöström és Chad le Clos is megszólalt az ügyben.

Ugrik az olimpia, vagy mégsem? - Káosz az úszóknál a koronavírus miatt | Hosszabbítás

Felborult a sportélet egyensúlya, a koronavírus miatt versenyek százait törlik világszerte, sőt, még a tokiói olimpia megrendezése is veszélybe kerülhet. Az ázsiai úszók egy részénél óriási felfordulás van kialakulóban, ami miatt többek ötkarikás álma lehet oda - vagy épp élhet tovább.

"Nekünk a legjobb megoldás az, ha csak az edzésre koncentrálunk. Látom és olvasom a híreket, de fejben mindenre fel vagyok készülve és késznek is kell lennem" - nyilatkozta Hosszú. 

"Nem igazán tudom elképzelni, hogy töröljék az olimpiát. A sportolók számára rémálom lenne, hisz ez az életünk - a felkészülés az úszósport legnagyobb pillanatára. Őszintén megmondva, nincs igazán jó döntés, bár adott esetben a halasztás határozottan jobb lenne, mintha valóban elmaradna az egész" - tette hozzá a háromszoros olimpiai bajnok klasszis.

A germafób (azaz olyan félelembetegségben szenvedő, amelynek alanyai félnek érintkezni olyan dolgokkal, amik baktériumokkal, vírusokkal lehetnek kapcsolatban) le Clos szerint az óvatosság és a megfontoltság a legfontosabb, s bár reméli, hogy utazhatnak Tokióba, szükség esetében egyetértene a törléssel. "Ha nem lesz olimpia, akkor további hat hónapot vagy egy évet edzek, hisz nem csupán idénre tervezek" - fogalmazott a dél-afrikai. 

Sjöström is fél, hisz az emberek utazásával a vírus terjed a világban - az is kérdéses, hogy az Energy Standard egyáltalán visszatérhet-e törökországi központjába. "Egyszerűen nem lehet változás az úszók felkészülésében, minden nap úgy kelnek fel és edzenek, hogy lesz verseny, és akkor, ott a legjobb formát kell hozniuk. Amíg nincs döntés, egy pillanatig sem engedik el az álmaikat" - mondta James Gibson, a csapat vezetőedzője.

Mint ismeretes, a tokiói olimpia július 24-én kezdődik. Japánban eddig öten haltak meg a koronavírus miatt.

via AP

Nagy Benjámin

Hozzászólások