Tokió 2020 - Film készülhet a Fidzsi-szigetek csodálatos olimpiai rögbi aranyáról
Vatemo Ravouvou ünnepli a Fidzsi-szigetek első olimpiai aranyérmét
Fotó: Europress/AFP

Film készülhet a Fidzsi-szigetek csodálatos olimpiai rögbi aranyáról

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/06/22 11:57
Összegyűlt a megfelelő összeg, így nincsen akadálya, hogy film készüljön a 2016-os riói olimpia győztes rögbicsapatáról, ami fenekestül felforgatta a csendes-óceáni szigetországot.

A 2016-os olimpián bemutató sportágként jelenlévő hetes rögbi arany volt a Fidzsi-szigetek első olimpiai érme a játékok történetében, miután a döntőben 43-7 arányban legyőzték Nagy-Britannia csapatát. A siker megünneplésére nemzeti ünnepnapot hirdettek, Ben Ryan kapitányt pedig magas rangú állami kitüntetésben részesítették.

Ryan egy múlt heti Facebook kérdezz-felelek élő videóban említette, hogy korábban kampányt indítottak a megfilmesítés összegének megszerzésére, a szükséges összeg össze is jött.

„A forgatókönyv már készül, a szükséges pénz megvan, tudtommal zajlanak a tárgyalások”

– említette a kapitány.

Azt is elmondta, hogy a filmet a szigeteken szeretnék elkészíteni, de erről az ország hivatalos filmes szervének, a Film Fijinek és a kormánynak még meg kell egyeznie. A forgatási helyszínről ezt mondta:

„Ha a Fidzsi-szigetekről forgatunk, mindenképpen ott szeretnénk megtenni ezt. Nem Új-Zélandon, nem Tongán, szóval reméljük, összejön.”

Ben Ryan 2007-2013 között az angol válogatott kapitánya volt, majd utána kértek fel a kis szigetország csapatának irányítására. A győzelemről 2018-ban „Sevens Heaven: The Beautiful Chaos of Fiji’s Olympic Dream” címmel a kapitány könyvet írt, így akár lehet ez is alapja a forgatókönyvnek.

Fiji v Team GB - Men's Rugby Sevens Gold Medal Match | Rio 2016 Olympic Games

Fiji win gold over Great Britain in the Rugby Sevens Men's Gold Medal Match in Rio 2016. Subscribe to the official Olympic channel here: http://bit.ly/1dn6AV...

De mégis mekkora szó ez az aranyérem?

A Fidzsi-szigetek turistaparadicsomként finoman szólva sem sportnagyhatalom, mármint olimpiai értelemben. 1956-ban vettek részt először a játékokon, amit a „közeli”, csak 4000 km-re lévő Melbourne-ben rendeztek. A csapat sportolói létszáma a rögbi bevezetéséig csak egyszer lépte át a 20 főt. A játékok történetében mindössze két olyan sportoló volt, aki nem szabadkártyával, hanem a kvalifikáció útján került be. Eddig éremnek közelében sem voltak.

De a rögbi nemzeti sport a szigeten, így nagy reményekkel érkeztek Rio de Janeiróba. A 12 csapatból álló torna csoportküzdelmei során a Fidzsi-szigetek magabiztosan verte Argentína, az Egyesült Államok és Brazília csapatát. A negyeddöntőben Új-Zélandot, az elődöntőben pedig Japánt győzték le. A döntőben a végső győzelemre is esélyes Nagy-Britanniát verték magabiztos játékkal 43-7 arányban.

Az Inside The Games cikke alapján

Hozzászólások