Tokió 2020 - A NOB elnöke szerint ezernyi logisztikai és pénzügyi problémát okoz az olimpia elhalasztása
A NOB elnöke szerint ezernyi logisztikai és pénzügyi problémát okoz az olimpia elhalasztása
Fotó: Europress/AFP

A NOB elnöke szerint ezernyi logisztikai és pénzügyi problémát okoz az olimpia elhalasztása

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/25 15:11
Minden érintettől áldozatokra és kompromisszumokra lesz szükség a tokiói olimpia újratervezéséhez Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint.

"Az a küldetésünk, hogy megszervezzük a játékokat és így valóra váltsuk a sportolók álmát" - jelentette ki szerdán a német sportvezető, aki szerint "gyönyörű kirakós játék lesz megszervezni egy csodálatos olimpiát".

Bach ugyanakkor jelezte, "ezernyi logisztikai és pénzügyi problémával" kell szembenézniük.

"A megállapodás szerint legkésőbb jövő nyárig kell megrendezni az olimpiát. A lehetséges dátum nem csak a nyári hónapokra korlátozódik. Minden lehetőség az asztalon van" - mondta Bach a szerdai média telekonferencián legtöbbek által firtatott új időpontot illetően. Hozzátette, csütörtökön kezdik meg az egyeztetéseket a sportági világszövetségekkel, hogy elkerüljék az ütközéseket a versenynaptárban.

Elhalasztják a tokiói olimpiát | Hosszabbítás

2021-ig elhalasztják a tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Shinzo Abe, japán miniszterelnök. Alaposan felgyorsultak az események az olimpia körül, hiszen a NOB és a szervezők vasárnap estig minden nyilatkozatban kizárták annak a lehetőségét, hogy későbbi időpontban rendezzék a július végére tervezett nyári olimpiát.

A NOB-elnök elismerte, a törlés is napirenden volt, ugyanúgy megfontolták, mint minden más lehetőséget, ugyanakkor a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy a lemondást a NOB semmilyen módon nem támogatja.

Bach arról is beszélt, nem tudja garantálni, hogy minden elemében ugyanolyan lesz a tokiói olimpia, amilyennek eredetileg tervezték. Példaként említette a sportolók lakhelyéül szolgáló olimpiai falut, melynek lakásait az esemény után még idén értékesítették volna.

"Ez egyike a több ezernyi kérdésnek, melyre meg kell találnunk a választ. Mindent megteszünk, ami csak lehetséges, mert az olimpiai falu az, ahol a játékok szíve dobog" - mondta Bach. "Példa nélküli helyzetben vagyunk. Azt hiszem, a halasztás minden érintettől áldozatokat és kompromisszumokat követel".

Ne vegyük készpénznek, hogy a jövő nyáron lesz olimpia | Hosszabbítás

A következő hetekben, hónapokban többször jelentkezünk podcastekkel és videókkal, amelyekben egy adott sportággal vagy eseménnyel kapcsolatos hírekről beszélgetünk az Eurosport kommentátoraival és a Hosszabbítás szerzőivel. Elsőként a 2020-as tokiói olimpia halasztását tárgyaltuk ki Szabó Gáborral, Rév Dániellel, Mártha Bencével és Németh Dániellel.

A NOB kedden jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt a tokiói olimpiát a jövő évre halasztja és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni. A döntés sporttörténelmi, ugyanis az olimpiai mozgalom 124 éves történetében nem volt példa halasztásra.

A XXXII. nyári olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között bonyolították volna le. Szakértők szerint a halasztás Japánnak 670 milliárd jenbe (1,9 billió forint) kerül.

MTI

Hozzászólások