Tokió 2020 - Ez a női kéziválogatott jó esélyekkel indul harcba Tokióért
Ez a női kéziválogatott jó esélyekkel indul harcba Tokióért
Fotó: MTI

Ez a női kéziválogatott jó esélyekkel indul harcba Tokióért

Mártha BenceMártha Bence
2019/11/06 16:52
Miközben a férfi kézilabda-válogatottnál szinte szóba sem kerül, hogy az Eb-ről kiharcolja a csapat a olimpiai selejtezőt, addig a nőknél óriási csalódás lenne, ha legalább a kvalifikációs tornáig nem jutna el Kim Rasmussen csapata. Szűk egy hónappal a japán női kézilabda-vb előtt keretet hirdetett a kapitány. 

A decemberi világbajnokságon a győztesen kívül a 2-7. helyezett csapatok játszhatnak olimpiai selejtezőt, ahol a tavalyi Európa-bajnokság első négy helyezettje közül a franciák már kint vannak Tokióban, és biztos a selejtezős pozíciója a hollandoknak, az oroszoknak és a románoknak is. Utóbbi két csapattal vélhetően találkozunk a világbajnokságon, a hollandokkal csak a keresztbejátszáskor kerülhetünk össze. 

A mieink számára kötelező a továbbjutás a csoportból (sorrendben: Kazahsztán, Spanyolország, Montenegró, Szenegál, Románia), még ha ennél el tudtunk volna képzelni kedvezőbb csoportkört is. Jó lenne pontokat vinni a középdöntőbe, azaz kellene már itt is egy bravúr. A középdöntőben aztán még legalább egy, de inkább kettő, ami nem is tűnik lehetetlennek a (valószínűleg) orosz-svéd-japán hármas ellen.

Ha elcsípjük a középdöntő harmadik helyét, biztosan selejtezünk Tokióért, ha csak a negyediket, akkor jöhet a körömrágós keresztmeccs a 7. helyért. Nem lesz egyszerű, de egyrészt ígéretes csapatunk van, másrészt nálunk dolgozik a világ legjobb női kézilabdaedzője.

Fiatalok vagyunk, és még inkább azok lehetnénk

A dán kapitány hányattatott sorsa kicsit jobbra fordult a 2019-es vébé előtt, hiszen míg korábban rendszeresen kidőltek a kulcsjátékosai a torna előtt sérülés, terhesség, vagy éppen súlyos formaingadozás miatt, a november 30-án kezdődő vébére óriási merítésből válogatothatott a kapitány.

ÍgéretesÍgéretesFotó: MKSZ


Görbicz Anita zsenijére már nem számíthatunk, és a Rasmussen harcmodorához kiválóan passzoló Szucsánszki Zita sem áll rendelkezésre, ahogy a tavalyi Eb nagy felfedezettjére, Planéta Szimonettára sem. Néhány rutinos játékost fiatalokra cserélt a kapitány, de míg a tavalyi Eb-re nem önszántából ment minden idők legfiatalabb magyar válogatottjával, idén egészen más a helyzet: hiányzik néhány fiatal.

Rasmussen bátran válogatott az ifjúsági- és junior korosztályt letaroló fiatalokból, és gondolkodás nélkül elhisszük neki, hogy oka van akár az ifi-Eb álomcsapatába választott Kácsor Gréta, akár a torna legjobban védekező játékosának választott Kuczora Csenge hiányának. Utóbbinál talán a támadásban pályán töltött percek, előbbinél fogalmunk sincs, mi hiányzott a meghívóhoz.

Ott van viszont a keretben Kovács Anna, akit Rasmussen tavaly kitett a keretből (hivatalos a debreceni átlövő jelezte, hogy nincs megfelelő mentális és fizikális állapotban), aminek a játékos jó formája mellett az is az oka, hogy nincs sok kilenc méteren kívülről is veszélyes átlövő a magyar kínálatban. Pont a jobb oldalra jut azért még egy: Klujber Katrin berobbant a felnőttek közé, a még mindig csak 20 éves jobbátlövőre élete legkomolyabb tesztje vár Japánban.

Az ifi-Eb-győztesekAz ifi-Eb-győztesekFotó: MKSZ


A kapitány a megfelelő arányt keresi a rutin és a fiatalok között, Kovács mellett természetesen ott lesz a csapat szellemi vezére, Kovacsics Anikó, a világklasszis Schatzl Nadine, Klivinyi Kinga, Tóth Gabi és Tomori Zsuzsa is. Véleményünk szerint a keretszűkítés áldozata lesz Kiss Nikolett (hacsak nem kell egy extra hármas védő), Lakatos Rita, Puhalák Szidonia és Hámori Konszuela is.

Már a bő keret sokat elmond a haditervről

Rasmussennek továbbra sem áll rendelkezésére a világbajnoki mezőnyben meghatározó teljesítményre képes lövősor, ám ezt eddig remekül kompenzálta a csapatára szabott harcmodorral.

A magyar csapat agresszív védekezésből indított gyors támadásokra építi a játékát, és felállt fal ellen is inkább betörésekre, vagy nagyszerű szélsőinek megjátszására törekszik. A távoli lövések viszonylagos hiányát sok energiát felemésztő, rohanós játékkal próbálja kompenzálni a csapat, amelynek létfontosságú, hogy jól szűrjön a fala, és jól fogjanak a kapusai. Az Eb-n kiderült, hogy a legjobbak ellen is tudjuk hozni ezt a játékot, ami jó hír.

A fentiekről korábban bővebben is beszélgettünk a kapitánnyal: 

Kim Rasmussen elmondta, mennyit ér a felnőtt válogatottnak az U19-es Eb-siker | Hosszabbítás

Minden utánpótlásban aratott sikernél ott lebeg a levegőben a kérdés: mit sikerül ebből átmenteni a felnőtt válogatottba? Az U19-es női kézilabda-válogatott Eb-győzelme, kivált egy évvel az U20-as vb-győzelem után szép jövőt ígér, de a felnőtt válogatott kapitánya, Kim Rasmussen szerint a junior és a felnőtt szint között akkora a különbség, mint a női és férfi kézilabda között.

Rasmussen taktikája nem engedhet teret az egydimenziós játékosoknak, szinte csak olyan játékost találunk a keretben, aki támadásban és védekezésben is hozzá tud tenni a közöshöz. A bő keretben ott van az összes számottevő magyar kapus, valószínűleg Bíró Blanka és Kiss Éva lesz a szűk keret tagja, de Rasmussen az Eb-re is kivitt egy kapust tartaléknak (kétszer lehet cserélni a torna alatt). Ezen a poszton nem fér bele a rossz teljesítmény.

Amit nagyon várunk

“Vámos Petra folyamatosan lehetőséget kap klubjában, a fizikai teszteken ő is jól teljesített, hiszek benne, hogy stílusa jól illeszkedhet a mi stratégiánkba, amennyiben lehetőséget kap a világbajnokságon” - mondta Rasmussen a debreceni irányítóról, és meglepetés lenne, ha a fiatal Kovacsics céltudatosságával kézilabdázó játékos végül nem kerülne be a szűkített keretbe.

Nagyon tudtak küzdeni isNagyon tudtak küzdeni isFotó: MKSZ


Kíváncsian várjuk Klujber Katrin első felnőtt világversenyét, de Tóth Gabi is nagyszerű formát mutat mostanában, és a tavalyi Eb-n kiválóan teljesítő Tóvizi-Szabó beállópáros is ígéretes. Erős, a kapitány által követelt játékra abszolút alkalmas kerettel futunk majd neki a világbajnokságnak, amit egy okból különösen várunk.

Rasmussennél nem lózung, hogy a csapatának az utolsó percig harcolnia kell. A mieink játéka kevésbé látványos, de a játékosok tényleg mindent beleadnak, amiből rendszerint kijön egy-egy klasszisteljesítmény is. Amit a dán nem tud átadni a csapatának, arra pedig ott van az egykori világklasszis Siti Bea, aki már három kapitánnyal korábban is a válogatott mellett dolgozott. 

Tavaly elkaptuk a románokat, a németeket és a spanyolokat, óriási balszerencsénk miatt nem játszhattunk az ötödik helyért. A vébén ennél is több kell, Japánban például senki nem verhet meg minket úgy, mint az Eb-n a norvégok.

Hozzászólások