Tokió 2020 - Egy Budakeszinyi szállodai ágy hiányzik Tokióban az olimpia idejére
Egy Budakeszinyi szállodai ágy hiányzik Tokióban az olimpia idejére
Fotó: Europress/AFP

Egy Budakeszinyi szállodai ágy hiányzik Tokióban az olimpia idejére

Rév DánielRév Dániel
2019/12/27 09:30
Egy olimpia megrendezése mögött hihetetlen mértékű logisztika található. Azt gondolnánk, hogy egy akkora városban, mint amekkora Tokió, ahol 14 - agglomerációval együtt 38 - millió ember él, nem lehet probléma a szálláshiány egy olimpia idején sem. Most mégis kiderült: 14 ezer ágy hiányzik a rendszerből.

Az egyik legnagyobb japán utazási ügynökség, a JTB Corp előrejelzései szerint az olimpiának is köszönhetően jövőre az ideihez képest 7,9%-kal nő majd a turisták száma Japánban. Ez éves szinten közel 35 millió embert jelent, és nyilván koncentráltabban fognak megjelenni, mint az idén: az olimpia alatt az átlagosnál is sokkal több ember érkezésére számítanak. A várható növekedés mögött elsősorban Japán és Dél-Korea kapcsolatának szorosabbá tétele áll, így Koreából 15%-al érkezhetnek többen, mint idén, de Kínából és Délkelet-Ázsiából is növekedésre számítanak a japán szakértők.

Ezek a számok pedig a már rekordokat döntögető 2018-19-es időszakhoz képest mért számok. Tavaly 31,8 millió turista látogatott el Japánba, ami új rekordot jelentett, és nagyjából 9%-os növekedést az előző évi számokhoz képest. Ha bejönnek a várakozások, ez egy három éves periódus alatt közel 20%-nyival több turistát jelent.

Az olimpiai faluban már természetesen megvan a hely a játékokon résztvevő nagyjából 11 ezer sportolónak, emellett 46 ezer szállodai szobát/lakosztályt foglaltak le Tokióban az olimpiára érkező hivatalos személyeknek és állami vezetőknek. Mire azonban a végére értek a kötelező számoknak, addigra alig maradt elérhető szállodai szoba a városban.

Ez pedig természetesen az amúgy sem olcsó japán árak teljes elszállásához vezetett. Jelenleg az olimpia középső hétvégéjén nem lehet éjszakánként és fejenként 25 ezer forintnál olcsóbban ágyat találni a városban, míg az elsősorban lakáskiadásokra specializálódott Airbnb oldalán is hasonló összegeknél kezdődik a választék, de vannak olyan, magasabban felszerelt lakások, amikért éjszakánként közel 300 ezer Forintnyi (!) jent is elkérnek.

Márpedig alternatívaként eddig csak az merült fel, hogy luxus óceánjárókat állítanak majd a város kikötőibe - mint ahogy azt tették például az athéni olimpia idején is - és azok segítségével enyhítenek valamennyire a szobahiányon. De alighanem bátran kijelenthető, hogy olcsók azok a szobák sem lesznek.

Ezzel pedig pont az az elv dől meg, amit a NOB nagyon szeretne hirdetni: hogy az olimpia mindenkié.

via insidethegames

Hozzászólások