Tokió 2020 - Biztonsági őrök, keletre menjetek!
Biztonsági őrök, keletre menjetek!
Fotó: Europress/AFP

Biztonsági őrök, keletre menjetek!

Rév DánielRév Dániel
2019/10/08 10:46
A jelenlegi számok alapján hiány alakulhat ki Japánban biztonsági őrökből a tokiói olimpia idején. A japánok pályázatában becsült számtól egyelőre nagyjából hétezerrel kevesebb emberből állhat a biztonsági személyzet, a különbözetet pedig a hadsereg segítségével szeretnék megoldani.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az 1972-es müncheni túszdráma óta minden olimpia egyik legfontosabb szempontja a résztvevők és a szurkolók biztonságának biztosítása. Ez persze 1996 és 2001, az atlantai robbantás és a keleti-parti terrortámadások óta még inkább érvényes kijelentés. Amikor Tokió 2013-ban elnyerte a jövő nyári olimpia megrendezésének jogát, a pályázatában 50850 fős biztonsági személyzetet javasolt a játékokra.

Ehhez képest a jelenlegi becslések szerint nagyjából 14 ezer privát biztonsági őr, 21 ezer rendőr és 9 ezer önkéntes vigyázhat a biztonságra jövő nyáron. Ha ezeket a számokat összeadjuk, megkapjuk azt, hogy szűk hétezerrel kevesebb fővel számolnak, mint hat évvel ezelőtt. Ám az ország még "békeidőben" is hiánnyal küzd a biztonsági személyzetet illetően, nem hogy egy ilyen szintű esemény idején.

A japán Kyodo hírügynökség jelentése szerint az országban nagyjából 550 ezer biztonsági őr dolgozik, ám bizonyos időszakokban az elérhető megbízások száma nyolcszor akkora, mint amennyien jelentkeznek a feladatokra. Az tehát nem igazán megoldás, hogy majd a munkanélküli biztonsági őrök fogják pótolni a hiányt.

A szervezőbizottság egyre inkább hajlik afelé, hogy a japán hadsereg segítségét kérje. A Japán Önvédelmi Haderő, amely a második világháború után jött létre, alkalmas lehet a probléma kezelésére, ám a hadsereg is folyamatosan emberhiánytól szenved, egy amerikai szaklap szerint az elmúlt 10 évben nem tudta teljesíteni a toborzási irányszámokat.

Az egyik visszatartó erő a feladatokra történő jelentkezéskor a várható hőség. A sporteseményeket is jelentősen érintő várható időjárás miatt sokan nem mernek önkéntesnek jelentkezni, vagy inkább máshol próbálnak állásokhoz jutni. A szervezőbizottság már bejelentette, hogy az olimpián dolgozó biztonsági őröknek különleges, légáteresztő formaruhájuk lesz, hogy a lehető legkevésbé okozzon számukra problémákat a várható hőség.

via insidethegames

Hozzászólások