Tokió 2020 - A világbajnok magyar kajakosnak három érve is van a tokiói olimpia elhalasztása mellett
A világbajnok magyar kajakosnak három érve is van a tokiói olimpia elhalasztása mellett
Fotó: Europress/AFP

A világbajnok magyar kajakosnak három érve is van a tokiói olimpia elhalasztása mellett

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/04/05 17:00
Ahogy sok más sportoló, a kétszeres világbajnok kajakos, Birkás Balázs is úgy vágott neki a 2020-as szezonra való felkészülésnek, hogy ez lesz pályafutása eddigi legfontosabb éve. Egyértelmű célja volt, hogy részt vegyen és érmet nyerjen a tokiói olimpián, az élet azonban más forgatókönyvet írt. Balázzsal egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy szerinte miért volt jó döntés a játékok elhalasztása. Aztán a célok és a példaképek mellett szóba került még Usain Bolt, valamint az is, mennyire fontos, hogy egy jó kávéval induljon a reggel.

Balázs már tavaly ősztől kezdve rendkívül tudatosan készült az olimpiára. Megpróbált a lehető legtöbb részletre odafigyelni, aminek köszönhetően az év elején sokkal jobb formában érezte magát, mint korábban bármikor az év hasonló időszakában.

"Érzésre sokkal jobban álltam, mint eddig bármikor. Az év eleje mindig döcögős nekem, most hamar lendületbe jöttem. Máskor általában csak a válogatók környékére tudtam magam összeszedni, amikor már az edzéseket is elkezdtem élvezni. Most viszont jóval korábban megjött a sebesség, megjött az érzés. Úgyhogy nagyon bizakodó voltam.”

Balázs 2017-től kezdve időről időre porckorongsérvvel küszködött, most azonban igyekezett elejét venni a dolognak, hogy egészségesen, megfelelő erővel és intenzitással végig tudja tolni ezt a fontos a szezont.

"Jártam én gyógytornászhoz az elmúlt három évben is, máskülönben nem is tudtam volna rendesen dolgozni, éreztem azonban, hogy szükségem van még valami másra is. Szerencsére megismerkedtem Molnár Danival, korábbi evezőssel, erőnléti edzőmmel, aki nagyon jól össze tudta fésülni a rehabos edzéseimet az erőfejlesztéssel. A közös munkának köszönhetően nagyobb edzésmennyiséget tudtam elvégezni, így aztán jobb erőben éreztem magam az év elején, mint általában szoktam.”

2020 elején volt egy dél-afrikai edzőtábor, ami még rendben lement, bár már akkor is lehetett hallani olyan hangokat, hogy a Kínában tomboló betegséghullámból akár súlyos, világméretű járvány is lehet. Ezt követte egy portugáliai edzőtábor, ahonnan a szövetség végül idő előtt hazahozta a versenyzőket.

"Úgy vágtunk neki a portugál útnak, hogy kizártunk mindent. Profi sportolók vagyunk, úgyhogy csak azzal foglalkoztunk, hogy készülünk az olimpiára. Aztán a második hét közepén megkérdeztük úgy félkomolyan, hogy most akkor velünk mi lesz, hogy hazamegyünk-e. Mert akkor már kezdett élesedni a helyzet."

"Ez volt szerdán, aztán csütörtökön már mondták, hogy irány haza. Szombaton pedig már otthon is voltunk. Sietni kellett, mert ekkor már elkezdték leállítani a járatokat.”

birkás balázs 4.jpg Fotó: Facebook - Birkás Balázs

Itthon aztán folyt tovább a felkészülés, nem sokkal később azonban érkezett a hír, ami akkor már egyáltalán nem volt meglepetés, hogy a tokiói olimpiát egy évvel elhalasztották. Balázs abszolút korrektnek tartja a döntést, olyannyira, hogy már előtte is azon az állásponton volt, hogy egész egyszerűen nem lehet más igazságos megoldás, csak a halasztás. Véleményével azonban társai közül nem feltétlenül értett egyet mindenki.

"Sokan egyáltalán nem úgy gondolták, ahogy én. Mi bent voltunk egy elkerített edzőtáborban, tehát a mi felkészülésünk tulajdonképpen biztosítva volt. Többen úgy voltak vele, hogy mégis, miért ne rendeznék meg? Mi tudunk készülni, minden adott." 

"Én azonban olyan vagyok, hogy próbálom több oldalról is nézni a dolgokat. Mert oké, hogy mi rendesen tudunk készülni, de egy csomó helyen az emberek, a sportolók el sem tudják hagyni a lakásukat, hisz ahány ország, annyi szabályozás. És ők egyáltalán nem is tudnak edzeni.”

"Ha nem lennék A-keretes válogatott az olimpiára, akkor nekem is otthon kéne lennem, hisz ugye a vízitelep be van zárva, és így esélyem sem lenne arra, hogy készüljek. Mégis hogy fér össze az olimpiai eszmével, hogy csak egy szűk réteg tud rá felkészülni?!" 

"Az esélyegyenlőség annyira nem volt adott, hogy én azt mondtam, az az egyetlen helyes döntés, ha ezt az olimpiát az idén nem tartjuk meg. Nem éreztem volna fairnek az egészet. Egy esetleges éremnek sem tudtam volna úgy igazán örülni.”

birkás balázs 2.jpg Fotó: Facebook - Birkás Balázs

Az esélyegyenlőtlenségnek ráadásul, ahogy arra Balázs is rámutatott, lehetett volna egy másik oldala is. Konkrétan, hogy az elmúlt hetekben a nemzetközi doppingellenőrzés teljesen leállt.

"Az, hogy nincs doppingellenőrzés, már végképp nem fért volna bele. Szerencsére a mi sportágunk nagyon sokat tisztult az elmúlt években, legalábbis itthon mindenképp, köszönhetően annak a munkának és pénznek, amit a magyar szövetség ebbe belefektetett. Szóval a lényeg, hogy a doppingellenőrzés hiánya miatt sem lett volna fair verseny ezen az olimpián, ha az idén megrendezik.”

Mindezeken felül ott van még a példamutatás kérdése is. Balázs úgy látja, hogy ha egyszer a hivatalos szervek azt kérik, hogy mindenki maradjon otthon, akkor a sportolóknak is kötelességük ezt tenniük.

"Milyen példát mutatok én, sportoló, ha kint lófrálok, csinálom az edzéseimet, masszőrhöz, fizioterapeutához járok? Hogy jövök én ahhoz, hogy szembemenjek azzal, amit a kormány egyébként mindenkitől elvár? Példaképek vagyunk az emberek számára, úgyhogy a korlátozásokat nekünk kéne leginkább betartanunk. Nagyon jó példa Kapás Boglárka, aki, miután pozitív lett a tesztje, kiállt és elmondta, hogy bár nincsenek tünetei, otthon marad, mert tudja, hogy fertőzhet. Ez a felelősségteljes sportolói magatartás.”

Birkás balázs 3.jpg Fotó: Facebook - Birkás Balázs

Azzal, hogy elhalasztották az olimpiát, sok minden nem maradt már idén a kajakosok számára. Szeged eredetileg rendezett volna egy nem olimpiai számos vb-t, amit most megpróbálnak egy hagyományos világbajnoksággá alakítani, ám ez ellen is ugyanazok az érvek szólnak, mint az olimpia ellen. Balázs szerint el kellene engedni ezt az évet, ahogy azt tették más sportágakban, esetleg egy magyar bajnokság még beleférhet.

"De arra ráérünk még készülni, úgyhogy kaptunk is egy kis pihenőt az edzőnktől, Hűvös Viktortól. A mi szemszögünkből nézte a dolgot, és azt mondta, ránk fér a sok stressz után egy kis lazítás. Úgyhogy most nyújtok, prevenciózok, és megy itthon az egészségügyi sport, amit mindenkinek ajánlanak, meg járni fogok majd kerózni, ha bejön a jó idő.”

Amikor arról kérdeztük, sportolóként milyen céljai vannak, nem helyezésekkel meg érmekkel válaszolt.

"Van egy elképzelésem arról, hogyan szeretnék kajakozni. Van egy kép a fejemben, hogy mi az a mozgás, mi az az érzés, amit el szeretnék érni. Ha ez egyszer sikerülne, akkor már nyugodtan be tudnám fejezni. Azt akarom megtudni, hogy egészségesen, jól felkészülve, jó mozgással mi lenne bennem. A határaimat akarom feszegetni, el akarok jutni oda, hogy azt érezzem, ezt most baromi jól megcsináltam, és ennél jobban nem is tudnám.”

Balázs még csak most lesz 24 éves, úgyhogy remélhetőleg egy hosszú, sikeres pályafutás áll még előtte, ám ő a példaképek kiválasztásánál nem csak a sportban, hanem azon túl is gondolkodik. Sík Mártont, a Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjét említi, akire elsősorban nem a sportolóként elért eredményei, hanem kiváló emberi tulajdonságai miatt néz fel.

birkás balázs 6.jpg Fotó: Facebook - Birkás Balázs

"Hihetetlen munkát végez, folyamatosan keresi a lehetőségeket, amiben fejlődni lehet. Neki köszönhetjük, hogy tavaly másodszor is megnyertük az egyesületek közötti pontversenyt. Ha megkeresem egy problémával, mindig segít, hogy azt alaposan, minden oldalról feltérképezzük. Ez a fajta precíz hozzáállás példaértékű, és én is próbálom így élni az életem.”

Balázs az edzések és a tanulás mellett szívesen olvas, nemcsak szakmai könyveket, hanem szépirodalmi műveket is. Van egy különleges kedvence, melyet az egyik edzőtáborban Kárász Anna adott neki.

"Már elfogytak a filmjeim, elfogytak a könyveim, úgyhogy kértem tőle egyet. Odaadta a Levendulaszoba című regényt. Mondta, hogy egy kicsit érzelmes, de úgy voltam vele, hogy oké, legyen. És azt kell mondjam, hogy nagyon tetszett. Egy bácsiról szól, akihez szívesen fordultak az emberek a problémájukkal, ugyanis mindenkinek tud ajánlani egy olyan könyvet, ami segít nekik meggyógyulni.”

Ha film, akkor pedig Guy Ritchie.

"Szeretem az olyan filmeket, amik megmozgatják az agytekervényeimet és gondolkodásra késztetnek. Van egy egyedi stílusa Ritchie-nek, ő egy sajátos látásmódú rendező. A Blöff az egyik nagy kedvencem, de az összes filmjét imádom.” 

És, hogy ki az, akivel szívesen lenyomna egy közös edzést?

"Usain Bolt. Egyértelműen. Ő a világ leggyorsabb embere. Nagyon nagy arc, hatalmas karakter.”

birkás balázs 9.jpg Fotó: Facebook - Birkás Balázs

Ha pedig lenne egy ideális napja, azt véletlenül sem lustálkodással töltené.

"Nagyon szeretnék majd vízparton élni, az nagyon nagy vágyam. Az biztos, hogy korán kelnék, mert így több időm van, egyébként is szeretem, ha tartalmas a napom. Meginnék egy nagyon jó french press kávét. Leküldenék egy könnyű reggelit, narancslé, vajas pirítós, max. egy kis baconnel, de tényleg csak úgy jelzés értékkel. Mindezt kinn a teraszon. Így indulna a nap, aztán innen már csak jó lehet. Lenne benne mozgás is persze, meg egy kis mentális aktivitás, valami tanulás.”


Hozzászólások