Tokió 2020 - Biciklis ételfutárként dolgozik az olimpiai bajnok, miközben Tokióra készül
Biciklis ételfutárként dolgozik az olimpiai bajnok, miközben Tokióra készül
Fotó: Europress/AFP

Biciklis ételfutárként dolgozik az olimpiai bajnok, miközben Tokióra készül

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/12/04 14:46
Ruben Limardo Gascon 2012-ben a londoni olimpián történelmet írt azzal, hogy megszerezte Venezuela történetének mindössze második olimpiai aranyérmét, vívásban az elsőt. A párbajtőröző most a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került, így ételfutárként dolgozik, hogy segíteni tudjon családján.

Limardo 2012-ben hatalmas szenzációt okozott azzal, hogy Venezuela első olimpiai bajnoki címét szerezte vívásban. Hazájában hősként ünnepelték, és a világsajtóban is sokat foglalkoztak a venezuelai vívóval.

Sikerei ellenére a járvány az ő anyagi helyzetét is erősen megingatta, új módszert kellett találnia, hogy biztosítsa családja megélhetését. Felesége és két gyermeke Venezuelában volt, amikor kitört a járvány, a vívó viszont 19 éve Lengyelországban készül, így a járvány alatt is ott ragadt. Limardo hónapokon át nem látta családját, ám azzal, hogy eldöntötte, munkát vállal a vívás mellett, sikerült később Európába hozni feleségét és gyermekeit. Limardo 8 hete biciklis ételfutárként keresi a kenyerét.

„A koronavírus-járvány miatt nehéz volt a családomat Európába hoznom, és pénzt kellett gyűjtenem ehhez”- nyilatkozta a vívó.

A venezuelai úgy döntött, az olimpiai felkészülés mellett is folytatja munkáját, időbeosztása ugyanis nem ütközik az edzésekkel.

„Olyan munkát találtam, amely nem érinti az edzéseimet, mert úgy csinálom meg az időbeosztásom, hogy jó legyen nekem. Természetesen, ha valamelyik nap több edzésem van, akkor kevesebb ételt szállítok, de valahogy megoldom, hogy mindkettő menjen. Sportoló vagyok, tehát mindig van arra energiám, hogy több dolgot csináljak”- árulta el a 35 éves venezuelai.


A vívás, a családi élet és a munka összehangolása egyelőre nem vette el motivációját, továbbra is gőzerővel készül Tokióra, sőt a pozitív oldalát is megtalálta a helyzetnek.

„Sok energiám megy el, és nagyon fáradt vagyok, de ez segít is nekem. Miután a munkám része, hogy biciklivel közlekedem, folyamatosan mozgásban vagyok, ez jót tesz a felkészülésemnek. A lábaim erősödtek, sportolóként ez sokat segít.”

Limasol úgy gondolja, ez csak egy ideiglenes munka, nem szeretné örökké ezt csinálni. „Tudom, hogy nem sokáig fogom ezt csinálni, hiszen csak a jelenlegi nehéz helyzet miatt teszem ezt, amivel az egész világ szembenéz. Jövőre talán minden jobb lesz, a helyzet megváltozik, és nyugodtabban készülhetek a 2020-as tokiói olimpiára.”

Limardo-bicikli.jpgFotó: Europress/AFP

„Ez a munka még inkább motivál engem, mert megtanítja, hogy folyamatosan harcoljak, tartsak ki, és haladjak előre. Minden egyes alkalommal, amikor rálépek a pedálra, egy lépéssel közelebb vagyok ahhoz, hogy érmet nyerjek Tokióban. Ez extra motiváció, de az egyetlen, ami számít, hogy érmet nyerjek.”

Limardo komoly célokat fogalmazott meg a tokiói olimpiát illetően, mindenképp szeretne érmet nyerni, ha aranyérmet szerezne, azzal pedig még inkább hőssé válhatna hazájában. Csapatban két testvérével együtt lép pástra, szeretne velük együtt is elhozni egy dobogós helyezést. Ehhez azért persze, remélhetőleg a magyar vívóknak is lesz egy-pár szavuk.

„A legnagyobb álmom, hogy olimpiai érmet nyerjek a testvéreimmel. Nem érdekel a színe. Az a fontos, hogy egy családként érmet szerezzünk”- fogalmazta meg legfőbb célját az olimpiai bajnok vívó.  

via tokyo2020.org   

 

Hozzászólások