Tokió 2020 - Tokióba látogat a NOB elnöke
Tokióba látogat a NOB elnöke
Fotó: Europress/AFP

Tokióba látogat a NOB elnöke

Soós PéterSoós Péter
2020/11/11 10:23
Japánba látogat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke – közölte az AFP francia hírügynökség Yoshihide Suga japán miniszterelnökre hivatkozva. Thomas Bach a 2021-re halasztott tokiói olimpia előkészületeit tekinti meg, és a tervek szerint találkozik az ázsiai ország vezetőjével is.

Thomas Bach szeptemberben egyeztetett egy tizenöt perces telefonbeszélgetés során Yoshihide Sugával, nem sokkal azután, hogy utóbbi Shinzō Abe lemondása után hivatalba lépett. Már ekkor megegyeztek, hogy rövidesen találkoznak az olimpia miatti egyeztetés céljából. Az insidethegames szerint mindketten elkötelezettek az olimpiai játékok „sportolók és nézők számára is biztonságos megrendezésében” 2021. július 23. és augusztus 8. között.

A háromszoros olimpiai bajnok erős szavakkal üzent, miután Japán megrendezte az olimpia első próbaversenyét | Eurosport

Nemzetközi vegyes csapatversenyt rendeztek vasárnap a tornászok számára Japánban, melyen négy nemzet 30 sportolója vett részt. Az esemény különösen nagy fontossággal bírt, hiszen ez volt az első nemzetközi verseny a jövő évi olimpia helyszínén a koronavírus-járvány berobbanása óta. A versenyzők elégedettek, a háromszoros olimpiai bajnok japán tornász, Kohei Uchimura pedig erős üzenetet fogalmazott meg a 2020-as tokiói olimpia kapcsán.

Yoshirō Mori, a szervezőbizottság elnöke vasárnap a „Barátság és Szolidaritás” elnevezésű, Tokióban rendezett tornaversenyen jelentette be Bach majdani érkezését. A megnyitón videóüzenetben jelentkezett a NOB első embere, melyben kiemelte a rendezvény fontosságát az olimpiai előkészületek szempontjából.

„Ez önbizalmat ad nekünk a jövőre nézve, fél szemmel már az elhalasztott Tokyo 2020-ra tekintve.”

A versenyen Japán, Oroszország, Kína és az Amerikai Egyesült Államok harminc tornásza vett részt szigorú Covid-protokoll mellett: kétezer néző követhette az eseményt a helyszínen maszkban, betartva az előírt távolságot. A sportolók és médiamunkások testhőmérsékletét megmérték a belépés előtt, fertőtlenítő spray-vel fújták le őket, míg az edzőtermet, a sportcsarnokot és annak szereit minden szám után kitakarították, letisztították és fertőtlenítették.

bach-mori-koike-tokio-2020.jpgFotó: Europress/AFP

A tornaverseny menetének áttekintése minden bizonnyal egyike lesz azon témáknak, melyeket Bach megtárgyal látogatása során a helyi szervezőkkel.

A NOB és a Tokió 2020 szervezőbizottsága abban is egyetért, hogy az olimpia során „leegyszerűsítsenek” mindent, amit lehet a pandémia okozta pénzügyi veszteségek miatt.

A tervek szerint Yuriko Koikével, Tokió kormányzójával is találkozik majd Bach.

Az NHK helyi nemzeti adó szerint a NOB-elnök vasárnap érkezik és jövő hét szerdáig marad az ázsiai országban. A bizottság szóvivője azonban az insidethegamesnek azt mondta, egyelőre nem eldöntöttek a pontos időpontok.

InsideTheGames

Hozzászólások