Tokió 2020 - Athén maratoni futóbajnoka indítja útjára a tokiói olimpia fáklyaváltóját
Athén maratoni futóbajnoka indítja útjára a tokiói olimpia fáklyaváltóját
Fotó: Europress/AFP

Athén maratoni futóbajnoka indítja útjára a tokiói olimpia fáklyaváltóját

Rév DánielRév Dániel
2019/11/12 18:43
Az athéni olimpia női maratoni futóversenyének győztese, Nogucsi Mizuki lesz a márciusban rajtoló tokiói fáklyaváltó első japán tagja. Mivel Nogucsi személye tökéletes kapcsolódási pont Görögország és Japán, a fáklyaváltó kiindulópontja és célja között, elég régóta várható volt, hogy ő kapja meg a megtisztelő feladatot, az olimpia szervezőbizottsága azonban november 11-én jelentette be hivatalosan a felkérést.

A tokiói olimpia fáklyaváltója március 12-én indul útjának Olümpiából, ahol a hagyományos szertartás szerint a nap sugarainak összpontosításával gyújtják meg az első fáklyát. Az első futó ezúttal is egy görög lesz, tőle kapja majd meg a lángot Nogucsi. Az olimpia szervezői azt is bejelentették, hogy két háromszoros olimpiai bajnok, a cselgáncsozó Nomura Tadahiro és a birkózó Josida Szaori is a fáklyaváltó görögországi részében fog futni a lánggal. Nomura az utolsó, Josida pedig az első aranyérmét szerezte az athéni olimpián.

Nogucsi Mizuki lesz az első japán, aki a lánggal futhatNogucsi Mizuki lesz az első japán, aki a lánggal futhatFotó: Europress/AFP

A fáklyaváltó görög része egy héten át fog zajlani, a láng pedig március 19-én érkezik majd Athénba. Itt az 1896-os olimpiai stadionban adják át a görögök a tokiói szervezőknek a lángot, amely repülővel érkezik Japánba március 20-án. Elsőként Tohokuban, abban a régióban mutatják majd be a lángot, amelyet a 2011-es földrengés és cunami a legsúlyosabban érintett. A japán szervezőknek és a NOB-nak is nagyon fontos ez a régió, sokan az "újjáépítés olimpiája" kifejezéssel beszélnek a régió kapcsán a tokiói játékokról.

Egy héttel később, március 26-án folytatódik a futás a lánggal a fukusimai J-Village labdarúgó stadionból, ahol korábban műveleti központot alakítottak ki a katasztrófa idején. A japán sajtó arra számít, hogy a földrengés utáni időszakban világbajnoki címet szerző 2011-es japán női labdarúgó válogatott játékosai futhatnak elsőként a lánggal Japánban, ám ez még nem hivatalos.

Ezután 121 napon keresztül zajlik majd a váltófutás, minden prefektúrába elviszik a lángot a futók, és az útvonalat úgy alakították ki a szervezők, hogy az ország lakosságának 98 százaléka maximum egyórányi távolságra lakik az útvonal legközelebbi pontjához.

Hozzászólások