Tokió 2020 - A tokiói szervezők aggódnak a koronavírus miatt
A tokiói szervezők aggódnak a koronavírus miatt
Fotó: Europress/AFP

A tokiói szervezők aggódnak a koronavírus miatt

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/05 11:09
Szűk hat hónappal a rajt előtt egyre inkább figyelemmel kísérik a koronavírus terjedését a tokiói olimpia és paralimpia szervezői.

"Komolyan aggódom amiatt, hogy a fertőző betegség terjedése negatívan befolyásolhatja a játékokat" - mondta szerdán a szervezők vezetője, Muto Tosiro azon a japán fővárosban tartott megbeszélésen, amelyen a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság vezetőivel találkozott.

Abe Sindzó japán miniszterelnök hétfőn közölte: a kormány szoros együttműködésben az illetékes szervezetekkel mindent elkövet azért, hogy a koronavírus-járvány ne veszélyeztesse a nyári eseményeket.

Kavabucsi Szaburo, a 11 ezer sportolónak otthont adó olimpiai falu polgármestere ugyancsak aggodalmát fejezte ki.

"Nagyon remélem, hogy a járvány valahogy lecseng, és zökkenőmentesen le tudjuk bonyolítani mindkét sporteseményt" - mondta.

A házigazdák és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ismételten hangsúlyozta, nincs olyan terv, amely a játékok törlésére vonatkozna. Néhány kvalifikációs versenyt ugyanakkor elhalasztottak vagy lemondtak, illetve például a Nancsingba tervezett női futballselejtezőt Sydneybe helyezték át, női kézilabdában pedig Kína helyett Kazahsztán szerepel majd márciusban Győrben, a magyarok csoportjában.

Az olimpiát július 24. és augusztus 9., míg a paralimpiát augusztus 25. és szeptember 6. között rendezik Tokióban.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma szerdára megközelítette az 500-at, a halálesetek több mint 97 százaléka továbbra is a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományra korlátozódik.

MTI

Hozzászólások