Tokió 2020 - A szakértő szerint nem szabad kizárni, hogy elhalasztják az olimpiát a koronavírus miatt
A szakértő szerint nem szabad kizárni, hogy elhalasztják az olimpiát a koronavírus miatt
Fotó: Europress/AFP

A szakértő szerint nem szabad kizárni, hogy elhalasztják az olimpiát a koronavírus miatt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/14 16:50
John Ashton, az egyik vezető brit közegészségügyi szakember a Telegraph-nak adott nyilatkozatában elmondta, súlyos hibát követnek el a tokiói olimpia szervezői, ha nem készülnek fel a legrosszabb forgatókönyvre, miközben a Kínából kiinduló koronavírus egyre több embert betegít meg. Főleg, hogy a vírus Japánban is egyre gyorsabb ütemben terjed. 

Ugrik az olimpia, vagy mégsem? - Káosz az úszóknál a koronavírus miatt | Hosszabbítás

Felborult a sportélet egyensúlya, a koronavírus miatt versenyek százait törlik világszerte, sőt, még a tokiói olimpia megrendezése is veszélybe kerülhet. Az ázsiai úszók egy részénél óriási felfordulás van kialakulóban, ami miatt többek ötkarikás álma lehet oda - vagy épp élhet tovább.

Világszerte növekvő aggodalommal figyelik a Kínában tomboló koronavírus terjedését, amely az aktuális statisztikák szerint eddig 60 ezer embert betegített meg, és több mint 1400 halálos áldozatot követelt. A járvány miatt sorban mondják le a térségbe tervezett sporteseményeket, nemrég például bejelentették, hogy elmarad az áprilisra tervezett F1-es Kínai Nagydíj. Azonban nem csak a kínai sportesemények kerülhetnek veszélybe, amennyiben nem tudják megfékezni a koronavírus terjedését, de a környező országoknál is indokolt a fokozott óvatosság.

Ezért volt érdekes, hogy Toshiro Muto, a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke nemrég határozottan kijelentette, fel sem merült bennük az ötkarikás játékok halasztása. "Szeretném ismételten egyértelművé tenni, hogy egyáltalán nincs tervben, hogy elmaradjon vagy akár csak csússzon az olimpia" - nyilatkozta Muto. A koronavírusnak csütörtök óta már Japánban is van halálos áldozata, emellett a fertőzöttek száma is folyamatosan emelkedik, a terjedés ütemét tekintve a legrosszabb helyzetben lévő országok között van.

000_1OP6I7.jpg Fotó: Europress/AFP

Ashton szerint előfordulhat, hogy gond nélkül lebonyolítják az olimpiát, azonban hatalmas hibát követnek el a verseny szervezői, amennyiben már most kizárják a verseny elhalasztását. "Gondolni kell az elképzelhetetlenre" - jelentette ki. A szakértő úgy véli, hogy a vírus terjedésének jelentőségét kisebbíteni "kontraproduktív hozzáállás, amely a végén ahhoz vezethet, amit szeretnének elkerülni. Pánik alakulhat ki, mert az emberek azon fognak gondolkozni, mit nem mondtak el nekik, mit titkolnak előlük."

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója nem bírálta ennyire élesen Mutót a kijelentésért, de azt elmondta, ekkora egy ekkora tömegrendezvénynél mindig számolni kell valamekkora kockázattal. "A WHO nem hozhat döntést a folyamatban, de az egyeztetések során ki kell alakítani egy kockázatkezelési stratégiát" - mondta Michael Ryan.

2002-ben Ashton volt a vezetője a Barrow in Furnessben kitört legionella-fertőzés megfékezéséért felelős csoportnak. "Egyáltalán nem állítom azt, hogy mindenképpen el fogják halasztani a versenyt, de figyelmeztetni kell a lakosságot, hogy felkészültek és felvértezettek legyünk, és elkerüljük a tömegpánikot. Esélytelen, hogy most megállítsák, de elő kell készíteni a tervet, mi történik, ha a következő öt hónapban tovább terjed. Lehet, hogy közönség nélkül kell megrendezni bizonyos eseményeket. Ki tudhatja ezt előre?"

Koronavírus: Egy évvel elhalasztják a márciusban, Kínában megrendezendő fedettpályás atlétikai-vb-t | Hosszabbítás

A kínai koronavírus terjedése miatt egy évvel elhalasztották, így csak 2021-ben kerül sor a márciusra tervezett fedettpályás atlétikai-világbajnokságra, amelynek Nancsing lesz a házigazdája. A szervezők szerdai bejelentése szerint elővigyázatosságból döntöttek úgy, hogy az eredetileg március 13. és 15. közöttre tervezett viadalt elhalasztják, mivel Nancsing csak mintegy 530 kilométerre fekszik a járvány gócpontjától, Vuhantól.

Atlétikában már korábban meghoztak egy nehéz döntést, amikor ugyanis a Nancsingba tervezett fedettpályás világbajnokságot elhalasztották a koronavírus miatt. Veszélyben van a Gyémánt-liga második és harmadik állomása is, hiszen ezeket Kínában rendeznék májusban. Várhatóan lemondják a profi golfozóknak rendezett China Opent is: nemrég azt javasolták a versenyzőknek és kísérőiknek, hogy repülőjegy-foglalásaikat töröljék, vagy tegyék egy későbbi időpontra. 

Kínán kívül eddig 447 esetet regisztráltak 24 országban. Ashton szerint nem csak az ázsiai országokban, de a világ többi részén is tenni kell a kockázatcsökkentés érdekében, sportcsapatoknak például azt javasolja, helyezzenek el antibakteriális géleket adagoló automatákat. "Az egyik valós problémát a rossz higiénia jelenti, úgy gondolom, hogy a kluboknak figyelmet kellene fordítaniuk ezekre a programokra, figyelmeztetni a dolgozóikat a kézmosás fontosságára" - jelentette ki a szakember. 

via Telegraph

Hozzászólások