Tokió 2020 - A NOB elnöke szerint nem halogatták sokáig az olimpia elhalasztását
A NOB elnöke szerint nem halogatták sokáig az olimpia elhalasztását
Fotó: Europress/AFP

A NOB elnöke szerint nem halogatták sokáig az olimpia elhalasztását

HosszabbitásHosszabbitás
2020/04/12 11:45
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint a világszervezet túl sokáig halogatta a tokiói játékok elhalasztását.

"Ránk nehezedik a felelősség, és nem megérzés alapján döntöttünk ebben az érzelmektől túlfűtött helyzetben, elvégre az olimpiai mozgalom túléléséről van szó" - jelentette ki a német sportdiplomata a Welt am Sonntag című hetilapnak. "Az egyetlen gyors döntés a játékok lemondása lett volna, ezt pedig senki sem akarta a sportolók képviselői közül a közös videokonferenciánkon."

Bach nehéz döntése jó, de az angolszász nyomás gyengíti a bizalmat | Hosszabbítás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden bejelentette a tokiói játékok legalább fél, legfeljebb egy éves halasztását. A döntés maga most nem lehetett más, szinte biztos, hogy később meghozva sem. Senki emberfia nem tudja akárcsak a nagyságrendjét, hány emberélet a tét a koronavírussal szemben, míg itt csak életpályákról van szó, néhány tízezerről.

A 66 éves vezető kifejtette, a NOB rendelkezett biztosítással az esetleges törlés esetére, ám halasztásnál nincs ilyen lehetősége.

A NOB és a japán kormány március 24-én jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt a tokiói olimpiát a jövő évre halasztja, és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni. Március 30-án az is kiderült, hogy az olimpia jövőre július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart, az elnevezése viszont továbbra is Tokió 2020 lesz. A játékokra eredetileg idén július 24. és augusztus 9. között került volna sor.

Mi lesz most azokkal a magyar sportolókkal, akiknek már volt, vagy még nem volt tokiói repülőjegyük? | Hosszabbítás

Talán még fel sem fogtuk az elmúlt napok eseményeinek történelmi jelentőségét, mert annyi minden történik óráról-órára. Utoljára a II. világháború borzalmai miatt halasztottak el olimpiát, most pedig egy világméretű pandémia húzta keresztül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, Tokió és több tízezer sportoló számítását. Márpedig egy élsportoló életében egyetlen dolog igazán mérvadó és állandó: a szisztematikusan felépített felkészülés.

MTI

Hozzászólások