Tokió 2020 - A legendás, 40 éves olasz pólókapus a halasztás ellenére is megcélozza a hatodik olimpiáját
A legendás, 40 éves olasz pólókapus a halasztás ellenére is megcélozza a hatodik olimpiáját
Fotó: Europress/AFP

A legendás, 40 éves olasz pólókapus a halasztás ellenére is megcélozza a hatodik olimpiáját

Takács MártonTakács Márton
2020/03/29 17:15
Stefano Tempesti, a legendás vízilabdakapus 2017 óta nem játszott az olasz válogatottban. Már 41 éves lesz idén júliusban, de annak ellenére célba vette zsinórban a hatodik olimpiáját, hogy a tokiói játékokat 2021-re halasztották. 

A genoai Secolo XIX című lapnak adott interjújában Tempesti megerősítette, hogy még élnek az olimpiával kapcsolatos álmai. A Pro Reccónál töltött 16 szezonját (2003-2019) követően tavaly nyáron szerződött az Ortigiához. Az igazolással az volt a célja, hogy továbbra is folyamatosan magas szinten játszhasson, és hogy harcban lehessen a válogatott sapkáért. A Pro Reccónál nagyon erős riválist kapott a világbajnok horvát Marko Bijac személyében, ezért is volt indokolt a váltás.

"Még akkor se adnám fel, ha nem egy, hanem két évvel halasztották volna el az olimpiát. Jól érzem magam, és mindaddig, amíg jó állapotban vagyok, készen állok a nemzeti csapatban való szereplésre. Alessandro Campagna szövetségi kapitány számos alkalommal látott engem védeni ebben a szezonban. Nem kell mondanom neki semmit. Tisztelet kérdése az egész" - mondta Tempesti.

Tempesti-Peking-olimpia-min.jpg Tempesti a pekingi olimpián - Fotó: Europress/AFP

A spanyol legenda, Manuel Estiarte az egyetlen vízilabdás, aki hat olimpián is játékosként vett részt (1980, 1984, 1988, 1992, 1996 és 2000). Minden idők egyik legjobb pólósa 1996-ban aranyérmes lett Atlantában. A sportág egyik legnagyobb alakja, Benedek Tibor hét (!) olimpián volt ott, ötször játékosként, Londonban másodedzőként, Rióban szövetségi kapitányként. A margitszigeti Hajós uszoda előterében hat különböző márványtáblára vésték fel a nevét.

Tempesti Sydney-ben szerepelt az első olimpiáján, és azóta egyszer sem hiányzott a játékokról. Londonban ezüstérmes volt az olaszokkal, Rióban pedig a dobogó legalsó fokára állhatott fel csapatával. Négy éve, két hónappal a torna előtt retinaműtéten esett át, de sikerült felépülnie az olimpia kezdetére, így ott lehetett Brazíliában. Bebizonyította, hogy nagy harcos és igen motivált.

A világ legjobb kapusai közül a spanyol Dani Lopez 41 esztendős lesz jövőre, a világbajnok Nagy Viktor pedig 37 éves lesz 2021 nyarán.

"Lopez és Nagy is véd még a válogatottjában, és még egy utolsó nagy dobásra készülnek mindketten a legmagasabb szinten, remélem, hogy én is meg tudom ez tenni, ahogy ők" - nyilatkozta Tempesti.

Skype-on edzenek együtt női pólóválogatottunk tagjai, akik elfogadható döntésnek tartják az olimpia elhalasztását | Hosszabbítás

2020. március 13-án éjfélkor megállt az élet a hazai vízilabdában, azóta nem rendeztek itthon mérkőzést semmilyen szinten. Amíg nem indul be újra a hazai póló, igyekszünk megszólaltatni minél több játékost - és majd edzőt is - a kialakult helyzetről.

Az Ortigia remek szezont fut, bejutott az Euro-kupa fináléjába, ott van az Olasz Kupa négyes döntőjében, és a harmadik helyen áll jelenleg az olasz bajnokságban. Tempesti azt reméli, hogy mind a három versenysorozat befejeződik, mivel az olimpiai játékokat elhalasztották.

"Fő célunk az Olasz Kupa. Az olasz bajnoki döntőbe való bejutással már nagyon elégedettek lennénk. A legnagyobb eredmény persze egy nemzetközi kupa megnyerése lenne. Az Ortigia épp történelmet ír. Mindent együtt csinálunk, és nyomot hagyhatunk. Úgy gondolom, hogy a klubszezon a nyáron érhet véget, és nagyon jó lenne, ha így alakulna."

De Tempesti egyetért azzal, hogy jelenleg nem döntő jelentőségűek ezek a versenyek, most nem ezek számítanak. A koronavírus-járvány idején más prioritások vannak.

"Mindenekelőtt az egészségre gondolok. A családoméra, az enyémre, a barátaiméra és mindenkiére!"

A 2019-ben Kvangdzsuban világbajnok olaszok első számú kapusa a 30 éves Marco Del Lungo, a Brescia pólósa volt. A vb-n és az idei budapesti Európa-bajnokságon is Gianmarco Nicosia, a Sport Management hálóőre volt a második játékos ezen a poszton. 

Stefano-Tempesti-London-olimpia-min.jpg Tempesti a londoni olimpián - Fotó: Europress/AFP


via total-waterpolo.com


Hozzászólások