Tokió 2020 - A koronavírus miatt Londonba vinné az olimpiát a város konzervatív polgármesterjelöltje
A koronavírus miatt Londonba vinné az olimpiát a város konzervatív polgármesterjelöltje
Fotó: Europress/AFP

A koronavírus miatt Londonba vinné az olimpiát a város konzervatív polgármesterjelöltje

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/24 13:47
Választási kampányígéret keretében ütötte fel a fejét a koronavírus Londonban, miután a május 7-i helyhatósági választásokon induló konzervatív polgármesterjelölt a minap jelezte, megválasztása esetén amellett kardoskodna, hogy a koronavírus által fenyegetett Tokió helyett London rendezze meg az idei olimpiát.

Shaun Bailey, a kormányzó párt jelöltje kijelentette: „London készen áll arra, hogy otthont adjon az olimpiának, amennyiben Tokió visszalépni kényszerül a rendezéstől a vírus miatt.”

Shaun BaileyShaun BaileyFotó: Europress/AFP

Az influenzaszerű megbetegedés már több mint kétezer ember halálát okozta Kínában, és világszerte mintegy 74 000 fertőzöttről tudunk. A vírus hatására jónéhány Kínába, valamint a térségbe tervezett sporteseményt voltak kénytelen törölni vagy elhalasztani a szervezők, valamint kínai sportolók tömkelege kényszerül arra, hogy világversenyeket, köztük olimpiai kvalifikációs eseményeket hagyjanak ki amiatt, mert nem engedik be őket a rendező országokba.

Az olimpia túl nagy ahhoz, hogy elhalasszák, de sok nehéz döntése lesz a NOB-nak | Hosszabbítás

Farkasvölgyi Gábor, Németh Dániel és Rév Dániel beszélgettek a Klubrádió Hosszabbítás című műsorában arról, hogy a Kínából indult koronavírus-járvány milyen hatással van már most, és milyen hatással lehet a következő hónapokban a sport világára, különös tekintettel a nyári, tokiói olimpiára.

A nem először (és vélhetően nem is utoljára) felmerülő halasztás/törlés/áthelyezés kapcsán megszólalt az olimpia szervezőbizottsága is, amely közleményében ismét leszögezte, hogy nincs napirenden semmilyen változtatás sem:

„Felállítottunk egy munkacsoportot, amely a helyi egészségügyi hatóságokkal együttműködve koordinálja a vírus elleni fellépést. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig arról tájékoztatott bennünket, támaszkodva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalására, hogy nincs szükség a játékok törlésére vagy áthelyezésére.” Japánban számos megbetegedést regisztráltak már, melyek közül a Yokohama partjainak közelében veszteglő Diamond Princess hajó utasai közöl ketten életüket vesztették.

A hivatalban lévő polgármester székére pályázó Bailey hozzátette: „Figyelembe véve a koronavírus egyre erőteljesebb hatását, arra kérem a NOB-ot, hogy komolyan vegye fontolóra a játékok Londonba helyezését, amennyiben a szükség úgy hozza. Megvan a szükséges infrastruktúránk és a rendezési tapasztalatunk, megválasztásom esetén pedig garantálom, hogy városom ilyen rövid előkészületi idő után is készen áll arra, hogy a sport legnagyobb ünnepének otthont adjon, amennyiben erre szükség lesz.” A polgármesterjelölt szavai nagyot futottak a különböző közösségi felületeken, a Twitteren például nagyjából 50 000 kapcsolódó bejegyzés született, a megnyilvánulás kampánycéljai tehát bőven teljesültek.

A japán szervezők, bár hivatalosan nem reagáltak Bailey ötletére, közleményben álltak ki a játékok eredeti helyszíne mellett:

„A tokiói olimpia szervezőbizottsága továbbra is szoros együttműködésben dolgozik minden olyan szervezettel, amely a vírusos megbetegedések terjedésével foglalkozik, továbbá minden szükséges óvintézkedést elvégez.”

Az olimpia esetleges áthelyezése, pláne törlése egyelőre tehát nincs napirenden, figyelembe véve azonban a vírus folyamatos terjedését, valószínűleg nem utoljára merült fel. Ezzel együtt is arra nagyon kicsi az esély, hogy egy ekkora volumenű multisport eseményt elhalasszanak, vagy ilyen rövid időtartamon belül áthelyezzenek egy másik kontinensre. 

via ESPN

Szöveg: Nánási Antal

Hozzászólások