Tokió 2020 - A görögök olimpiai bajnoka szerint a NOB a sportolók egészségét veszélyezteti
A görögök olimpiai bajnoka szerint a NOB a sportolók egészségét veszélyezteti
Fotó: Europress/AFP

A görögök olimpiai bajnoka szerint a NOB a sportolók egészségét veszélyezteti

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/18 09:32
A görögök olimpiai bajnok atlétája, Ekaterini Sztefanidi szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a sportolók egészségét veszélyezteti azzal, hogy arra buzdítja a versenyzőket, folytassák felkészülésüket a tokiói játékokra.

A riói olimpia női rúdugróversenyének győztese - aki jelölt a NOB sportolói bizottságába, ahová a japán fővárosban kerülhet be - azt mondta, a szervezetnek mindenképpen szüksége lenne egy B-tervre arra az esetre, ha a koronavírus-járvány miatt nem lehetne megrendezni az olimpiát, és ha időben lépne, akkor sportolók nem kockáztatnák egészségüket a felkészülés során.

gorog1.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az olimpiai bizottság nehéz helyzetbe hoz minket, hiszen mégis hogyan készülhetnénk ilyen körülmények között. A létesítményeinket bezárták, és most ugyan külön engedéllyel bemehetünk edzeni, ott viszont ugyanazon a felületen kell dolgoznunk. És akkor még nem beszéltünk a csapatok, az úszók, vagy a tornászok felkészüléséről" - mondta Sztefanidi arra reagálva, hogy a NOB keddi közleményében hangsúlyozta, egyelőre nincs szükség drasztikus döntésekre a nyári, tokiói olimpiával kapcsolatban a koronavírus-járvány miatt.

A Spanyol Olimpiai Bizottság elnöke, Alejandro Blanco szintén úgy fogalmazott, a halasztást részesítené előnyben, hogy ne sérüljön az egyenlőség elve. Ezt ő is azzal indokolta, hogy a spanyol sportolók jelenleg nem tudnak megfelelően készülni az ötkarikás játékokra a járvány miatt bevezetett intézkedések miatt, azaz a sportolók nem egyenlő feltételekkel érkeznének a japán fővárosba.

Francia kollégája, Denis Masseglia hétfőn úgy vélekedett, akkor lehet megrendezni az olimpiát, ha május közepére a világjárvány túljut a tetőzésen. Ha viszont még akkor is krízis lesz, akkor nem látja, miként lehetne a tervek szerint megrendezni a játékokat.

A NOB továbbra is arra ösztönöz minden sportolót, hogy folytassa a felkészülést, a maga részéről pedig folytatja a konzultációkat valamennyi érintettel. Kedden a nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségének (ASOIF) vezetőivel tárgyaltak a NOB illetékesei, a következő napokban pedig a nemzeti olimpiai bizottságok, a sportolói bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), illetve számos nemzetközi sportági szövetség képviselőivel ülnek tárgyalóasztalhoz.

Az olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

MTI

Hozzászólások