Tokió 2020 - "40 másodperctől már baromira fáj" - a kajakos Csipes Tamara Kozák Danuta legyőzésére készül
"40 másodperctől már baromira fáj" - a kajakos Csipes Tamara Kozák Danuta legyőzésére készül
Fotó: kajakkenusport.hu

"40 másodperctől már baromira fáj" - a kajakos Csipes Tamara Kozák Danuta legyőzésére készül

Takács MártonTakács Márton
2019/11/16 09:55
Az olimpiai bajnok, nyolcszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok kajakossal, Csipes Tamarával készített interjút Simon Andrea a Magyar Narancs legfrissebb számában. Csipes mesél pályafutás elejéről, ausztrál kitérőjéről, a kokainozós történetéről, az édesapjával való közös munkáról, Kozák Danutáról. A beszélgetés kivonatát közöljük az alábbiakban.

"Arra viszont emlékszem, hogy még csak két-három éve kajakoztam, dobogóztam az utánpótlás-versenyeken, és már mindenki azzal nyomasztott, hogy 'olimpiai bajnoknak kell lenned, mert az volt az apád is'. És ha nem, akkor mi lesz, mindenki csalódik? Tizenhárom éves koromtól annyiszor hallgattam ezt végig, hogy kell, és olyan sokáig mondogattam, hogy jó, persze. Meg akartam felelni, miközben belül egyáltalán nem ezt éreztem. Miért kéne? Egyáltalán, miért kell ezt csinálnom? Miért nem csinálhatom azért, mert szeretem, vagy mert én akarom? Huszonöt éves voltam, mire ez az egész leülepedett bennem, hogy jó, akkor most gondoljuk végig, mit kell, mire vagyok képes, kinek akarok egyáltalán megfelelni. Tisztában vagyok azzal, hogyha nincs ez a kettősség, előbb is sikerülhetett volna. Akkor lettem olimpiai bajnok, amikor ezeket fejben rendeztem."

női_kajak_négyes_Rio.jpg A riói aranyérmes kajak négyes - Fotó: Europress/AFP

Erős kezdés, már az első kérdésre adott válaszában ilyen mondatok hangzanak el Csipes Tamarától, akinek a Szöulban a férfi kajak négyes tagjaként olimpiai bajnok Csipes Ferenc az édesapja, és a válogatott úszó, Orosz Andrea az édesanyja. 

A folytatás sem gyenge. Mint elmondta, 2008-ban nagy sokként érte, hogy olyan nagyágyúk érkeztek a klubjába, a Honvédhoz, mint Kovács Katalin, Kozák Danuta és Szabó Gabriella. Nem is sült el jól a dolog, legalábbis Tamara számára.

"Tizenkilenc éves voltam, és úgy léptem át ifiből felnőttbe, hogy minden átmenet nélkül megkaptam ezt a három embert.... És ebből a lazább hangulatú dologból lett egy nagyon feszült, nagyon nagy elvárásokkal teli csapat: folyamatosan hozzájuk kellett fölérni, mindennap kétszer velük kellett versenyezni. Ráadásul ők olyan habitusúak voltak, hogy nem tudtak nem versenyezni. Az ott egy annyira éles váltás volt, hogy abszolút nem tudtam lépést tartani

...Életem legszarabb négy éve volt, és ha valamiért még egyszer végig kellene élnem, azt mondanám, inkább iktassanak ki a Föld felszínéről."

Ezután jött az egyéves ausztrál kitérő, ami elmondása szerint nagyon kellett neki, végre azt csinált, amit akart, és ott nőtt fel. Egyedül az édesanyja állt mellette, kilépett a hatéves kapcsolatából és elvált a férjétől is. Felszabadult lett, hazajött és féléves felkészüléssel sikerült világbajnokságot nyernie. 2015 májusában egy edzőtáborban végzett drogteszt során kokain használatát mutatták ki a mintájából. Erről az időszakra így tekint vissza: "Azt viszont végigbuliztam, életem legjobb nyara volt. És őszintén mondom, nem csinálnám vissza. Intenzív tanulóidőszak volt magamról. Meg mindenről."

Gyakorlatilag beleszületett a kajak-kenu sportba édesapja, Csipes Ferenc révén, aki gyerekkora óta az edzője is, aminek az árnyoldalai is megvannak. "Ahhoz képest, hogy a magyar rendszerben nőtt fel és azt hozta magával, elég jól érzi a sok edzés és a 21. századi technológia közötti középutat... Nem mondja ki, de érzem, tudom, hogy vannak elvárásai versenyen és edzésen is. És mivel hirtelen haragú, nem tudja elrejteni az érzéseit, látom azt is, ha csalódott.

És erről az egészről nyilván nem tudom leválasztani, hogy ő az apám is. És az egyetlen, akinek igazán meg akarok felelni. Nem mondom, hogy nem volt része abban, hogy nekem az olimpiai arany nehezebben sikerült, de ezt a nagyon különleges, törékeny szituációt még az is nehezen kezelné, aki jártas a pszichológiában."

Csipes_Tamara.jpg Fotó: Europress/AFP

Saját magát jellemezve és az édesapjával való szakmai kapcsolatról véleményt nyilvánítva önkritikusan beszél: "A konokságot elfogadom, ez a legrosszabb tulajdonságom. De sokszor voltam megalkuvó, mert fontosabb volt a békesség. Az állandó harci-készenléti állapot engem kicsinál. Ezért is csináltak ki Katiék, és kicsinál az is, ha apával ilyen helyzet van... Jó, én se szórom a világra a tündérport, de amit sokan nagyképűségnek vagy bunkóságnak gondolnak, az inkább zárkózottság. Azt biztos, hogy én ezt az egészet apával nála jobban kezelem."

Érdekesség, hogy Csipes Tamara nem a riói, magyar arannyal végződő döntőt mondja saját legemlékezetesebb versenyének. "Az első világbajnoki aranyam (2010, Poznan, K4, 500 m - a szerk.) sokkal markánsabb versenyélmény, ott olyan nevekkel ültem együtt, hogy Janics, Kovács, Benedek, legyőztük az akkori csúcsszuper német négyest - ott tudtam, hogy érdemes kajakozni."

Végül az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutáról mondta el a véleményét, illetve azt, hogy képesnek tartja magát, hogy legyőzze a sportág egyik legnagyobb alakját. 

"Dana nagyon összeszedett, ha valamit kigondol, akkor azt csinálja. Az ő hangját sose hallod, viszont addig megy, amíg el nem éri... Másik kaszt, mert benne minden megvan, és a tehetség, a szorgalom, az alázat verhetetlen kombó."

És hogy mi kell ahhoz, illetve mi hiányzik belőle ahhoz, hogy legyűrje őt is?

"Tehetséges vagyok, és Rio óta a szorgalmammal sincs baj... Egyedül ez a 'szemellenzősség" hiányzik, hogy akkor is ott legyen a fókusz, amikor kilépek az ajtón. Ez adja azt a fél vagy egy hajó különbséget. De ha ezt is elsajátítom és tényleg lesz egy tökéletes évem - ami húsz év alatt még sose volt -, amikor semmilyen probléma vagy konfliktushelyzet sem vesz el tőlem energiát, akkor le tudom győzni Danát.

Nagyon készül Tokióra is Csipes Tamara, aki nem csak négyesben menne nagyot, mint Rióban.

Mivel Tokióban egyesben és párosban országonként két egység indulhat, három számban simán benne tudok lenni. Ha egyesben és párosban az első kettőben leszek, akkor biztos, hogy a négyesben is benne vagyok."

Az interjú a Magyar Narancs idei 46. print lapszámában jelent meg, az online felületen, a magyarnarancs.hu-n később lesz olvasható.

Hozzászólások