Phjongcshang 2018 - Norvégia először olimpiai bajnok
Norvégia először olimpiai bajnok
Fotó: fis-ski.com

Norvégia először olimpiai bajnok

Buzás GáborBuzás Gábor
2018/02/19 21:13

Meglehetősen izgalmas versenyre volt kilátás, ám végül simán, 22,8 pontos előnnyel Norvégia lett az olimpiai bajnok a csapatversenyben. A norvég gárda ezzel sporttörténelmet írt, hiszen az olimpiák történetében először végzett az első helyen a csapatversenyben. Az ezüstérem komoly csatában ugyan, de végül Németországé lett, míg a bronzérem a lengyel csapat nyakába kerülhet majd a holnapi éremátadó ceremónián, akik szintén történelmet írtak, hiszen Lengyelország olimpián csapatversenyen még soha sem állt a dobogón.

Az első ugrók után a norvégok álltak a legjobban Daniel Andre Tande 136 méteres ugrásának köszönhetően, aki a magasabb szélkompenzációnak köszönhetően előzte meg a németek ugyanekkorát ugró első ugróját, Karl Geigert (136 m). A vezető páros és a lengyelek közé ekkor még Stefan Kraft 133,5 méteres ugrása révén befértek az osztrákok, míg a fehér-vörösök Maciej Kot 129,5 méteres ugrásával a 4. helyen kezdtek, mögöttük pedig Szlovénia (Damjan 126,5 m) és Japán (Takeuchi 124 m) következett az 5-6. helyen.

A második csoportban a 133 méternél landoló Andreas Stjernen ugrásával ismét a norvégok voltak a legerősebbek, így immár 12,9 pontra növelték előnyüket az élen a németek előtt, akiknél Stephan Leyhe 128 métert ugrott. A lengyelek eközben Stefan Hula 130 méteres kísérletével feljöttek a 3. helyre, Manuel Fettner ugyanakkor mindössze 122,5 métert ugrott, így a jó kezdés ellenére az osztrákok inkább tűnt úgy, hogy a 4. helyért küzdhetnek, mint az érmekért. Mögöttük a szlovén Anze Semenic (125 m) és a japán Daiki Ito (126 m) két elég hasonló ugrást mutatott be, így nem változott a sorrend az 5 és 6. helyen.

A harmadik körben Johann Andre Forfang egy 132,5 méteres ugrással továbbra is az élen tartotta a norvégokat, mögöttük viszont a lengyelek megérkeztek a németek nyakára, miután Dawid Kubacki 138,5 méteres repülésére Richard Freitag csak egy 134,5 méteres ugrással tudott válaszolni, noha Werner Schuster együttese 2 tizeddel azért így is megőrizte a 2. helyet. A sorrend hátrébb sem változott, Schlierenzauer 127,5 méterrel tartotta az osztrákok 4. helyét a 129,5 métert ugró Tilen Bartol révén kicsit feljebb zárkózó szlovénok és a továbbra is 6. japánok (Kasai 124 m) előtt.

Az első sorozat végére, ha lehet még szorosabbá vált a csata az élen, Robert Johansson 137,5 méteres ugrásával ugyanis maradtak a norvégok az élen, de Andreas Wellinger 140, valamint Kamil Stoch 139 méteres repülésével a németek és a lengyelek is megközelítették őket, aminek eredményeként a verseny felénél az északiak 2 ponttal vezettek a németek és 5 egységgel a lengyelek előtt. A vezető hármas mögött már több, mint 40 ponttal leszakadva Michae Hayböck 133,5 méteres ugrásával Ausztria következett a 4. helyen, talán mondanunk sem kell, továbbra is a szlovénokkal a nyomukban, ahol Peter Prevc negyedik emberként 134,5 métert ugrott, míg Ryoyu Kobayashi 132,5 méteres kísérletével a japánok foglalták el a 6. helyet. A 7. pozícióban az oroszok a 8. helyen pedig a finnek várhatták a második sorozatot, az amerikaiaknál viszont hiába ugrott Kevin Bickner utolsó emberként 131 métert, csak a 9. helyen álltak, ezzel számukra befejeződött a verseny az első kör végén, akárcsak a 10-12. helyen végző cseh, olasz és koreai négyesnek.

második sorozatot ugyanúgy a 24-es beülőből kezdtük, mint az elsőt (szerencsére az időjárás ma nem indokolt különösebb variálást). Az első csoportban Tande 140,5 méteres ugrásával a norvégok megint meglógtak egy kicsit, a németeknél ugyanis Geiger csak 134, a lengyeleknél Kot pedig 133 métert repült, ezzel a norvég előny egycsapásra 15,8 pontosra nőtt az élen. Előztek viszont a szlovénok, ugyanis Jernej Damjan 129,5 méterrel egyértelműen túlugrotta a remek első kísérletét megismételni nem tudó Stefan Kraftot (126,5 m), így az osztrákok visszacsúsztak az 5. helyre. A japánok viszont úgy tűnt, mára kibérelték a 6. helyet, Taku Takeuchi 123 méteres ugrásával sem az előttük, sem a mögöttük levőköz nem kerültek közelebb.

A hatodik ugrások után a norvégok minden eddiginél közelebb érezhették magukat az aranyéremhez, Andreas Stjernen ugyanis 135,5 méterrel alaposan túlugrotta a németek második ugróját, Stephan Leyhet, aki 129 méternél landolt, ezzel a norvégok már csaknem 30 pontos előnnyel vezették a versenyt. A németeket ráadásul Stefan Hula 134 méteres ugrása után 1,1 ponttal a lengyelek is megelőzték. A 4. helyért is izgalmas volt a csata, Fettner 125,5 méteres ugrásával ezúttal az osztrákok álltak előrébb, 2,9 ponttal megelőzve a szlovénokat, akiknél Semenic 123,5 méterig jutott.

Következtek a csapatok utolsó előtti emberei, a norvégoknál pedig Johann Andre Forfang, aki 132 méterrel egy mondhatni biztonsági ugrással is simán tartotta az első helyet és több, mint 20 pontos előnnyel adta át a képzeletbeli stafétát Johanssonnak. A második helyért viszont továbbra is kiélezett volt a csata, Dawid Kubacki ugyan 135,5-nél landolva egy méterrel messzebb jutott, mint Richard Freitag (134,5 m), a németnek azonban sokkal szebb volt a talajfogása, így egy kicsivel még több pontot is szerzett riválisánál. Összességében maradtak a lengyelek a 2. helyen, a különbség azonban csak 6 tized volt a két csapat között. A 4. helyért zajló versenyben sok minden nem változott, Schliernzauer 122,5, Bartol 122 métert ugrott, így az osztrák-szlovén csata eldöntése ugyancsak a befejező emberekre maradt.

németeknél Andreas Wellinger viszont az ezüstéremért támadott egy 134,5 méteres ugrással, ami elsőre nem tűnt verhetetlen ugrásnak, azonban ezúttal Kamil Stoch (134,5 m) sem jutott messzebb, így a két csapat között végül a stílus- és kompenzációs pontok döntöttek. Ebben pedig vitán felül Wellinger volt a jobb, így az utolsó pillanatban előzve a németek szerezték meg az ezüstérmet, míg a lengyelek első érme az olimpiai csapatversenyekről végül egy bronz lett. Robert Johanssonnak ezzel szemben egy biztonsági ugrás is megfelelt volna, ő azonban egy 136 méteres repüléssel zárta a versenyt, amelyet így a norvégok viszonylag simán, 22,8 pontos előnnyel nyertek meg.

A győzelemmel egyben sporttörténelmet is írt a Stöckl-gárda, hiszen bár síugrásban ez volt a 11. aranyérmük, csapatversenyben most tudtak először nyerni a norvégok, akik így amellett, hogy minden számban nyertek érmet, 2 aranyéremmel a legeredményesebb nemzetként zárják a síugró számokat.

A cikk a siparadicsom.blog írásának rövidített verziója.

Hozzászólások