Olimpiák - Olimpiai tagságukat is bukhatják az olaszok a MOB kiheréléséhez hasonló törvényük miatt
Olimpiai tagságukat is bukhatják az olaszok a MOB kiheréléséhez hasonló törvényük miatt
Fotó: Europress/AFP

Olimpiai tagságukat is bukhatják az olaszok a MOB kiheréléséhez hasonló törvényük miatt

Mártha BenceMártha Bence
2019/08/16 12:39
2016 novemberében a magyar kormány elsöprő többséggel szavazta meg a Magyar Olimpiai Bizottság kiherélését azzal, hogy minden forrását a sportért felelős államtitkársághoz csatornázta be. A MOB fél évvel később választott új elnököt Borkai Zsolt helyett, de Kulcsár Krisztián már egy kizárólag sportszakmai javaslattételre, illetve szakmai koncepciók megalkotására létrehozott szervezet vezetője lett. Az igazi főnök Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár.

A döntés nem kavart nemzetközi hullámokat (itthon is elintézték kb. annyival, hogy Borkaiék belebuktak a riói olimpiába), az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) azonban nagyobb nemzetközi súlyú szervezett, hiszen például Milánó téli olimpiát rendez 2026-ban, így az olasz kormány a magyarhoz hasonló döntésére azonnal fenyegetéssel reagált a Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB).

A tizede sem marad

Az olasz szenátus augusztus 6-án szavazta meg az új sporttörvényt, amelynek értelmében a CONI nemcsak forrásainak jelentős részét, de önálló döntési jogköreinek jelentős részét is elveszítette. Az olasz modell annyiban különbözik, hogy a források fele a CONI-nál marad, míg a másik fele fölött a gazdasági minisztérium által száz százalékban birtokolt Sport e Salute nevű vállalat diszponál. Fontos részlet, hogy az olimpiai bizottság a saját 50 százalékával kapcsolatban sem dönthet, minden kiadáshoz a kormány, illetve a Sport e Salute engedélye kell.

Ez számszerűsítve úgy néz ki, hogy míg a 2019-es évben a CONI 408 millió euróból gazdálkodhatott, addig a megcsonkított olimpiai bizottság 2020-ban már csak 40 milliót kap, a fennmaradó összeg a gazdasági minisztérium vállalatán keresztül érkezik.

Miláno és Cortina d'Ampezzo közösen rendezi a 2026-os téli olimpiátMiláno és Cortina d'Ampezzo közösen rendezi a 2026-os téli olimpiátFotó: Europress/AFP

A törvény nem érinti az eddig működő forrásrendszert abból a szempontból, hogy a sportfogadásból, közvetítési jogokból, sőt a sportesemények jegyeiből is befolynak összegek a CONI-hoz, illetve már nem hozzájuk, hanem a hibrid irányítású bizottsághoz.

A NOB-nak nem tetszik a dolog

Ha Magyarország a kormány szándékának megfelelően elnyerte volna a 2024-es olimpia rendezési jogát, akkor a MOB-ot is a szőnyeg szélére állította volna a Nemzetközi Olimpia Bizottság az olimpiai bizottságot kiherélő döntéséért, és most azzal fenyegeti az olaszokat, hogy nemcsak elveszi tőlük a 2026-os téli olimpiát, de felfüggeszti a CONI tagságát is. Az ok: az új olasz törvény az olimpiai charta négy pontját is súlyosan megsérti.

“Az Olasz Olimpiai Bizottság autonómiája elsődleges fontosságú a NOB számára, mert az olimpiai mozgalomban résztvevő szövetségeknek minden esetben semlegesnek kell maradniuk. Az autonómia és a semlegesség ebben az esetben azt jelentik, hogy önállóan kell meghozniuk a szabályrendszerüket, felépítésüket és működésüket meghatározó szabályaikat. (...) Habár a mindenkori kormánnyal való együttműködés elsődleges fontosságú, de a bizottságnak meg kell őriznie semlegességét mindenféle politikai, gazdasági és vallási befolyással szemben” - áll a NOB levelében.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnők és Thomas Bach a NOB elnökeGiuseppe Conte olasz miniszterelnők és Thomas Bach a NOB elnökeFotó: Europress/AFP

A nemzetközi bizottság levelében jelzi, hogy a szabályok megszegése az olimpiai charta megszegésével jár, amely “szélsőséges esetben a nemzeti olimpiai bizottság olimpiákról történő kizárásával is büntethető”. A NOB hivatalos megbeszélésre hívta a CONI vezetőit, hogy tisztázzák a helyzetet.

Nem lenne példa nélküli a felfüggesztés

2016-ban nemcsak fenyegetőzött a NOB, hanem fel is függesztette Kuvait tagságát, mert úgy látta, a kormánynak túlságosan nagy befolyása van a helyi olimpiai bizottságra. A büntetés azonban csak a szövetséget érintette, a sportolókat nem, hiszen olimpiai zászló alatt mind a kilenc kvótát szerzett kuvaiti sportoló elindulhatott Rióban. 

Ehhez képest azért az olaszok kizárása más volumen lenne, 2016-ban 312 fős kontingenssel utazott el Brazíliába az olasz küldöttség. De nem csak ez szól amellett, hogy az olaszok megússzák a felfüggesztést akkor is, ha a törvény érvényben marad, és életbe lép, hanem az is, hogy a téli olimpia rendezésére lasszóval kell fognia a jelentkezőket a NOB-nak, így az olaszok kizárásával saját lábába lőne a bizottság.

Hozzászólások