Olimpiák - "Magyar" lesz az új sportigazgató
"Magyar" lesz az új sportigazgató
(Fotó:Europress/Getty)

"Magyar" lesz az új sportigazgató


2014/06/22 20:37

A japán sport - a magyarhoz hasonlóan - nem áll rosszul olimpiai bajnokok vonatkozásában, így talán nem véletlen, hogy hamarosan egy ötkarikás bajnokot nevezhetnek ki a 2020-as tokiói nyári olimpia sportigazgatójának. A fontos feladatot a hírek szerint a kiváló - még aktívan versenyző - kalapácsvetőre, Murofushi Kojira bízzák majd. Az athéni olimpián - Annus Adrián sajnálatos kizárása után - győztes atléta feladata a kapcsolattartás lesz a sportági szakszövetségek és a tokiói szervezőbizottság között. A The Japan Times úgy tudja, hogy a hírt még ebben a hónapban hivatalosan is bejelentik.

A két évvel ezelőtti londoni olimpián is bronzérmet szerző Murofushi már eddig is tagja volt a 2020-as olimpiát szervező testület végrehajtó bizottságának. Emellett közel volt ahhoz is, hogy tagja legyen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának is, ám hiába kapott az olimpiai faluban lezajlott szavazáson a résztvevő sportolóktól elegendő szavazatot, végül London után mégsem lett NOB-tag, mert a saját programját népszerűsítő kampány során a japán olimpiai bizottság megszegte az előírásokat. A japánok ugyan egészen a nemzetközi Sportdöntőbíróságig is elmentek igazukért az ügyben - sikertelenül.

A 187 cm magas kalapácsvető mindhárom éremből szerzett egyet-egyet az atlétikai világbajnokságokon, legjobbja a 2011-es Teguban - éppen a mi Pars Krisztiánunk előtt - elért aranyérem. A kétszeres Ázsia Játékok győztes japán sportoló még a tavalyi moszkvai vb-n is szerepelt, ahol hatodik lett. Murofushi idén egyszer dobott eddig versenyen, június elején hazai pályán 73,93-ig jutott. Más kérdés, hogy ha ilyen fontos sportdiplomáciai feladatot kap, vajon kell-e még vele számolnunk a jövőben a dobókörben?

Az utóbbi időben tendencia lett, hogy erre a fontos sportszakmai pozícióra egykori sportolókat kértek fel, így Londonban a korábbi junior bajnok teniszező, Debbie Jevans, 2016-ban Rio de Janeiróban pedig a Pánamerikai Játékok győztes futó Agberto Guimaraes látja el a sportigazgatói feladatot. Murofushi a japán atlétika egyetlen férfi olimpiai bajnoka 1936 óta, tekintélye odahaza megkérdőjelezhetetlen, ráadásul kifogástalanul beszél angolul is, így a kommunikációval nem lesz gondja.. A kiváló kalapácsvető ráadásul valamennyire magyarul is tud, hiszen édesanyja, az egykori gerelyhajító, Móritz Serafina egykoron Erdélyből vándorolt ki Japánba.

Hozzászólások