Olimpiák - Látható voksok
Látható voksok

Látható voksok


2014/11/06 10:25

Négy jelentős európai város (Krakkó, Lviv, Oslo és Stockholm) is visszalépett a 2022-es téli olimpiai pályázattól. A rendező városokra aránytalanul nagy terheket rakó játékok kérdésköre ennek kapcsán többször is szóba került az elmúlt hetekben. A trendet és a fajsúlyos jelöltek visszalépési tendenciáit látva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is a reformokban látja a kiutat. A világ sportéletére jelentős hatással bíró szervezet december elején Monte Carlóban rendezi majd meg az Olympic Agenda 2020 névre hallgató konferenciáját, ahol több érdekes javaslat is terítékre kerül. Az egyik legdrasztikusabb (de teljesen logikus) elgondolás szerint fel kellene oldani az olimpiai városok kijelöléséről szóló szavazás titkosságát - végső soron a NOB tevékenységének ezen részéhez kötődik a legtöbb korrupciós vád (ld. még Salt Lake City 2002-es botránya) és ellentmondás.

A javaslat egyik élharcosa egy olimpiai bajnok. Poul-Erik Høyer Larsen neve talán keveseknek mond bármit is, de a dánok olimpiai bajnok tollaslabdázója (Atlantában 1996-ban nyert férfi egyéniben, nem mellesleg máig ő a sportág egyetlen európai olimpiai bajnoka!) az újhullám képviselője, így egy kicsit más nézőpontból figyeli az olimpiai mozgalmat, mint a döntéshozó szerepekből kirobbanthatatlannak tűnő old-school sportdiplomaták. A jelenlegi rendszer anonimitása kétségkívül sokaknak az érdeke, így ugyanis nem kell utólag sem színt vallani és több pályázót lehet ilyen-olyan ígéretekkel, amolyan modern kori hintapolitikával szédíteni - hogy finoman fogalmazzak.

A februárban a szocsi olimpiai idején a NOB-ba kerülő (nem szavazták be közvetlenül, de mivel ő lett a nemzetközi szövetség, a BWF új elnöke, a NOB-tagság is jár neki a pozícióból fakadóan) Høyer Larsen szerint a voksok nyilvánosságra kerülése átláthatóbbá tenné a szavazási folyamatot, ami a városok jelentkezései aktivitására is jótékony hatást gyakorolhatna. Az ötlet azért vetődött fel, mert az elbukott pályázók gyakran tapasztalták, hogy a nekik szóban "beígért" voksoknál lényegesen kevesebbet kaptak meg a valóságban, a titkos szavazás miatt ugyanakkor a "pénztártól való távozás után" már nem volt lehetőségük reklamálni. Az elbukott 2012-es foci Eb-pályázat kapcsán ebből az élményből nekünk is jutott annak idején bőségesen...

"Sok olyan város van, amely másodszor vagy esetleg harmadszor is nekifut a pályázatnak. Nekik fontos lenne tudniuk, hogy ki az, aki ténylegesen támogatja őket és ki az, aki csak személyes előnyökért ígéri oda a voksát, amelyet a valóságban végül másnak ad" - indokolta meg a radikális változtatás ötletét Høyer Larsen. A javaslatot a magam részéről maximálisan támogatom, amely az új NOB-elnök, a német Thomas Bach regnálásának első olyan döntése lehetne, amelyet vélhetően húsz-harminc év múlva is Bach-örökség egyik legjelentősebb elemének tarthatnak majd a sporttörténészek.

A szavazási nyilvánosság elvét persze más sportszervezetek is átvehetik és akkor talán mi sem élünk át majd olyan pillanatokat, mint Mészöly Kálmán legendás "Át lettünk verve..." című kifakadása a ferihegyi repülőtéren...

Hozzászólások