Olimpiák - Az olimpiát is elhalaszthatják a koronavírus-járvány miatt 
Az olimpiát is elhalaszthatják a koronavírus-járvány miatt 
Fotó: Europress/AFP

Az olimpiát is elhalaszthatják a koronavírus-járvány miatt 

Horváth DettiHorváth Detti
2020/03/03 14:59
Hasimoto Szeiko olimpiarendezésért felelős miniszter szerint elvben lehetséges, hogy a koronavírus-járvány miatt nem az eredeti időpontban, hanem az év későbbi szakaszában rendezzék meg a nyári tokiói játékokat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) kötött szerződésben az áll, hogy a NOB csak akkor mondhatja le az eseményt, ha az adott év végéig nincs lehetőség a megrendezésre - mondta a miniszter kedden a japán parlament ülésén.

"Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy az esemény halasztható a 2020-as éven belül" - magyarázta Hasimoto japán NHK televíziónak nyilatkozva.

A NOB és a szervezőbizottság ugyanakkor számos alkalommal hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány okozta problémák ellenére az eredeti terveknek megfelelően rendezik majd meg az olimpiai és paralimpiai játékokat Tokióban.

000_1PE41L.jpg Fotó: Europress/AFP

Az ötkarikás esemény július 24-én kezdődik, a paralimpia rajtját augusztus 25-re tervezik.

Japánban eddig egy tucat halálos áldozata van a koronavírusnak, ugyanakkor számos sporteseményt, köztük olimpiai tesztversenyeket is lemondtak az utóbbi hetekben, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.

A kedd délelőtti adatok szerint a világ 76 országában 90 914 fertőzést tartottak számon. Közülük 3116-an haltak meg. Az új fertőzések száma 763, a haláleseteké 38.

MTI

Hozzászólások