Olimpiák - Ez történt Szocsiban I.
Ez történt Szocsiban I.

Ez történt Szocsiban I.


2014/12/30 11:04

Az idei év egyik legnagyobb eseményének a Szocsiban megrendezett XXII. Téli Olimpiai Játékok számított, amelynek két hetében számos emlékezetes és történelmi eredmény született. A kétrészes visszatekintő sorozatunkban ezeket a pillanatokat idézzük fel.

Az első napon rögtön szenzációs versenyt láthattunk a biatlon pályán. A legenda Ole-Einar Bjorndalen 40 évesen - 12 évvel első olimpiai aranyérme után - megszerezte 7. olimpiai bajnoki címét a 10 km-es sprintben. Ezzel a teljesítménnyel már csak egy diadal választotta el, hogy minden idők legjobb téli olimpikonja legyen honfitársa Bjorn Dahlie-vel holtversenyben. Ez mintegy 10 nappal később sikerült is neki, amikor a norvég vegyes váltóval megnyerte 8. olimpiai aranyát és nem mellesleg 13. olimpiai érmét.

Az alpesi sí versenyek „vaskos” meglepetéssel kezdődtek.  A férfi lesikló futamot az osztrák Matthias Mayer nyerte, aki úgy lett olimpiai bajnok, hogy még soha nem nyert világkupa futamot korábban. Ez utoljára 1988-ban az amerikai Tommy Moe-nak sikerült Calgaryban. A történet azért is vált érdekessé, mivel azon az olimpián Mayer édesapja ezüstérmet szerzett szuperóriás-műlesiklásban.

Az olimpia első pár napjában a testvérek játszották a főszerepet. Előbb a kanadai Doufer-Lapointe nővérek (Justine és Cloe) végeztek az első két helyen a szabadstílusú sí moguls számában, majd a gyorskorcsolya csarnokban a holland Mulder testvérek (Michel és Roland) állhattak fel a dobogó első és harmadik fokára az 500 méteres versenyben. A 27 éves ikerpár eredménye is bebizonyította azt, hogy a géneknek milyen fontos szerepe van a sikerben.

Az olimpia negyedik napját méltán nevezhettük a „nők napjának”, mivel 6 női számban avattak bajnokot. Az egyik aranyérem sorsa talán az egész játékok legérzelmesebb és legmegindítóbb versenyének befejezésével ért véget, amikor Carina Vogt az örömtől összeesett a női síugró verseny győzteseként. Azt hogy egyáltalán ezt a számot megrendezhessék, ahhoz 16 év diplomáciai harcra, elkötelezettségre és kitartásra volt szükség mindenki részéről, akik a női síugrásban aktívan részt vesz. A német színekben induló Carina már 4 évesen síugró akart lenni, de végül rendőrnő lett. Sokévnyi kudarc után abbahagyta a sportot, feladta az álmait, majd újrakezdte mikor megtudta, hogy Szocsiban olimpia verseny lesz. Keményen küzdött, életében először nyert és ezzel a női síugrás első olimpia bajnoka lett.

Történelmi pillanatokat élhettünk át az olimpia első hetének végén.  A női lesiklás Tina Maze és Michelle Gisin győzelmével valamint nem utolsó sorban Miklós Edit 7. helyezésével ért véget.  A téli olimpiák történetében meg egy alpesi síversenyen sem osztottak ki két aranyérmet, és magyar síző még soha nem végzett ilyen előkelő helyen. A 25 éves magyar lány Erdélyben született és jégkorongjátékosnak készült, de mivel nem talált női csapatot alpesi síelésnek adta a fejét. Edit 2010-ig román színekben versenyzett, majd a magyar állampolgárság megszerzésével a piros-fehér-zöld lobogó alatt folytatta karrierjét. Négy év áldozatos munka után végül megérkezett a női alpesi síelők elitjébe és talán ezzel a magyar télisportok megderesedett bajszát is megrángatta.

Heroikus küzdelem zajlott a sífutó pályán is. Justyna Kowalczyk nyerte a nők 10 kilométeres klasszikus stílusú sífutó versenyét, amely igencsak szokatlan körülmények között született. Justynát az olimpiát megelőzően sokan "szimulálással" vádolták, amikor sérüléseire fogta, hogy tudása alatt teljesít a világkupa versenyeken. Megjegyzések és kritikák kereszttüzében érkezett Szocsiba, ahol az első két versenyen sem szerepelt jól. Végül megunta a vádaskodást és a közösségi oldalakon közzétette a törött lábát ábrázoló röntgenképet, bizonyítva, hogy tényleg nem egészséges. Ezek után rajthoz állt és majdnem fél perces előnnyel győzött. Nem csoda, hogy fájdalmak közepette és a könnyeivel küszködve esett össze a célban.

Sorozatunk következő részében felidézzük az újabb amerikai-orosz jégkorongcsatát, beszélünk a "narancsos" forradalomról és még egy mesterhármasról is szó lesz, de olvashatnak Viktorról, az új orosz csodagyerekről.

Hozzászólások