Olimpiák - Elrepülök Rióba
Elrepülök Rióba
Fotó: Rio2016 / Mathilde Molla

Elrepülök Rióba


2014/08/28 21:33

"Akkor ott ugye ingyen kaptatok mindent?" - kis túlzással minden második ember ezt kérdezi elsőre, amikor kiderül, hogy dolgoztam már olimpián önkéntesként. Három olimpia van már ilyen vonatkozásban a tarsolyomban, így jó néhány ismerőst világosítottam fel arról, miként lehet az ötkarikás eseményre "bekerülni".  A dolog nem annyira misztikus, mint azt sokan gondolják, de azért nem árt a téma körül egy gyorstalpaló.

Előszöris, az önkéntes munka vállalásának alapesetben nem az ingyenesség a mozgatórugója, sokkal inkább saját munkánk, szabadidőnk felajánlása egy nemes cél (jelen esetben az olimpia) érdekében. A munkavégzés mellett lakni, enni, utazni is kell, azt viszont sokan természetesnek veszik, hogy ez ingyen jár a munkáért cserébe. De miért járna, amikor egy normál munkahely sem fizeti dolgozóinak a lakbért és sok esetben a munkába jutást sem. Nincs ez másként az olimpiák esetében sem. Aki tehát önkéntesnek jelentkezik egy ilyen kaliberű sporteseményre, annak saját magának kell megoldania az odajutást és a játékok idején a szállást is - utóbbi vonatkozásban Szocsi üdítő kivétel volt csupán.

Egy olimpiai önkéntesség nem csak áldozathozatalból áll. A szervezőbizottság (így lesz Rio de Janeiro esetében is) rendre biztosítja az önkéntes egyenruhát, amely számos exkluzív ruhadarabot jelent (igen, ezek ingyen hazavihetőek...), emellett a beosztások függvényében a munkavégzés ideje alatt az étkezések is megoldottak. Az önkéntes az akkreditációs kártyájával ingyenesen használhatja a rendező város tömegközlekedését. Korábban előfordult, hogy kevésbé frekventált eseményekre még belépőket is kaptak az önkéntesek, ez ugyanakkor csak "adható", garancia nincs rá, hogy valaki Brazíliában is belépőhöz jut majd.

A melóhoz páratlan élmények, sok-sok új barát és egy nemzetközi sportesemény bennfentes légköre társul, megspékelve egy csodás világvárosban töltött két-három héttel. Kell ennél több?

A cikk és a téma felvetés apropója nem véletlen, ma nyílt meg ugyanis az a november 15-éig tartó időablak, amíg önkéntesnek lehet jelentkezni a 2016-os nyári olimpiára, amelyet Rio de Janeiróban rendeznek meg. A jelentkezés és a kiválasztás folyamata tehát jelentősen megelőzi az eseményt, így a játékok idején minimum a 18-at betöltő érdeklődőknek muszáj időben ébredniük. Ha valaki nem jelentkezik a határidőig, az már később sem kerülhet be a rendszerbe, így elúszik a riói ingyenmunka (és az ezzel járó páratlan élmények) esélye. A jelentkezés (amelyet az alábbi linken lehet megtenni) persze csak szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a várhatóan több százezer ember hasonlóan gondolkozó közül be is kerülj a kiválasztott hetvenezerbe.

Az önkéntesek munkája nagyon sokrétű lehet egy olimpián

Vannak persze hatékony esélynövelő praktikák, amelyet az eddigi 3/3-as "bejutási arányom" is jól mutat. Akiben tehát eddig érlelődött a gondolat, arra biztatom, hogy ne hezitáljon: most jött el az idő a jelentkezésre, ne késlekedjetek. Aki pedig a jelentkezés után nem csupán a vakszerencsére bízná a riói munkát, megtalálhatja az utat, hogy (az Internetnek hála) kikérje rutinos olimpiai önkéntesek tanácsait ...

Hozzászólások