Olimpiák - Baleset árnyékolja be az ifjúsági olimpia rajtját
Baleset árnyékolja be az ifjúsági olimpia rajtját
Fotó: Europress/AFP

Baleset árnyékolja be az ifjúsági olimpia rajtját

Rév DánielRév Dániel
2020/01/09 11:26
Egy 35 éves orosz korcsolyázónő súlyos balesetet szenvedett a ma kezdődő ifjúsági téli olimpia megnyitójának főpróbáján. A Németországban élő sportoló öt méter magasról esett a Lausanne-i megnyitónak otthont adó Vaudoise Aréna jegére, és az életéért küzd a kórházban.

Egyelőre a rendőrség sem biztos abban, hogy mi okozta a balesetet, írja összefoglalójában az Inside the games

 olimpiai szakportál. A korcsolyázót egy fém gyűrűrendszer tartotta a magasban, ami egy motorral működtetett dróthoz volt erősítve. A svájci ügyészség bűncselekmény elkövetése miatt kezdett nyomozásba, hiszen nem tudják, hogy az előadó ruhájából szakadtak ki a fém gyűrűk, vagy a drót szakadt el valahol.

Az esemény természetesen rányomja a bélyegét az ifjúsági olimpia kezdetére. Thomas Bach, az egyébként Lausanne-i székhelyű Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a következőket nyilatkozta szerda délután:

Nagyon szomorúak vagyunk a baleset miatt. A szervezőbizottsággal együtt közelről figyeljük az eseményeket. A szervezőbizottság mindent megtett és a jövőben is mindent meg fog tenni azért, hogy a sportolók biztonságban érezzék magukat, és csak a saját teljesítményükre koncentrálhassanak.

Az ifjúsági olimpiát január 9. és 22. között rendezik, 8 sport 16 szakágában 34 lány és fiú valamint 13 vegyes csapatversenyt rendeznek. Új számként került be a programba a 3-3 elleni jégkorong vegyes csapattornája (vegyes alatt itt nem a különböző nemű, hanem a különböző országokból érkező játékosok vegyes csapatát kell érteni), valamint a szánkósoknál külön páros versenyt rendeznek a lányok számára. Ez lesz a harmadik ifjúsági téli olimpia, amelyen nagyjából 1800 sportoló fog részt venni.

Ami a magyar csapatot illeti, 10 különböző szakágban összesen 23 versenyző képviseli majd hazánkat, ami az eddigi legnagyobb kontingens az ifjúsági téli olimpiák történetében. Ehhez persze kellett az, hogy a 3x3-as jégkorongcsapatokba négy fiút és öt lányt adjon Magyarország - ha szigorúan matematikai alapon vesszük a dolgokat, több mint 50% az esélye, hogy valamelyik játékosunk aranyéremmel térjen haza az olimpiáról. 

Alpesi síben két versenyzőnk is indul majd, Tóth Zita kifejezetten szép eredményeket ért el a múltban a korosztályos versenyeken. Lesz egy-egy indulónk sífutásban és síugrásban, de szerepel majd magyar versenyző snowboard- és síkrosszban is. Azért hagyományosan a jobb eredményeket a jeges sportágakban értük el, legyen szó akármilyen télisport-eseményről, és most is bízhatunk a felnőtt országos bajnokságon ezüstérmes műkorcsolyázó Schermann Reginában, rövidpályás gyorskorcsolyázóinkban vagy akár vegyes curlingcsapatunkban, amelynek egyik tagja, Szarvas Kristóf lesz az egyik zászlóvivőnk a gyorskorcsolyázó Bíró Hanna mellett.

Az Eurosport vasárnaptól keddig élőben közvetíti az ifjúsági téli olimpia alpesi síversenyeinek egy részét, majd jövő hétvégén összefoglalókat sugároz a szabadstílusú sí- és snowboardversenyekről.

Hozzászólások