Olimpiák - A riói bokszbírók nem tevékenykedhetnek Tokióban
A riói bokszbírók nem tevékenykedhetnek Tokióban
Fotó: Europress/AFP

A riói bokszbírók nem tevékenykedhetnek Tokióban

HosszabbitásHosszabbitás
2019/11/20 21:17
A jövő nyári tokiói olimpia ökölvívótornáján nem tevékenykedhetnek azok a mérkőzésvezetők és pontozók, akik szerepet vállaltak három évvel ezelőtt a Rio de Janeiró-i ötkarikás játékokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportági munkacsoportja - amelynek tagja Kovács István is - szerdán jelentette be, hogy a brazíliai eseményt követően eltiltott 36 bíróra és pontozóra nem számítanak Tokióban. A hivatalos személyeket azért büntették meg, mert a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) nyomozást folytatott ellenük, mivel a meccsek közül többet is egyértelműen elcsaltak.

A munkacsoport a sportolókkal folytatott egyeztetés után hozta meg szerdán nyilvánosságra hozott döntését. Tokióban is AIBA-tanúsítvánnyal rendelkező mérkőzésvezetőket és pontozókat alkalmaznak, és minden menet után megjelenítik majd az összes bíró pontszámát.

A NOB munkacsoportjának feladata, hogy megoldást találjon a sportág problémáira, és lehetőséget biztosítson, hogy a legjobbak ott lehessenek a jövő nyári olimpián. Létrehozására azután került sor, hogy NOB június végén megvonta az AIBA-tól a jogot, hogy megszervezze a tokiói olimpia boksztornáját. Az AIBA és a NOB vitája hosszú időre nyúlik vissza, a bokszszövetség ugyanis évek óta gazdasági és vezetési válsággal küzd.

Az ökölvívás 1904 óta olimpiai sportág - csak az 1912-es játékok műsorán nem szerepelt -, és az AIBA 203 tagországgal a világ harmadik legnagyobb sportszervezete.

MTI

Hozzászólások