Olimpiák - 2018-tól az Eurosportra költözik az olimpia
2018-tól az Eurosportra költözik az olimpia
Fotó: olympic.org

2018-tól az Eurosportra költözik az olimpia


2015/06/29 16:34

Ma írta alá a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Discovery Communications elnöke, Tomas Bach és David Zaslav azt a szerződést, melynek értelmében a 2018-as, pjongcsangi téli olimpiától kezdődően hat évig, azaz a 2024-es nyári játékok végéig biztosan a Discovery valamelyik csatornája (ide tartozik az Eurosport is, melyet idén vett meg teljes egészében az amerikai médiabirodalom) közvetíti az olimpiai játékokat - ráadásul exkluzívan.

Mindez azt jelenti, hogy - elméletileg - csak ez a csatorna adhatja az ötkarikás játékokat, ami annak fényében Magyarországon különösen érdekes lesz, hogy a médiatörvény szerint a kiemelten nagy jelentőséggel bíró események közvetítéséből nem lehet kizárni a hazai közönség jelentős részét, ezért fontos, magyar érdekeltségű sportesemények kerültek át a közelmúltban a közmédia csatornáira, előbb az M1-re, majd a Dunára, hamarosan pedig az M4 állami sporttévére. A Médiatanács 14 pontos, gyakorlatilag minden sikersportágra kiterjedő listát állított össze, ezek jó részét korábban a tematikus sportcsatornák közvetítették, amelyeknek párhuzamos közvetítés esetén le kellett mondaniuk a kiemelkedő nézettségről. Kérdés, a NOB friss döntése mennyire megy szembe a hazai médiatörvénnyel.

Ezzel kapcsolatosan David Zaslav, a Discovery Communications elnök-vezérigazgatója azt mondta, a vállalat a jogok egy részét továbbértékesíti a nemzeti tévétársaságoknak, hogy minél nagyobb legyen a játékok elérhetősége. A Discovery ígéretet tett a NOB-nak, hogy az ötkarikás események egy bizonyos része ingyenesen lesz elérhető a televízióban.

"Nagyon fontos ez a megállapodás a Discovery és a NOB között, mi pedig nagyon izgatottak vagyunk, hogy az Eurosport, egy ilyen, határokon átívelő csatornával dolgozhatunk együtt a következő években. Ez a szerződés biztosítja az olimpiák átfogó közvetítését minden platformon Európa-szerte. Mind a Discovery, mind az Eurosport nagy elkötelezettséget mutatott az olimpiai játékok és az olimpiai mozgalom iránt, ennek következménye ez a hosszútávú szerződés. A cégnek és a csatornának fontos szerepe lesz a NOB Európán átívelő Olimpiai Csatornájának kialakításában. A megállapodás garantálja, hogy Európa lakossága kiváló közvetítéseket kapnak majd a ránk váró olimpiákról, illetve nem csak azokról, hiszen az ötkarikás játékok sportágai mindig is kiemelt szerepet kapnak a csatornán, illetve minden platformon" - nyilatkozta az aláírásról Thomas Bach.

"Ez a mai nap történelmi jelentőségű számunkra, örülök, hogy az olimpiai ötkarika a Discovery Communications portfóliójának kiemelkedő tagja lesz. A hosszútávú megállapodás biztosítja az Eurosport vezető pozícióját a sport televíziók körében, és segíti azt, hogy egyre több platformon legyen elérhető a márkanév. Az Eurosport eddig is büszke volt mind a téli, mind a nyári olimpiákon szereplő sportágak régóta tartó, minőségi közvetítésére, most, hogy mindezt sikerült megfejelni a világ legnagyobb élős sporteseményével, magával az olimpiával, tökéletesen illeszkedik a cég elképzeléseibe. A legfontosabb azonban, hogy a megállapodással Európa minden sportszeretője csak nyert" - mondta David Zaslav, a Discovery elnök-vezérigazgatója.

A cég az európai országokban átlagban tíz csatornával van jelen, adásaival 700 millió embert ér el. A közvetítési jogokért erre a hat éves időtartamra 1.3 milliárd eurót fizettek a NOB-nak.

Érdekesség, hogy 2022-től kezdve a csatorna közvetít majd az Egyesült Királyságban és Franciaországban is, ahol addig a BBC, illetve a France Télévisions adja az ötkarikás játékokat.

(Forrás: olympic.org)

Hozzászólások