Napi - Huszonegy orosz atléta kapott versenyengedélyt az idei évre
Huszonegy orosz atléta kapott versenyengedélyt az idei évre
Fotó: Europress/AFP

Huszonegy orosz atléta kapott versenyengedélyt az idei évre

HosszabbitásHosszabbitás
2019/02/21 14:23

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) illetékes bizottsága 21 orosz atlétának adott versenyengedélyt az idei évre. Az Eb-indulás lehetőségével viszont nem élnek a részvételi jogot frissiben megkapottak.

Az IAAF csütörtöki tájékoztatása szerint az orosz sportolók 2018 decemberétől adhatták be kérvényüket a versenyzői jogosultság megszerzésére, s a bizottság most arról döntött, hogy a jövő heti fedettpályás Európa-bajnokságon 14, a március 9-10-én sorra kerülő dobó Európa Kupán pedig 7 orosz indulhat a most jelentkezők közül.

A március eleji Eb-szereplésre most engedélyt kapott 14 orosz atléta viszont nem él a rajtlehetőséggel - közölte az IAAF-határozatra reagálva Jurij Borzakovszkij. Az orosz válogatott kapitánya azt mondta, hogy megtárgyalták a kérdést az érintett sportolókkal, s az a döntés született, hogy a 14 atléta nem indul a glasgow-i Európa-bajnokságon.

"Objektív okokból atlétáink kénytelenek visszalépni az Eb-részvételtől, mivel a rajtig hátralevő rendkívül rövid idő alatt egyszerűen fizikai képtelenség az összes szervezési kérdést megoldani" - magyarázta Borzakovszkij. Ugyanakkor a korábban versenyengedélyt kapott tizenegy orosz ott lesz a kontinensviadalon.

Az ország sportolói 2015 vége óta nem vehetnek részt saját színekben a nemzetközi versenyeken, miután az akkor kirobbant doppingbotrány miatt az IAAF felfüggesztette az orosz sportági szövetséget, s ez a döntés továbbra is érvényben van. A sportolóknak ugyanakkor a nemzetközi szövetség biztosította a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a viadalokon, amennyiben az IAAF szakbizottsága erre - minden atlétát külön vizsgálva - engedélyt ad.

(MTI) 

Hozzászólások