Motorsport - Unalmasból flúgos futam
Unalmasból flúgos futam
Fotó: Europress/AFP

Unalmasból flúgos futam

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/02/18 11:30

Egyesek örülnek a hétvégi Formula E verseny után, mások a szabályok újraértelmezését követelik az FIA-tól.

Az elektromos sorozat történetének második piros zászlós etapját élhettük át Mexikóvárosban. Rögtön az elején Nelson Piquet Jr. hátulról belerohant a címvédő Jean-Éric Vergne autójába, majd katapultált és rommá törve parkolta le a fal mellett. Vergne úgy ahogy megúszta a balesetet, némi szerviz után odaállhatott az új rajthoz. 

Ami kis híján csonka futamot eredményezett, mert a szabályok értelmében nem állították le az órát, ám a helyszínre kilátogató rengeteg rajongó miatt, dodonai döntés született. Visszaállították az eredeti távot, s így történhetett meg az év legfordulatosabb versenye.

 Az eleinte lassan csordogáló futam, a végére lendületet vett. Vergne kétszer is összeakadt egy másik autóval, ezért a francia szóvá is tette, hogy miért nem büntetik meg a balesetet okozókat. Ezután a Nissanok félelmetes kálváriája következett. Sébastien Buemi és Oliver Rowland a harmadik és negyedik helyen hajtott, ám az éllovas Pascal Wehrlein néhány másodperccel az időkorlát lejárta után haladt át a célvonalon, és plusz egy kört kellett mennie a mezőnynek. A Nissan akkumulátora viszont nem bírta ki a ráadást és lemerült. Hasonló okok miatt folyamatosan visszavett a tempóból Wehrlein is, de nagyon tolta őt Lucas di Grassi, ezért kénytelen volt kockáztatni. Tíz méterrel a vége előtt azonban az ő energiája is elfogyott, s di Grassi néhány centimétert haladva az élen nyerni tudott. Korábban ráadásul Wehrlein levágott egy lassítót, ezért 5 másodperces büntetést kapott, és a dobogóra sem állhatott fel.

A leintést követően elkezdődött az üzengetés. Akik pórul jártak, arra kérték az FIA-t, hogy vizsgálják felül a szabályokat. Akik viszont sikert értek el, mindent helyénvalónak találtak a szabálykönyvben, mert mint mondták: végül is ez egy autóverseny, ami a leintésig tart.


Hozzászólások