Formula E - Tovább leng a német kasza - újabb gyártó fújt visszavonulót
Tovább leng a német kasza - újabb gyártó fújt visszavonulót
Fotó: BMW Motorsport

Tovább leng a német kasza - újabb gyártó fújt visszavonulót

LantiLanti
2020/12/03 09:47
Nem ez a hét lesz a német autógyárakkal szimpatizáló motorsport-rajongók kedvence; rövid időn belül a második márka fújt visszavonulót egy fontos autósportos programból, hogy annak költségeit inkább az utcai modellek fejlesztésére fordítsa. 

Hétfőn a Volkswagen közölte, hogy 2020 végén a teljes motorsport részlegét bezárja, azaz nem lesz semmi a tavaly beígért elektromos versenyprojektekből. A BMW egyelőre nem tett ilyen drasztikus lépést, ám szerdán a bajorok bejelentették, a következő szezon végén kiszállnak a Formula E-ből.

A hivatalos indoklás szerint a márka úgy érzi, kimerítette a sorozat által nyújtott technológiai tanulási lehetőségeket, és a Formula E-re elköltött pénzeket a jövőben az utcai elektromos autók fejlesztésébe irányítják át. 

A közleményben az áll, hogy utóbbi években hatékony volt a technológia átadása a motorsport program és az utcai részleg között. Sokat tanultak az energia menedzsment, a hatékonyság és a szoftveres vezérlés terén, ám úgy érzik, az ebben rejlő lehetőségek mostanra kimerültek. 

A BMW Csoportnak komoly tervei vannak az elektromos autók gyártása terén: 2021 végére el akarják érni az egymilliós számot, 2030-ra pedig ezt hárommillióra akarják feltornászni. Úgy tűnik, ebben a Formula E már nem tud annyit segíteni nekik, mint amennyibe kerül.

A formaautós és egyéb prototípus-jellegű projektek általában a teljes márka népszerűsítéséhez, és a technológiai kísérletezéshez adnak terepet, magát az eladni kívánt terméket viszont sokkal jobban lehet GT vagy túraautó programokkal reklámozni. Bár a BMW a kilépésen kívül semmi mást nem árult el a motorsportos terveiről, nem lenne meglepetés, ha idővel megjelennének a fenti kategóriák egyikében. Már ha lesz igazán jól működő elektromos túraautó vagy GT-bajnokság. 

A BMW rövid időn belül a második német gyártó, amely hátat fordít a Formula E-nek: néhány nappal ezelőtt az Audi jelentette be, a szezon végén kiszáll a sorozatból. Ők viszont új motorsportos tervekről is beszéltek: elindulnak a Dakar ralin, és építenek LMDh autót is. 

Az Autosport magazin értesülése szerint a Formula E vezetőségét nem érte felkészületlenül a két bejelentés, Alberto Longo elmondta, több gyártó is várólistán van náluk, akik készek azonnal elfoglalni a megüresedő helyeket. 

Hozzászólások