Forma 1 - Vettel szerint Monacóban nem lehet hibázni
Vettel szerint Monacóban nem lehet hibázni
Fotó: Europress/Getty

Vettel szerint Monacóban nem lehet hibázni

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2014/05/21 14:56

A héten a Monacói Nagydíjjal folytatódik a Forma 1-es világbajnoki sorozat. Az idény eddig a Mercedesek dominanciáját hozta, ám ha valahol, akkor a hercegségbeli pályán megtörhet Hamiltonék lehengerlő sorozata. Erre a legjobb eséllyel az üldözők között egyelőre a legerősebbnek tűnő Red Bullok pályáznak, különösen Sebastian Vettel, aki 2011-ben Alonso és Button előtt megnyerte a versenyt.

A hétvégi Monacói Nagydíj előtt mindenki azt találgatja, hogy vajon melyik csapat melyik versenyzője lesz képes arra, hogy megállítsa a legutóbbi négy futamon duplázó Mercedes csapatot. Lewis Hamilton és Nico Rosberg egyelőre más dimenzióban versenyeznek a mezőny többi tagjához képest, edzéselsőséget még csak ők mondhatnak magukénak, ahogy futamot is csak ők nyertek eddig az idény során, legutóbb éppen Spanyolországban. Sokak szerint, ha valahol, akkor Monacóban megtörhet a Brackley-iek sorozata, hiszen a pálya rengeteg meglepetést tartogat a versenyzők számára. A szűk utcai pályán előzni ugyebár alig lehet, a szalagkorlátok olykor ijesztően közel vannak a versenyzőkhöz, a helyismeret, a rutin éppen ezért felbecsülhetetlen.

Ezen a téren jól áll Sebastian Vettel, aki 2010 óta csupán egyszer nem tudott dobogóra állni Monacóban, így kijelenthető, hogy a pálya minden trükkjét jól ismeri.

„Monaco az egyik kedvenc pályám, hihetetlen nagy kihívást jelent itt versenyezni – nyilatkozta Vettel az egyik brit internetes szaklapnak. – Nem engedheted meg magadnak, hogy hibázz, mert akkor könnyen a szalagkorláton találhatod magad. Előzni szinte lehetetlen, de ha mégis bevállalod, akkor hatalmas kockázatot vállalsz. Monacóban minden a türelemről szól, valamint a reményről, hogy az autó kibírja a végéig. A futómű hatalmas igénybevételnek van kitéve, ahogy a versenyző is, extrém hullámvasút, amin ülünk a monacói hétvégén.”

Vettel csapattársa, Daniel Ricciardo már nem ennyire tapasztalt, hiszen eddig kétszer indulhatott el a Monacói Nagydíjon, ám egyszer sem ért célba. Tavaly egy baleset részeseként kellett feladnia a futamot, míg egy évvel korábban a kormánymű mondta fel a szolgálatot az autójában 18 körrel a vége előtt. A nem túl pozitív tapasztalatok ellenére az ausztrál nagyon várja a hétvégi futamot, és reméli, hogy ezúttal a szerencse sem pártol el mellőle.

„Monacóban egyszerűen nem lehet nyugodtan vezetni. Minden évben eltökélten érkezem és megígérem magamnak, hogy hideg fejjel versenyzek, ám eddig mindig hullámvölgyekkel bővelkedtek a versenyeim. Hihetetlen futam a monacói, a körítés, a hangulat, a város, az emberek, a kikötő, a verseny történelme, ha belegondolok egyből libabőrös leszek tőle.”

Ricciardo szerint a monacói pálya igazi „old-school” pálya. Az ausztrál szerint mindenhol nagy élmény F1-es autót vezetni, ám Monaco összehasonlíthatatlan ebben a tekintetben is.

„Van egy mondás, hogy Monacóban olyan vezetni, mint gyerekként a fürdőben biciklizni. Nos én gyerekkoromban imádtam a lakáson belül bringázni, mert sokkal nagyobb kihívást jelentett, mint az utcán. Bent több az akadály, több a veszély. Monaco pont ilyen. A tapasztalat természetesen jól jön, hiszen nem hátrány, ha a versenyző ismeri a pálya vonalvezetését és igazán gyors kört tud teljesíteni” – beszélt a monacói pálya sajátosságáról az ausztrál.

A Red Bull-istálló jó előjelekkel várhatja a Monacói Nagydíjat, hiszen legutóbb Spanyolországban a Mercedesek mögött zártak versenyzőik, míg Kínában Vettel állhatott fel a dobogó legalsó fokára. Azért a Milton Keynes-i alakulat mellett a Ferrarikat sem szabad lebecsülni, versenyzőik közül ugyanis Fernando Alonso és Kimi Raikkönnen is nyert már Monacóban, ahol ráadásul évről évre mindig esély van arra, hogy boruljon a papírforma.

Hozzászólások