Forma 1 - Törölték a Forma-1-es Francia Nagydíjat 
Forma1
Fotó: Europress/AFP

Törölték a Forma-1-es Francia Nagydíjat 

HosszabbitásHosszabbitás
2020/04/27 11:47
A koronavírus-járvány miatt törölték a június 28-ra kiírt Forma-1-es Francia Nagydíjat - jelentették be a szervezők hétfőn.

Az autós gyorsasági világbajnokság idénye el sem kezdődött, és a francia futam már a 10., amelyre a fertőzés terjedése és a bevezetett korlátozó intézkedések miatt nem kerülhet sor.

Az idény március közepén rajtolt volna Ausztráliában, de a világjárvány miatt röviddel az első szabadedzés előtt törölték a teljes versenyhétvégét Melbourne-ben. Ezután sorrendben a bahreini, a vietnami, a kínai, a holland, a spanyol, az azeri és a kanadai viadalt halasztották el, míg a monacóit törölték.

A francia GP után a július 5-i Osztrák Nagydíj következne, majd július 19-én a Brit, augusztus 2-án pedig a Magyar Nagydíjra kerülne sor.

Vasárnap a brit The Sun című napilap arról írt, arra van esély, hogy július elején a Red Bull Ringen kezdődhessen el a Forma-1 71. idénye.

A francia futam törlésének hivatalos bejelentése után röviddel az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media közleményben jelezte, "egyre magabiztosabb" abban a tekintetben, hogy július elején Ausztriában elkezdődhet a szezon.

"A célunk az, hogy júliusban, augusztusban és szeptember elején Európában versenyezzünk, az első futam pedig július 3-5-én lenne Ausztriában" - írta Chase Carey, az F1 első embere, hozzátéve, hogy szeptemberben, októberben és novemberben közel-keleti, valamint ázsiai és amerikai helyszínek következnének, majd decemberben Bahreinben versenyezne a mezőny, az utolsó viadal pedig az eredeti terveknek megfelelően Abu-Dzabiban lenne. Ez 15-18 futamot jelentene a mostani csonka idényben, a végleges versenynaptárat pedig "amilyen gyorsan csak lehet, nyilvánosságra hozzuk".
"Arra számítunk, hogy az első néhány versenyt nézők nélkül tudjuk csak megrendezni, de reméljük, hogy a későbbiek során már a szurkolók is jelen lehetnek majd a futamokon" - írta Carey.

A Forma-1-et irányító amerikai szakember azt is hangsúlyozta, hogy miközben dolgoznak az idei éven, a csapatokkal és a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) közösen a sportág hosszú távú jövőjét is tervezik egy sor új technikai, sportszakmai és pénzügyi szabály létrehozásával. Ezektől azt várják, hogy a pályán szorosabb, izgalmasabb és élesebb versenyt eredményezzenek, közben pedig a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet elemezve dolgoznak azon, hogy a résztvevők egészségének megőrzése is nagyobb figyelmet kapjon.

Stuart Pringle, a Brit Nagydíjnak otthont adó silverstone-i pálya igazgatója hétfőn bejelentette, hogy július 19-én csak zárt kapuk mögött tudják megrendezni a vb-címvédő Lewis Hamilton hazai futamát.

"Amennyi ideig csak lehetett, halasztottuk az ezzel kapcsolatos végleges döntésünket, de mostanra kristálytisztán látszik, hogy jelen körülmények között és a kormányzat által hozott, érvényben lévő intézkedések figyelembevételével lehetetlen a megszokott módon megrendezni a versenyt" - írta a szurkolóknak címzett üzenetében Pringle. Hozzátette, a résztvevők biztonságának és egészségének megőrzése miatt ez a legjobb és legbiztonságosabb döntés.


MTI

Hozzászólások