Forma 1 - Vettel szerint csapattársa gyorsabb autót kap a Ferraritól
Vettel szerint csapattársa gyorsabb autót kap a Ferraritól
Fotó: Europress/AFP

Vettel szerint csapattársa gyorsabb autót kap a Ferraritól

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/26 13:37
Sebastian Vettel a hétvégi Portugál Nagydíjat követően nyíltan megvádolta a Ferrarit, hogy eltérő technikai hátteret biztosít a két versenyzőjének. A négyszeres világbajnok gyanúsnak tartja, hogy akármennyire is próbálkozik, még csak véletlenül sem találja el az ideális tartományt, miközben Charles Leclerc különösebb nehézségek nélkül vezeti az autót. 

"Ennyi volt ma az autóban. Legalábbis ebben az autóban" - mondta a csapatrádióban sokat sejtetően Vettel a szombati időmérőt követően. A különbség kétségtelenül feltűnően nagy volt a két Ferrari között: miközben Charles Leclerc könnyedén bejutott a Q3-ba - ráadásul a vasárnapi verseny szempontjából előnyösebb gumistratégiával - addig Vettel a 15. helyen zárt, durván hat tizeddel elmaradva a monacói Q2-ben futott leggyorsabb körétől. Leclerc ráadásul az időmérő harmadik szakaszában a negyedik helyre kormányozta a Ferrarit.

Érthető volt tehát Vettel frusztrációja, a szokatlanul éles megfogalmazás pedig egyből elindította a találgatásokat, vajon a négyszeres világbajnok konkrétan üzenni akart-e, vagy inkább csak szerencsétlen szóhasználatról volt szó. A sajtónak adott nyilatkozataiban mindenesetre valamelyest finomított a megfogalmazáson. "Nem csak legyőzött, de jelenleg másik ligában játszik" - utalt csapattársára a német. "Minden tőlem telhetőt megteszek. Még azok a körök is lassúak, amikel elégedett vagyok. Jelenleg nem tudok többet megtenni, hogy mindent kihozzak magamból."

A vasárnapi futam hasonlóan alakult. Miközben Leclerc az élmezőny közvetlen közelében autózott és a rajt utáni kavarodás ellenére tükörsimán a negyedik helyen végzett, Vettel a középmezőnyben harcolt a pontokért. Végül a 10. helyen ért célba, amivel nyilvánvalóan nem volt elégedett, pláne a csapattárs produkcióját látva. A négyszeres világbajnok az RTL-nek adott nyilatkozatában pedig már egészen konkrétan ki is mondta: ekkora különbséget nem lehet csak a pilóták teljesítményére visszavezetni, valami más is van a háttérben.

"Egyfelől elégedett vagyok, mert az az érzésem, hogy jó versenyt futottam. Az elején nehéz volt, pozíciókat veszítettem, két-három alkalommal majdnem kicsúsztam. Utána viszont jól ment a versenyzés. Másfelől viszont nyilvánvaló, hogy a másik autó sokkal gyorsabb. Hol veszítek ennyi időt? Egész évben ezen törtem a fejemet. Aki komplett idióta, az nyilván soha nem jön rá. De vajon én is komplett idióta lennék? Ebben azért kételkedem" - jegyezte meg a négyszeres világbajnok, aki azt is hozzátette, előbb-utóbb ki kellene jönnie egy jobb eredménynek.

Leclerc a dobogó közelében, Vettel a középmezőnyben.Fotó: Europress/AFP

"Eljön az a pont, amikor legalább szerencsével el kellene találni a határokat. Nekem ez soha nem sikerült, vagy ha mégis, csak nagy nehézségek árán. Közben ez a garázs túloldalán sokkal egyszerűbbnek tűnik. Magamra kell figyelnem és tennem a dolgomat, de ezért természetesen fáj. Különösen azért, mert a saját elvárásaim sokkal magasabban vannak, mint amit a külvilág elvár tőlem. Nem nagyon foglalkozom a felhajtással. De nekem az autóban nehéz feldolgozni, mert túlságosan eltökélt és éhes vagyok."

Természetesen a Ferrari visszautasította a vádakat. "Seb és Charles autója ugyanaz, ez nem lehet kérdés" - mondta Mattia Binotto. "Nagyon remélem, hogy Sebastian jobb időmérőt teljesít Imolában, és a versenyen is jobban kijönnek a képességei. Charles nagyon jó, de talán a második versenyzőtől is többet várna az ember" - vágott vissza a csapatfőnök. Úgy tűnik tehát, hogy Vettel és a Ferrari kapcsolatának még mindig van hová romlania. Ilyen körülmények között pedig talán az az egyetlen pozitívum, hogy már csak öt verseny van hátra az évadból. 

via Autosport

Hozzászólások