Forma 1 - Vettel: „Voltak harcok, amikbe nem szabadott volna belemennem”
Voltak harcok, amikbe nem szabadott volna belemennem
Fotó: Europress/AFP

Vettel: „Voltak harcok, amikbe nem szabadott volna belemennem”

Berekalli BenceBerekalli Bence
2020/10/11 12:20

Sebastian Vettel Ferraritól való távozása egyértelműen a 2020-as sportév egyik legnagyobb szenzációja. A döntés mögött számos indok húzodott, de azt mindkét fél elismeri, hogy nagy valószínűséggel ez volt a legjobb döntés mindegyikük számára. A német pilóta csalódott amiatt, hogy a legfőbb célt, a világbajnoki címet nem sikerült Maranellóba vinnie, a Beyond the Grid Forma 1-es podcastnek adott interjújában pedig most arról is mesélt, hogy mit csinálna másképp.

Vettel 2015-ben, egy csalódást keltő Red Bullos évet követően érkezett a Ferrarihoz. Habár az első évében senki sem várt tőle győzelmet, a csapatot körülvevő történelem és az új környezet annyira inspirálóan hatott a német pilótára, hogy három futamgyőzelmet (Malajzia, Hungaroring, Szingapúr) is aratott. 2017-ben és 2018-ban valós kihívója volt a Mercedesnek, onnantól kezdve azonban lefelé ívelt vörös overallos pályafutása, jövőre pedig már az Aston Martin pilótája lesz. A Ferraritól 14 futamgyőzelem után vesz búcsút, és nem tagadja: csalódott amiatt, hogy nem sikerült világbajnokságot nyernie.

„Nem tudom vitatni, hogy elbuktam. Azt tűztem ki magam elé célként, hogy világbajnokságot nyerek a Ferrarival. Nem sikerült, és nem nagyon van mentségem.”

Vettel és a Ferrari: nem volt mire várni | Eurosport

Még mielőtt a Forma-1-es rajongók élete a koronavírus miatt elhalasztott versenyek hiányában masszív unalomba fulladt volna, a Ferrari ledobta a bombát: az olasz istálló bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg Sebastian Vettel 2020 végén lejáró szerződését, és szerződtette a spanyol Carlos Sainzot.

Sajtóhírek szerint a négyszeres világbajnok nem tudta kezelni a politikától erősen átitatott maranellói környezetet. Ő maga is elismerni, hogy a színfalak mögött voltak dolgok, amiket máshogyan is csinálhatott volna.

„Vannak dolgok, amiket jobban kellett volna csinálnom, dolgok, amiket talán előbb kellett volna látnom, harcok, amiket nem kellett volna megvívnom. Ennek ellenére azt gondolom, hogy minden, ami történt, okkal történt. Ha őszinte vagyok és nyers, akkor mondhatjuk azt, hogy elbuktam. Voltak-e okai? Talán igen, de azokat nem fogadom el mentségként. Tehát bármi is történt, az engem előrébb vitt a következő szintre. A harcok, amiket megvívtunk, talán nem érték meg, de az az igazság, hogy nem tudok más lenni. Ilyen a személyiségem. Azt gondolom, hogy a kisebb harcok is a felnőtté válás részei, ahogyan megtanulod kezelni a dolgokat, és ahogyan tanulsz belőlük.”

2021-től az Aston Martinnál vezet. „Izgalmas projekt lesz. Beszélgettem Lawrence Strollal, és számos olyan tervet felvázolt, ami miatt mellettük döntöttem. Természetesen más lesz, mint a Ferrarinál. Rengeteg dolog fog majd történni az első alkalommal, és azt hiszem, hogy egy nagy kihívásokkal járó utazás lesz az egész csapat számára. Én pedig remélem, hogy sok dologgal tudok majd hozzájárulni a fejlődéshez mind az autóban, mind az autón kívül.”

via Motorsport


Hozzászólások