Forma 1 - Vettel nem támogatja a fordított rajtrács bevezetését
Vettel nem támogatja a fordított rajtrács bevezetését
Fotó: Europress/AFP

Vettel nem támogatja a fordított rajtrács bevezetését

Németh DánielNémeth Dániel
2020/09/17 12:06
A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel szerint hiba lenne bevezetni a Forma-1-ben a fordított rajtrácsos futamokat. A német pilóta úgy gondolja, a sportág vezetői egy ilyen lépéssel elismernék, hogy képtelenek voltak olyan környezetet teremteni, amelyben egyenlőbb eséllyel indulhatnak a csapatok. Nem a ferraris volt az egyetlen a középmezőnyből, aki tiltakozott a koncepció ellen.

Időről időre felmerül az a lehetőség, hogy más technikai sportokhoz hasonlóan, az F1-ben is legyenek fordított rajtrácsos versenyek, ami a várakozások szerint több előzéshez és akcióhoz vezetne. Tavaly a csapatok egyszer már leszavazták a javaslatot, azonban az Olasz Nagydíjat követően Ross Brawn újra felvetette azt: szerinte ugyanis sokkal érdekesebb volt a verseny, miután Lewis Hamilton egy büntetés miatt a mezőny végére került. Vettel viszont kevésbé volt lelkes a technikai igazgató ötlete miatt.

"Szerintem ez teljes tévedés" - mondta a német. "Nyilvánvaló, hogy ha ebbe az irányba viszik a sportágat, az egy vallomás, hogy nem sikerült olyan szabályokat és eszközöket alkotni, amelyek közelebb hozták a mezőnyt, javították a versenyek színvonalát. Csak emlékeztetőül: nemrég új első szárnyakat kellett tervezni, amelyek egy vagyonba kerültek, de a versenyzés szempontjából nem hoztak túl sok változást. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy helytelen lenne" - folytatta a négyszeres világbajnok.

george-russell-min.jpgFotó: Europress/AFP

Az új Concorde-szerződés értelmében akkor lehetne módosítani a szabályt, ha a tíz istálló közül nyolc igennel szavazna. Vettel viszont rámutatott, hogy a küszöbön álló korszakváltás hatásait még nem ismerjük. "2022-ben bízunk, az új szabályokban. Szerintem inkább azt kell kiigazítani és megvitatni a főbb pontjait, ahelyett, hogy lottózni kezdenénk. Ez a sport és a versenyzés alapvető értékeivel menne szembe, szóval versenyzőként, bármennyire is nem szeretek veszíteni, el kell fogadnom, hogy azok nyernek, akik jobban dolgoznak."

A Williamsnél versenyző George Russell kicsit más oldalról közelítette meg a kérdést, de a némethez hasonlóan ellenezte a fordított rajtrácsot. "Tény, hogy mi vagyunk a leglassabb vagy az egyik leglassabb autó a mezőnyben, élve megennének minket. Őrült módjára védekeznénk, próbálnánk magunk mögött tartani a gyorsabb autókat, és teljesen hülyének tűnnénk versenyzőként, mert olyan pilótákkal kellene csatáznunk, akiknek sokkal-sokkal gyorsabb az autójuk és 10 méterrel később fékezhetnek."

"Ha az egyik legjobb autóban ülnék, nagyon támogatnám a szabályt, mert ezek a srácok hősöknek tűnnének, hogy ilyen távolságból képesek előzni, miközben csak arról van szó, hogy sokkal jobb autójuk van. Nyilvánvalóan szereznénk néhány pontot, lennének erős versenyeink a fordított rajtrácsos hétvégéken. Azonban - és ez nem csak rám és Nicholas Latifire vonatkozik, hanem a haasos és az alfás srácokra is - lehetetlen olyan autók ellen versenyezni, akik sokkal gyorsabbak nálad. Én ezt így látom" - mondta a fiatal versenyző.

via Autosport

Hozzászólások