Forma 1 - Ross Brawn szerint nem szegte meg a szabályokat a Racing Point
Ross Brawn szerint nem szegte meg a szabályokat a Racing Point
Fotó: Europress/AFP

Ross Brawn szerint nem szegte meg a szabályokat a Racing Point

HosszabbitásHosszabbitás
2020/07/20 16:53
A Forma-1 technikai igazgatója, Ross Brawn megvédte a Renault által bepanaszolt Racing Point istállót, mondván, a csapatok folyamatosan másolnak egymásról.

A Benetton, a Ferrari és a Brawn GP korábbi vezetője szerint teljesen bevett dolog az autós gyorsasági világbajnokság mezőnyében, hogy a csapatok egymástól merítik az ötleteket.

"Normál körülmények között minden együttesnek van egy fotográfusa a boxutcában, aki folyamatosan fényképezi a riválisokat, majd a csapatvezetők elemzik a felvételeket. Mi általában azt is megmondtuk a fotósnak, pontosan mit kell fényképeznie" - írta a sorozat honlapján vezetett heti rovatában Brawn.

Hozzátette, meglátása szerint a Racing Point csak ezt a módszert tökéletesítette, és a tavalyi Mercedest alaposan kielemezve készítette el idei versenygépét.

"Én magam is másoltam másokról" - jelentette ki a sportvezető.

A Renault - akárcsak egy héttel korábban Ausztriában - a hétvégi Magyar Nagydíj után is óvást nyújtott be a Racing Point csapattal szemben, ugyanis a franciák meglátása szerint a britek 2020-as kialakítását - főként a fékek szellőzőrendszerét - nagy mértékben inspirálta a 2019-ben világbajnok Mercedes. Utóbbi gyár látja el motorokkal a Racing Pointokat.

A Renault beadványa a vb-sorozat szabályzatának több pontjára is utal, a többi között arra, hogy az autókban csak olyan alkatrészeket lehet használni, amelyeket a csapatok saját maguk fejlesztettek, és amelyeknek a szellemi tulajdonával ők rendelkeznek, amíg az adott idény tart. Ugyancsak problémás lehet, hogy még együttműködés esetén sem lehet ezt a szellemi tulajdont átadni a partnernek.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékes bizottsága vizsgálja az esetet, a Racing Pointnak három hete van arra, hogy összeszedje a szükséges bizonyítékokat az autók legalitásáról.

A brit székhelyű kanadai csapat három futam után 40 ponttal a negyedik a konstruktőrök versenyében.

MTI

Hozzászólások