Forma 1 - Rosberg nem adja fel!
Rosberg nem adja fel!
Fotó: Europress/AFP

Rosberg nem adja fel!


2014/11/09 19:43
A német egy másodperccel előzte meg Hamiltont a Mercedes idei 11. kettős győzelme után, beállítva a McLaren '88-as rekordját – igaz, Sennáéknak kevesebb verseny kellett hozzá.

17 pont kettejük között a különbség a zárófutam előtt, így egy második hellyel biztos Hamilton világbajnoki címe.

Massa egy öt másodperces büntetés és a McLaren véletlen meglátogatása ellenére is harmadik lett.

Ricciardo 15 pontszerző verseny után ezúttal kénytelen volt feladni technikai hiba miatt.

Nico Rosberg tizedszer bizonyult tegnap elsőnek egy időmérő-edzésen ebben a szezonban. A németet így is sok kritika érte, mondván a 17 eddigi versenyből csupán három olyan akadt, amelyen úgy sikerült megelőznie Lewis Hamiltont, hogy csapattársának nem kellett kiállnia mechanikai probléma miatt.

Interlagosban van a második legrövidebb, mégis az egyik legbonyolultabb pálya” - állapította meg Martin Brundle a versenyt megelőzően, amit különösen izgalmassá tett, hogy a nemrég lerakott aszfalt hőmérséklete 50 fok fölé ment, ami komoly hatással volt a gumikra. Ebből kifolyólag a két kiállásos taktika is valószínűtlennek tűnt, úgyhogy mindenki arra számított, a boxutcában dőlhet el a verseny, ha már az időkülönbségek olyan kicsik voltak a hétvége során, amilyenek. (Esőt is vártak, de abból egy csepp sem esett.)

A rajtnál – kisebb csodával felérő módon – senki sem ütközött a másikkal, még csak igazán nagy változás sem volt az eredeti sorrendhez képest, viszont már az ötödik körben megkezdődtek a kerékcserék.

Rosberg első helye annak ellenére, hogy Hamilton szinte végig a nyakán volt, egyszer sem forgott veszélyben. Az egyetlen kivétel akkor lehetett volna, ha a német második kiállása után a 2008-as világbajnok nem pördül meg a nagy igyekezetében. Így viszont – hiába tudta ledolgozni hét másodperces hátrányát – a végére annyira elfogytak a gumijai, hogy még a DRS használata ellenére sem tudta megelőzni őt. Rosberg ezzel tökéletes hétvégét produkált: valamennyi edzésen és a versenyen is első lett, ami pszichológiailag nagyon jól jön neki, különösen egy olyan pályán, ahol korábban még sosem állhatott dobogóra. Így sem lesz könnyű dolga, minden a zárófutamra, Abu-Dzabira marad, két hét múlva Hamiltonnak egy második hely kell, és akkor biztosan világbajnok lesz, ami tekintve a Mercedes előnyét a többiekkel szemben teljesen vállalható feladat.

A harmadik helyen Felipe Massa végzett. Annak ellenére állhatott dobogóra a hazai versenyén, hogy a boxutcában a megengedettnél gyorsabban haladt át, amiért egy öt másodperces büntetést kapott, majd az utolsó kiállásnál véletlenül a McLarenhez állt be... A jövőjével kapcsolatban továbbra is bizonytalan Jenson Button egy remek negyedik helyet szerzett, Vettel lett az ötödik, a hajrában pedig egyértelművé vált, hogy Alonsót már nem igazán szívlelik a Ferrarinál, hiszen nem szóltak rá Raikkönenre, hogy engedje el a láthatóan gyorsabb csapattársát.

A nap egyik vesztese a tizedik helyen záró Valtteri Bottas lett, aki a leintés után azt mondta, a „legkeményebben megszerzett pontja” volt a mai a szezonban – egyszer még a biztonsági övén is kellett állítani, ami súlyos másodpercekbe került. A másik Daniel Ricciardo, a Red Bull pilótájának most ért véget a 15 versenyen át tartó pontszerző sorozata, mivel tönkre ment az autója.

Folytatás tehát Abu-Dzabiban, ahol dupla pontokat osztogatnak. Hamilton egyik keze már a világbajnoki trófeán, de ebben a szezonban már többször is cserben hagyta a technika. Izgalmas lesz, már csak azért is, mert a Marussiánál azt mondják, lehetséges, hogy már ott visszatérnek, és addigra sokkal többet fogunk tudni a 2015-ös tervekkel kapcsolatban, hiszen a hírek arról szólnak, hogy a Ferrari és a Red Bull is három autóval fog versenyezni jövőre...

Nyilatkozatok

Nico Rosberg: „Nagyon elégedett vagyok a hétvégével, sikerült megtartanom az előnyöm egy részét Lewis-zal szemben. Szenzációs itt a hangulat Brazíliában, köszönöm, hogy mindenki ennyire kedves volt velem."

Lewis Hamilton: „Csodálatos verseny volt. Elkövettem egy nagy hibát a verseny közepén. Nico nagyszerű munkát végzett, és örülök Felipe dobogós eredményének. Abu-Dzabiban is hasonlóan fogok teljesíteni, minden az utolsó versenyen fog eldőlni.”

Felipe Massa:Rengeteg hibát követtem el. Véletlenül a McLarenhez álltam be. De a csapat nagyszerű autót rakott nekem össze, nagyon boldog vagyok.”

Hozzászólások