Forma 1 - Hamilton: Ez volt az egyik legnehezebb győzelmem, mintha három verseny lett volna
Hamilton: Ez volt az egyik legnehezebb győzelmem, mintha három verseny lett volna
Fotó: Europress/AFP

Hamilton: Ez volt az egyik legnehezebb győzelmem, mintha három verseny lett volna

Németh DánielNémeth Dániel
2020/09/14 17:57
Lewis Hamilton nyerte az első Toszkán Nagydíjat, amit a legendás mugellói pályán rendeztek. A verseny már az első percektől fogva rendkívül eseménydús volt, kétszer is meg kellett szakítani piros zászlóval a futamot egy-egy nagyobb balesetet követően. A brit pilóta emiatt belülről úgy érezte, mintha három futamot teljesítettek volna, és nagyon elfáradt a végére.

A hatszoros világbajnok tovább növelte előnyét a pontversenyben Valtteri Bottasszal és a technikai problémák miatt kiállni kényszerülő Max Verstappennel szemben. Hamilton tehát remekül jött ki a mugellói hétvégéből, pedig a szabadedzéseken még egyértelműen hátrányban volt a csapattársával szemben, és az első rajtnál is a finn versenyző mögé került. Végül a káoszból jól jött ki, az első piros zászlós újraindítást követően annak ellenére is visszaszerezte az első helyét, hogy egyébként rosszabb volt a rajtja Bottasénál.

"Úgy érzem magam, mintha három versenyt bonyolítottunk volna le egyetlen nap alatt, eléggé kimerültem. Elsőre nem sikerült jól a rajt, és az is nyilvánvaló, hogy a Safety Car utáni újraindítás sem volt túl jó. A második rajtom viszont már jobban sikerült. Nagyjából hét másodperces előnyt építettem ki, elégedett voltam a különbséggel és a gumikkal is, amikor jött egy újabb piros zászlós szakasz. Egy rajtnál minden megtörténhet, de szerencsére a harmadik elindulás sikerült a legjobban."

Mercedes-győzelem a kaotikus, maratoni Toszkán Nagydíjon | Eurosport

A címvédő és hetedik világbajnoki címének megnyerésére hajtó Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Toszkán Nagydíjat, amelyet baleset miatt kétszer is félbeszakítottak. Az összetettben is vezető 35 éves Hamiltonnak ez az idei hatodik, és pályafutása 90.

"Ugyanakkor Valtteri végig ott volt mögöttem, így nem követhettem el hibát, ellenkező esetben az 1000 méteres egyenesben kihasználhatta volna a szélárnyékomat. Fizikálisan és mentálisan is ez volt az egyik legnehezebb versenyem" - közölte Hamilton.

A brit szerint a nehézséget az jelentette, hogy a folyamatos megszakítások miatt nehéz volt megőrizni a koncentrációjukat és a higgadtságukat. "Valtteri egész hétvégén nagyon gyors volt, ezért a folyamatos leállások és újraindítások mellett nem mondanám, hogy könnyű volt zónában maradni. De a csapatnak nagyon hálás vagyok azért, ahogyan a helyzetet kezelték. Nekünk kellett a legtovább menni, és remek munkát végeztek a higgadtságukkal. Büszke vagyok, hogy részese lehetek ennek, büszke vagyok a mai teljesítményre."

Mugello csak ideiglenesen, a koronavírus-járvány miatt kényszerből átalakított versenynaptár miatt mutatkozhatott be a Forma-1-ben, azonban a különleges vonalvezetésű és minden hibát megbüntető pályát kedvelték a versenyzők, így nem zárható ki, hogy valamikor még visszatér a helyszín. Hamilton mindenesetre támogatná. "Nekem tetszett. Nem tudom, hogy a többiek hogy vannak ezzel, de ez egy csodálatos pálya, és imádnám, ha visszatérhetnék" - magyarázta a pilóta, aki immáron 27 különböző pályán büszkélkedhet győzelemmel.

via Autosport

Hozzászólások