Forma 1 - Hamilton szerint az F1 nem veszi elég komolyan a rasszizmust
Hamilton szerint az F1 nem veszi elég komolyan a rasszizmust
Fotó: Europress/AFP

Hamilton szerint az F1 nem veszi elég komolyan a rasszizmust

Németh DánielNémeth Dániel
2020/07/20 15:08
Lewis Hamilton tökéletes hétvégét zárt a Hungaroringen: szombaton megszerezte a pole pozíciót, a vasárnapi győzelme pedig egyetlen másodpercig sem forgott veszélyben, még a leggyorsabb körért járó extra pontot is megszerezte. Mégsem volt maradéktalanul elégedett, mivel azt érzi, villámgyorsan háttérbe szorult a rasszizmus kérdésköre a Forma-1-ben.

Három héttel ezelőtt, a szezon első versenyhétvégéjén a mezőny "End Racism" feliratú pólóban, nagy részük térdelve hívta fel a figyelmet a rasszizmus elleni küzdelem fontosságára. Ezt a gesztust azóta a Stájer és a Magyar Nagydíjon is megismételte a mezőny, ám a csendben tüntetők létszáma a harmadik futamra érezhetően megcsappant. "Nincs elég támogatottsága" - szögezte le Hamilton. "Sokan úgy érzik, egyszer már tiltakoztak és ennyi elég volt. Mintha teljesen lekerült volna a napirendről. Ez a gyenge irányítottságra utal."

Ausztriában sikerült szervezett módon kiállni a rasszizmus elleni küzdelem fontossága mellett, de Budapesten a himnusz alatt már egészen más volt a helyzet. Több versenyző nem jelent meg, néhányan némi késéssel érkeztek meg, nem viselték a rasszizmusellenes üzenetet hordozó pólót, és a térdelés terén is felemás volt az arány. Hamilton csalódott volt amiatt, hogy nem sikerült érdemi változást elérni, és a Mercedes-istállót leszámítva egyik csapat sem foglalt határozottan állást ebben a kérdésben.

"Nem hinném, hogy ezt komolyan veszik. Talán vannak olyan emberek, akik nem ebben nőttek fel és nem is értik. Ők úgy gondolják, nem érinti őket. Konkrétan hallottam ilyet: 'ha engem nem érint, mégis miért kellene ezt tennem?'. Semmilyen fejlődést nem sikerült elérnünk" - állapította meg keserűen a hatszoros világbajnok. "Sok dolgot mondtunk, közleményeket adtunk ki, voltak a térdeléshez hasonló gesztusaink, de semmit nem változtattunk meg, leszámítva talán azt, hogy néhányunk felismerte a problémát."

Hamilton az elmúlt hetekben a Black Lives Matter egyik szószólója lett, az F1-ben ő a legmarkánsabb hang. Szeretné elérni, hogy a sportág vezetői, az FIA-elnök Jean Todt és az F1-vezérigazgató Chase Carey is nagyobb hangsúlyt fektessen a rasszizmus kérdéskörének. "Ezen a héten kapcsolatba fogok lépni az F1-gyel, beszélek Jeannal, mert ezt nem fogja más megtenni helyettem. Az az álom, hogy év végére tisztábban lássunk, egységesen álljunk ki és az F1 az élen járjon" - magyarázta a versenyző, aki üzenetét egy közleménnyel is nyomatékosította.

"A rasszizmussal való leszámolás és a sokszínűség és a befogadás növelése egyértelmű prioritás az F1-ben. Tavaly novemberben elkészítettük a sokszínűségre és befogadásra vonatkozó terveinket, az elmúlt hetekben pedig bejelentettük egy munkacsoport felállítását, amelynek ezekkel a kérdésekkel kell foglalkoznia. Emellett létrehoztunk egy alapítványt, amely máris 1 millió dollárt fordított az alulreprezentált csoportok képzésére és munkalehetőségeinek növelésére. Szeretnénk maradandó változást elérni, e szerint próbálunk cselekedni."

via Guardian

Hozzászólások