Forma 1 - Hamilton: pisilek, meghallgatom a himnuszt, aztán megyek ahogy tudok!
Hamilton: pisilek, meghallgatom a himnuszt, aztán megyek ahogy tudok!
Fotó: Europress/Getty

Hamilton: pisilek, meghallgatom a himnuszt, aztán megyek ahogy tudok!

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2014/11/13 13:22

Egy futammal a vége előtt már csak egy kérdés foglalkoztatja leginkább a közvéleményt, nevezetesen, hogy ki nyeri a Forma 1 egyéni világbajnoki címét 2014-ben. A trófeáért a Mercedes csapat két sztárja, Lewis Hamilton és Nico Rosberg vívnak ádáz csatát. A vb-összetettben a brit vezet, előnye csupán 17 pont, így semmi sem lefutott. Hamilton saját bevallása szerint nem izgul, hiszen ismerős számára a helyzet. 2007-ben és 2008-ban hasonló szituációt élt át, igaz utóbbira szívesebben emlékszik.

Valamivel több mint egy hét múlva Abu Dzabiban rendezik a 2014-es Forma 1-es világbajnoki sorozat utolsó versenyét. A duplaszorzós futamot Lewis Hamilton várhatja nagyobb önbizalommal, hiszen egyrészt ő már nyert ezen a pályán, míg csapattársa Nico Rosberg egy negyedik helynél jobbat még nem tudott felmutatni, másrészt a brit volt már hasonló szituációban. Hamilton 2007-ben és 2008-ban is úgy állt neki az utolsó versenynek ahogy majd a mostaninak, vagy mindent visz, vagy semmit.

2007-ben újoncként káprázatos szezont teljesített, négy futamgyőzelemmel a háta mögött várhatta az utolsó versenyt Interlagosban. Legnagyobb riválisa az első Ferraris szerepvállalását teljesítő Kimi Räikkönen volt, aki öt versenyt nyert addig abban az évben, valamint Fernando Alonso, aki négy futamgyőzelemmel a háta mögött várhatta a sorsdöntő interlagosi viadalt. Hamilton négy ponttal előzte meg Alonsót – aki akkor csapattársa volt - míg a finnel szemben hét pont volt az előnye. A papírforma és az előjelek is Hamilton sikerét ígérték, a zöldfülű pilóta az első sorból indulhatott, ám váltóproblémák miatt már a verseny elején lassú volt, vetélytársai meg is előzték. Hamilton végül hetedikként ért célba, ám ez nem volt elég ahhoz, hogy megnyerje a világbajnokságot, Kimi Räikkönen futamgyőzelmével a vb-trófeát is elhódította.

Hamilton egy évvel később hasonló helyzetben találta magát, ám a végeredmény merőben más lett. Az interlagosi futamig a brit öt versenyt nyert, ahogy legnagyobb riválisa Felipe Massa is. A mindent eldöntő futamnak tehát ismét Brazília adott otthont, Hamilton pedig azzal a tudattal várhatta a viadalt, hogy ha az ötödik helyen zár, akkor övé a vb-trófea. A futam végül drámai véget ért, Hamilton az utolsó pillanatokban előzte meg Timo Glockot és ért be ötödikként, úgy, hogy saját bevallása szerint fogalma sem volt arról, hogy világbajnok-e vagy sem. Közben a futamgyőztes Felipe Massát a hazai közönség és a boxban álló hozzátartozók is világbajnokként ünnepelték egészen addig, amíg valaki fel nem világosította őket arról, hogy nem sikerült a bravúr, Hamilton a végső győztes.

Hamilton tehát két éve alatt átélte a poklot és volt a mennyben is, kérdés, hogy Abu Dzabiban ezúttal mi vár rá. A brit mindenesetre hallatlanul nyugodtnak tűnik, saját bevallása szerint azért, mert a múltban történteknek köszönhetően tökéletesen tisztában van azzal, hogy mi vár rá.

„2007-ben és 2008-ban is éreztem a feszültséget, tudtam, hogy azon az egy versenyen áll vagy bukik minden. Ez a két élmény segít abban, hogy felkészülve várjam az idényzárót. Sokkal felkészültebb vagyok, mint voltam akkor. Erősebbnek érzem magam mentálisan és fizikálisan egyaránt.”

A 2008-as világbajnok tehát fekészültebben várhatja az Abu Dzabiban megrendezésre kerülő idényzárót, a lélektani előny nála van hiszen Rosberg még nem volt hasonló szituációban. A német szintén erős fejben, ám az idény véghajrájában többször láttuk őt hibázni, elég csak a Szocsiban, vagy az Austinban történteket említeni. Hamilton szerint mindezek ellenére teljesen nyílt lesz a verseny és amúgy sem gondolja úgy, hogy van egy speciális recept a futamgyőzelemre.

„Ez lesz az utolsó futam, úgy gondolom, hogy csak azt kell tennem amit eddig is, kimenni a pályára és lehetőleg a leggyorsabbnak kell lennem. Ugyan úgy kell vezetnem, mint a legutóbbi 5-6 futamom során, ezek összességében szinte hibátlan versenyek voltak.”

A csattanó még várat magára. Vajon ki örül Abu Dzabiban?

A Mercedes vezetősége természetesen jobban aggódik, Toto Wolffék leginkább a csapategységet féltik. Nem csoda, hiszen amennyiben Hamilton elbukja a vb-trófeát a brit joggal érezhet majd mérhetetlen csalódottságot, hiszen 10 futamgyőzelmével messze kimagaslott a mezőnyből. Persze mindez csapattársát Nico Rosberget aligha érdekli majd, ő is mindent meg fog tenni az egyéni vb-címért.

„Ahogy lesz, úgy lesz. Nincs értelme előre idegeskedni és azon morfondírozni, hogy mi fog történni. Vagy megnyerem a vb-t, vagy nem. A legtöbb, amit tehetek, hogy a legjobbamat nyújtom és úgy vezetek, ahogy mindig. A forgatókönyv sem lesz más, elmegyek pisilni, meghallgatom a himnuszt, aztán haladok amilyen gyorsan csak tudok.”

A Forma-1 2014-es idényének utolsó felvonását Abu Dzabiban rendezik, a két Mercedes-pilóta között 17 pont a különbség.

Lewis Hamilton a világbajnok amennyiben:

...több pontot szerez, mint csapattársa

...Rosberg nyer, ő pedig a 2. helyen ér célba.

...Rosberg 2. lesz, ő pedig befér az első ötbe.

...Rosberg a 3. helyen ér célba, Hamilton pedig legalább 6.

...Rosberget negyedikként intik le, az angolt pedig nem rosszabb nyolcadiknál.

...Rosberg 5., Hamilton pedig legalább 9.

...Rosberg legfeljebb a hatodik helyen zár Abu Dzabiban.

...egyikük sem szerez pontot.

Nico Rosberg a világbajnok, amennyiben

...megnyeri az idényzárót, Hamilton pedig legfeljebb 3.

...2. lesz, Hamilton pedig legfeljebb 6.

...3. helyen zár, Hamilton pedig hatodiknál rosszabb.

...4. lesz, Hamilton pedig rosszabb, mint nyolcadik

...5.-ként zár, és Hamilton csak két pontot szerez.

Hozzászólások