Forma 1 - Hamilton győzött a Hungaroringen, újabb Schumacher-rekordot ért utol
Hamilton győzött a Hungaroringen, újabb Schumacher-rekordot ért utol
Fotó: Europress/AFP

Hamilton győzött a Hungaroringen, újabb Schumacher-rekordot ért utol

HosszabbitásHosszabbitás
2020/07/19 17:51
A hatszoros világbajnok Lewis Hamilton minden különösebb megerőltetés nélkül, a versenyt végig kontrollálva nyerte a 35. Magyar Nagydíjat a Hungaroringen, és ezzel átvette a vezetést összetettben a világbajnoki pontversenyben.  Mögötte Max Verstappen végzett a Red Bullal, a dobogó harmadik fokára pedig Valtteri Bottas állhatott fel. Stroll negyedik helyre hozta be a Racing Pointot, Vettel a hatodikra a Ferrarit, a Haas pedig szintén pontot szerzett.   

Nem esett már az eső a rajtnál, de a pálya még vizes volt, amikor elrajtolt a 35. Magyar Nagydíj. Az élről rajtoló Lewis Hamilton gond nélkül indult el, ami nem mondható el a majdnem lefulladó Bottasról,  és úgy általában a pálya kevésbé jól tapadó részéről rajtolókról: Perez, Sainz és Norris is visszaesett. A Ferrarik jól rajtoltak, a 4-5. helyre jöttek fel, az igazán nagyot azonban a Haas húzta: Grosjean és Magnussen a felvezető kör végén a boxba hajtott, és száraz pályára való gumin rajtolt el. 

Három körrel a start után a mezőny többi része is közepes, illetve lágy gumira váltott, a két Haas pedig a 3-4. helyen találta magát a kiváló taktikának köszönhetően. Verstappen egy körrel később váltott gumit, így a 2. helyre jött vissza. A hetedik körben Stroll megelőzte Grosjeant, így Hamilton-Verstappen-Magnussen-Stroll-Grosjean-Leclerc-Bottas-Vettel-Albon-Perez volt az első 10 sorrendje. Nem sokáig: a 10. körben Bottas második próbálkozásra megelőzte Leclerc-t - az első próbálkozás két körrel korábban volt, azonban a fiatal monacói a második kanyar külső ívén visszavette a pozíciót a belső ívről kicsúszó finn pilótától.Bottas két körrel később már Grosjean mellett is elment, majd Vettel elfékezett egy kanyart, Albon pedig elment mellette. A Red Bullok életre keltek a tegnapi, csalódást keltő időmérő után: Verstappen magabiztosan tartotta a második helyet, a fiatal thaiföldi pedig Ferrari-szendvicsben autózott a 7. helyen. A 19. körben aztán elment Leclerc mellett, egy körrel később pedig - nagy valószínűséggel csapatutasításra, a tempókülönbség miatt - Vettel is elment csapattársa mellett. Leclerc autóján látványosan nem működött a lágy gumi - jött is ki a boxba, és visszaesett a 15. helyre. 

Féltávhoz közeledve Hamilton 14 másodperccel vezetett már Verstappen előtt, mögöttük Stroll és Bottas volt a sorrend.  Leclerc kemény gumikon próbált előrelépni a 15. helyről, Norris kőkemény védekezése elsőre kifogott rajta, másodjára azonban elment a brit mellett, Vettel pedig szintén kemény gumin egymás után hozta a leggyorsabb köröket a 11. helyen. 

A 35. körben elkezdett szemerkélni az eső, azonban annyira nem, hogy bárki bevállalja az átmeneti esőgumikat, így az utolsónak szánt kerékcseréken is közepes, illetve kemény gumik mentek fel mindenkinek. A harmadik helyen haladó Bottas kezdett el tempót diktálni: körönként 3-4 tizedmásodperccel volt gyorsabb a második helyezett Verstappennél. Leclerc Ferrarija nem volt teljesen rendben: körönként három másodperccel volt lassabb csapattársánál, így az 50. körre már a 10. helyet is védeni kellett a mögötte jövő Sainztól.

Bottas nem jutott másfél másodpercnél közelebb Verstappenhez, ezért a Mercedes kihívta egy extra bokszkiállásra, és mivel mögötte Stroll több, mint 24 másodperccel volt lemaradva, a finn a harmadik helyről kezdhette újra a felzárkózást, immáron friss gumikkal - körönként majdnem két másodperccel gyorsabb is lett a hollandnál.

A közel 40 körös gumikkal autózó Leclerc-t Sainz a 61. körre gyűrte le, az egyes kanyarból kifelé megelőzte a Ferrarit.  A 67. körben Albon megelőzte Vettelt, aki védekezés közben ki is csúszott a kettes kanyarban - a thaiföldi nagy futamot hozva az 5. helyen végzett. Bottas rohamai nem csitultak, és az utolsó körre utolérte Verstappent, azonban megelőzni már nem tudta, így kénytelen volt beérni a harmadik hellyel.

Hamilton nyolcadszor győzött Magyarországon, ezzel beérte Michael Schumachert a magyarországi győzelmek tekintetében, összességében pedig már csak öt győzelemre van a hétszeres német világbajnoktól.

Szöveg: Berekalli Bence
Hozzászólások