Forma 1 - A Ferrari pilótája elmondta, miért nem térdelt le a versenyek előtt
A Ferrari pilótája elmondta, miért nem térdelt le a versenyek előtt
Fotó: Europress/AFP

A Ferrari pilótája elmondta, miért nem térdelt le a versenyek előtt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/08/08 18:33
Charles Leclerc egyike azon versenyzőknek, akik a futamok előtt nem térdeléssel tiltakoztak a rasszizmus ellen. A Ferrari pilótáját többen kritizálták a döntése miatt, ezért a monacói tisztázta, miért határozott úgy, hogy más formában fejti ki a véleményét. Szerinte ugyanis erről van szó, és hangsúlyozta: a rasszizmus minden formáját elítéli.

Az idei Forma-1-es szezonban a futamok előtti ceremónia részévé vált, hogy a versenyzők egységesen tiltakoznak a rasszizmus ellen. A mezőny nagy része le is térdelt a futamok előtt, amely gesztus még az NFL-hez, azon belül is a Colin Kaepernick-féle mozgalomhoz vezethető vissza. Az egykori irányító a feketéket ért rendőri erőszakra próbálta ilyen formában felhívni a figyelmet, de csak felemás eredményeket ért el, hiszen a diskurzus - legalábbis kezdetben - sokkal inkább arról szólt, lehet-e a himnusz alatt tüntetni.

George Floyd halála után világszerte megváltozott a hozzáállás a sportban megjelenő politikai véleménynyilvánítás kapcsán, még az ilyen ügyekben általában távolságtartó F1-ben is állást foglaltak a versenyzők. Főleg Lewis Hamiltonnak köszönhetően, aki az utóbbi időben rendszeresen kifejtette álláspontját, többek között a sokszínűség hiányáról, amely általánosságában jellemzi a technikai sportokat. Emellett ő is kritizálta azokat a versenyzőket, akik nem vállaltak elég szerepet a rasszizmusellenes harcban.

Hamilton a némaságba burkolózó F1-et kritizálta, amire több versenyző is reagált | Eurosport

Lewis Hamilton keményen bírálta a Forma-1-et, miután úgy érezte, az iparág képviselői a hallgatást választották ahelyett, hogy felemelték volna a szavukat a társadalmi igazságtalanság ellen. A hatszoros világbajnok szavai nem maradtak következmények nélkül, volt aki elnézést kért amiért rosszul mérte fel a helyzetet és a némaságot választotta.

Júniusban Leclerc az elsők között reagált a brit versenyző észrevételeire, és egy hosszabb Twitter-posztban fejtette ki, miért nem érezte szükségességét annak, hogy kinyilvánítsa a véleményét. "Őszinte leszek, helytelennek éreztem, hogy a közösségi médián keresztül osszam meg a gondolataimat erről az egész szituációról, korábban ezért nem szólaltam meg. Hatalmasat tévedtem. Még mindig nehezen találom a szavakat a videókban tapasztalt kegyetlenség láttán" - írta a monacói. "A rasszizmust nem lehet némasággal legyőzni, csak tettekkel" - tette hozzá.

Az F1 rasszizmusellenes kiállásához valamennyi versenyző csatlakozott, azonban többen - köztük Leclerc - úgy döntöttek, hogy nem térdelnek le a futamok előtt. Rajta kívül Max Verstappen, Kimi Räikkönen, Carlos Sainz, Daniil Kvyat és Antonio Giovinazzi döntött még így. Mind a hat versenyző kapott kritikát ezért a döntéséért, és most Leclerc a Gazzettának hosszabban is kifejtette, miért nem csatlakozott a társaihoz. A monacói hangsúlyozta, távol áll tőle a rasszizmus, és nem szeretné, ha bármelyik politikai csoport felhasználná a véleményét.

"Elutasítom a rasszizmust. Harcolok ellene, és örömmel látom, hogy a Forma-1 arra használja a felületeit, hogy megmutassa a világnak a helyes álláspontot. Térdelni azonban nem szeretnék, mert a világszerte zajló tüntetések gyakran erőszakosak, én pedig semmilyen formában nem fogadom el az erőszakot. Ahogyan azt sem szeretném, hogy a politikusok a saját céljaikra használják ezeket a tüntetéseket" - jelentette ki a Ferrari versenyzője, aki azt is hozzátette, az F1-ben mindenki úgy tiltakozhat, ahogyan szeretne, az üzenet pedig amúgy is a pólójukra van írva.

Hamilton szerint az F1 nem veszi elég komolyan a rasszizmust | Eurosport

Lewis Hamilton tökéletes hétvégét zárt a Hungaroringen: szombaton megszerezte a pole pozíciót, a vasárnapi győzelme pedig egyetlen másodpercig sem forgott veszélyben, még a leggyorsabb körért járó extra pontot is megszerezte. Mégsem volt maradéktalanul elégedett, mivel azt érzi, villámgyorsan háttérbe szorult a rasszizmus kérdésköre a Forma-1-ben.

"Szomorú, hogy az emberek a hangzatos címek kedvéért úgy manipulálják a szavaimat, hogy azok rasszistának tűnjenek. Nem vagyok rasszista, gyűlölöm a rasszizmust. A rasszizmus undorító. Le kellene állni azzal, hogy egy csoportba sorolnak azokkal a visszataszító emberekkel, akik a bőrszín, a vallás vagy a nem alapján diszkriminálnak másokat. Ennek nem voltam és soha nem is leszek a részese. Azoktól, akik az én képeimet használják az ideológiájuk terjesztésére, arra kérném: hagyják abba. Nem foglalkoztat a politika, nem szeretnék belekeveredni."

via Express

Hozzászólások